Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Elmo Lakka aitoi aikavertailun kautta välieriin Tokiossa: "Suomalainen miesten pikajuoksu on palautettu tasolle, missä sen pitäisi vähintään olla"

Aitajuoksija Elmo Lakka tähyää Tokiossa ensi kertaa urallaan arvokisojen loppukilpailuun MM-tasolla. Lakka pääsi välieriin EM-kisoissa 2016 ja 2018 ja kykeni tiistaina samaan olympialaisissa.

Alkuerässä Lakka juoksi uransa toiseksi parhaalla ajalla 13,48 erässään viidenneksi. Erien aikavertailussa hän oli 14:s.

– Välierään mentiin. Suomalainen miesten pikajuoksu on palautettu tasolle, missä sen pitäisi vähintään olla kansainvälisissä kilpailuissa, Lakka alleviivasi saavutuksen yleisen merkityksen.

– Oli hyvä olo ja vire. Tuntui jo verkassa tosi hyvältä.

Lakka on huippukunnossa, muttei totisesti juossut alkuerissä täysosumaa. Lakka pääsee ensimmäiselle aidalle nähtyä ripeämmin. Lisäksi hän kolhi neljättä, yhdeksättä ja kymmenettä aikaa.

– Jäi varaa parantaa, tuli sen verran isoja kolhuja, Lakka vahvisti ja tunnusteli vasenta jalkaansa.

– Takareidessä tuntee, kun putosin aidan päälle.

Kolhut pois ja ennätys tauluun

Juoksu vahvisti Lakan aistimukset ennätysvireestä. Hän juoksi kesäkuun alussa Suomen ennätyksen 13,31 ja muutamaa päivää myöhemmin tuloksen vakuudeksi 13,49.

Kovemman harjoitusjakson aikana tulokset heittelehtivät, mutta Lapinlahdella heinäkuun puolivälin jälkeen Lakka livahti taas aitojen yli ajassa 13,49.

– Minulla on ollut tosi hyvä treenijatkumo, joka alkoi ennen Lapinlahden kisoja. Minulla on ollut luotto, että herkistyminen osuu oikeaan ajankohtaan, Lakka kertoi.

– Mies on vähän virkeämpi ja jaksaa paremmin nyt, kun harjoittelua on kevennetty.

Lakka yrittää siirtää tunteen tulokseksi aikaisin keskiviikkoaamuna. Hän juoksee toisessa välierässä, joka alkaa aikataulun mukaan kello 5.08 Suomen aikaa.

– Kolhut pois huomiseksi, ennätys tauluun ja voi olla finaalipaikka aika lähellä, Lakka suunnitteli.

– Se vaatisi varmasti 13,3:n alaosia. Pyöreä 13,30 olisi kiva ja olisi mukava pudottaa 13,2-alkuiseksi. Se lopettaisi Artsin (edellinen SE-juoksija Bryggare) kettuilut.

Näkyvissä yllätysmahdollisuus

Alkuerissä kahdeksannen aika oli 13,32 mutta illalla juostuna. Aamun alkuerää edeltää aikainen herätys, ja kentällä on kuumempaa.

– Siinä on selkeästi yllätysmahdollisuus, kun palautuminen jää lyhyeksi. Aion olla aamulla niin hyvässä iskussa kuin ikinä pystyn, Lakka lupasi.

– Nyt on kiire syömään ja nukkumaan. Ne ovat tärkeimmät. Hierontaan tai kylmäaltaaseen menen, jos ennätän.

Tokion stadionin rataa Lakka kehui nopeaksi.

– Eron huomaa, kun oli tarponut Sagan-leirillä pehmeämpää tartania pari viikkoa. Mondo sopii minulle.

Lakka on keskittynyt Tokiossa omiin hommiinsa, mutta sen verran hän on tarkkaillut ympäristöä, että odottaa voittajasuosikilta Grant Hollowaylta jopa maailmanennätystä.

Holloway juoksi Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa sadasosan päähän maanmiehensä Aries Merrittin yhdeksänvuotiaasta ME-ajasta 12,81.

– Holloway saisi pyöräyttää sen 12,79:ään. Se riittäisi, Lakka totesi.