Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Helle yllätti Suomen esteässän kotimaassa – Tokiossa Topi Raitasen suurin huoli on alkuerän aikainen ajankohta

Estejuoksija Topi Raitasen ja valmentaja Janne Ukonmaanahon yhteistyö on toiminut kokonaisuudessaan häkellyttävän hienosti puolenkymmentä vuotta. Tänä kesänä Suomen helteet pääsivät silti yllättämään huolellisesti siirtojaan laskevan kaksikon.

Raitanen vetäytyi keskikesällä Pajulahden liikuntakeskukseen leirille, mutta olo kävi tiiviissä alppimajassa nopeasti tukalaksi. Oli kuuma, palautuminen heikkeni, ja olympiakenraali Tukholman Timanttiliigassa päättyi keskeytykseen.

– Kilpailu oli viimeinen niitti. Tuli väsy ja piti lähteä Pajulahdesta kotiin, Raitanen muisteli kauden hankalinta hetkeä keskiviikkona Tokiossa.

Alkukaudesta Raitanen oli vielä pitkään jatkuneella kehityskäyrällään, kun hän kohensi ennätyksiään 1 500, 3 000 ja 5 000 metrillä ja voitti Paavo Nurmen kisojen estekilvan uransa toiseksi parhaalla ajalla 8.19,57. Esteissä oma ennätys jäi tasan kolmen sekunnin päähän.

Turun juoksu todisti Raitasen kehityksen. Nyt hän toivoo, että keho olisi palautunut vaikeuksista ennätysvireeseen, kun olympiajuoksut alkavat perjantaina.

Aikainen aamu askarruttaa

Esteiden alkueriä aletaan juosta kello 9.40 paikallista aikaa eli aamuyöstä kello 3.30 Suomen aikaa. Se askarruttaa Raitasta enemmän kuin helle.

– Aamu jännittää. Kilpailut ovat tyypillisesti illalla, mutta nyt pitää pystyä juoksemaan aamulla, Raitanen mietiskeli.

– Normaalina kisapäivänä käyn verryttelemässä kahdeksan tuntia ennen starttia, mutta nyt meikäläistä ei nähdä juoksemassa yhdeltä yöllä. Olen kuitenkin leirillä keskittynyt siihen, että vireen saisi ylös jo yhdeksältä aamulla.

Helteen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.

– Lämmön tunsi, kun teki viimeistelyleirillä pidempiä harjoituksia, mutta kilpailussa on vain verryttely ja yksi veto. Ei siinä ehdi lämpötilat nousta kuten pidemmissä kilpailuissa tai harjoituksissa, Raitanen arveli.

Raitanen mainitsi rajut lukemat

Raitanen aloitti aikuisten arvokisat lupaavasti, kun hän juoksi komeasti finaaliin Berliinin 2018 EM-kisoissa. Dohan MM-kisoista tuli pettymys, kun hän ei ennättänyt toipua flunssasta finaalivireeseen.

Nyt Raitanen on tehnyt tutut valmistelut ja pyrkinyt siihen, että olisi valmis kaikkiin taktisiin vaihtoehtoihin.

– Dohan alkuerässä piti juosta 8.22 (päästäkseen finaaliin), mutta harvoin sitä kovempaa on pitänyt mennä, Raitanen ennakoi karsintaa.

– Nyt olen valmistautunut siihen, että alkuerässä pitää kyetä alle 8.20:een vahvalla lopulla, mikä sopisi minulle.

Raitanen antoi ymmärtää, että hän on valmis jopa ennätysvauhtiin.

– Kovalla vedolla pitää pystyä alle 8.15:een tai taistella suorista jatkopaikoista hyvässä kiritaistelussa. Toivottavasti molemmat taktiikat nyt toimivat.