Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Mattsson alkuerien kolmanneksi nopeimpana jatkoon, Liukkonen karsiutui alkueristä

Matti Mattsson otti Tokion olympialaisissa hallitulla suorituksella jatkopaikan 200 metrin rintauinnin alkueristä. Mattsson voitti eränsä ajalla 2.08,44, joka oli erien aikavertailussa kolmanneksi nopein.

Vain neljännessä erässä uineet Australian Izaac Stubblety-Cook ja 100 metrin hopeamitalisti, Hollannin Arno Kamminga olivat tasa-ajalla 2.07,37 porilaista nopeampia.

– Ihan hyvä veto. Lähdin tavoittelemaan erävoittoa ja uinti tuntui hyvältä, Mattsson kertoi.

Mattsson aloitti rauhallisesti ja oli ensimmäisissä väliajoissa viidentenä. Puolimatkan väliaika oli 1.02,44.

– Vedot meinasivat mennä liian pitkiksi ja frekvenssi liian hitaaksi. Se on kevyempää, mutta koko uinti meinasi lähteä tippumaan (syvemmälle), Mattsson jatkoi.

"Homma toimii"

Mattsson avasi päämatkansa olympiauinnit samaan tahtiin kuin kevään EM-kisoissa Budapestissa, missä hän sijoittui neljänneksi. EM-kisojen avaus oli sadasosan nopeampi, ja välierissä hän ui Suomen ennätyksen 2.08,26.

Olympiakisoissa finaalipaikka edellyttää Mattssonin arvion mukaan 2.08:n alitusta, ellei pikainen siirtyminen aamu-uinteihin laske tasoa.

Mattsonille aamu-uinti saattaa olla eduksi, sillä hän tekee nykyisin vain yhden allasharjoituksen päivässä ja juuri aamuisin.

– Se ehkä palvelee tätä tilannetta. Olen myös pyrkinyt valmentajan kanssa siihen, että pystyisin aina hyvään perussuoritukseen kuten äsken. Se on tosin alkanut toimia vasta tänä vuonna, jatkuvasti 2.08-alkuisia tuloksia pommittanut Mattsson kertoi.

– Olen myös siinä mielessä vanhan koulukunnan uimareita, että vuodessa on vain yksi pääkilpailu.

Mattsson lähti loppuverryttelyyn hyvillä mielin.

– Hyvältä tuntuu. On kivaa, kun homma vörkkii, Mattsson totesi.

Liukkonen ei huolestunut tuloksesta

Ari-Pekka Liukkonen sai haluamansa olympialaisten alkueristä 100 metrin vapaauinnissa. Liukkonen oli ajallaan 50,48 erässään seitsemäs ja erien aikavertailussa 46:s, muttei häkeltynyt tuloksesta.

Liukkosen päämatka Tokion kisoissa on 50 metrin vapaauinti, jonka alkuerät uidaan perjantaina.

– Tällä ajalla ei ole mitään merkitystä 50 metriä ajatellen. Tästä ei voi ottaa teknisessä mielessäkään mitään 50 metrille, sillä matkat uidaan eri tekniikoilla, Liukkonen korosti satametrisen jälkeen.

– 50 metrillä ei esimerkiksi hengitetä ollenkaan.

Liukkonen sanoi, että olisi huolestunut, jos hän olisi huristellut pidemmällä matkalla huippuajan.

– Siinä tapauksessa 50 metriä ei todennäköisesti lähtisi kulkemaan, sillä minulla harvoin molemmat matkat kulkevat hyvin samaan aikaan, Liukkonen jatkoi.

Olympialaisten avausuintiaan Liukkonen kuvasi "aika hapokkaaksi".

– Sitä lähdin hakemaan tästä uinnista, mutta vähemmätkin hapot olisivat riittäneet, Liukkonen sanoi.

Viimeistely leväten

Liukkosen uinnin loppu oli vaikea, mikä oli odotettua.

– Ei ole tullut tehtyä näin pitkiä vetoja harjoituksissa enää viikkoon, Liukkonen paljasti.

– Nyt tuli kova treeniveto, eikä näitä tarvita enää (ennen pääkilpailua). Uinti tuntui melko hyvältä, vaikka paras keveys ja lennokkuus puuttuivat vielä. Toivon mukaan ne löytyvät levolla.

Päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa Liukkonen saavutti toukokuussa Budapestissa Euroopan mestaruuden.