Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvaltain 17-vuotias Jacoby nappasi rintauintikultaa alkuerissä loistaneen Etelä-Afrikan Schoenmakerin nenän edestä

Vasta 17-vuotias yhdysvaltalaisuimari Lydia Jacoby teki vakuuttavaa jälkeä Tokion olympia-altaassa tiistaina ja pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä olympiavoittoa. Jacoby kukisti 100 metrin rintauintifinaalissa kovat kilpakumppaninsa väkevällä jälkimmäisen altaanvälin uinnilla.

Jacoby ui kultaa ajalla 1.04,95. Hän jätti Etelä-Afrikan Tatjana Schoenmakerin hopealle 0,27 sekunnin erolla. Rion olympiavoittoaan puolustanut Yhdysvaltain Lilly King jäi maannaisestaan 0,59 sekuntia ja sai tyytyä pronssiin.

Schoenmaker oli uinut alkuerissä olympiaennätyksen 1.04,82. Sama aika olisi riittänyt nyt olympiakultaan, ja Schoenmaker johtikin kisaa käännöksessä. Jacobyn vauhti jälkimmäisellä viisikymppisellä oli kuitenkin vastustamatonta, ja hän nousi ohi eteläafrikkalaisen.

– Kisasin ehdottomasti mitalista, tiesin että pystyn siihen. En kuitenkaan varsinaisesti odottanut kultamitalia. Joten kun katsoin ylös tulostaululle, se oli hullua, Jacoby sanoi.

Miesten 200 metrin vapaauinnissa kulta ratkaistiin kahden brittiuimarin kesken. Tom Dean päihitti maanmiehensä Duncan Scottin 0,04 sekunnin erolla tultuaan takaa ohi viimeisten 50 metrin aikana.

Pronssia kauhoi Brasilian Fernando Scheffer. Etelä-Korean Hwang Sun-woo oli maailmanennätysvauhdissa vielä 100 metrin kohdalla, mutta hyytyi lopulta seitsemänneksi.

McKeown hätyytteli maailmanennätystä

Kaksoisvoitto nähtiin myös miesten 100 metrin selkäuinnissa, jossa komentoa pitivät Venäjän olympiakomitean uimarit. Jevgeni Rilov kukisti Kliment Kolesnikovin vain kahdella sekunnin sadasosalla. Rilovin voittoaika 51,98 on Euroopan ennätys.

Hallitseva olympiavoittaja ja maailmanennätysmies Ryan Murphy otti pronssia. Yhdysvaltalainen Murphy jäi venäläisvoittajasta 0,21 sekuntia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Barcelonan 1992, kun matkan olympiakulta karkaa Yhdysvaltain ulkopuolelle.

Naisten 100 metrin selkäuinnissa Australian Kaylee McKeown otti kultaa ja hätyytteli omaa maailmanennätysaikaansa. McKeownin voittoaika 57,47 on olympiaennätys ja jää vain kaksi sadasosasekuntia hänen viime kuussa uimastaan ME-ajasta.

Hopeaa ui Kanadan Kylie Masse ja pronssia Yhdysvaltain Regan Smith.