Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Suomalaisvarausten kokonaismäärä on linjassa edellisvuosien kanssa – jääkiekon NHL:ään varattiin 16 suomalaista

Viikonlopun aikana etäyhteyksin järjestetty jääkiekon NHL:n varaustilaisuus tarjoili suomalaisittain hyvää ja huonoa. Lauantain vastaisen yön avauskierroksella ei napattu yhtään suomalaista, joten siltä osin saldo oli heikoin vuoden 2009 jälkeen.

Lauantai-iltana Suomen aikaa jatkuneen varaustilaisuuden toisella kierroksella kelpasivat Aleksi Heimosalmi (Carolina), Samu Tuomaala (Philadelphia), Ville Koivunen (Carolina), Aatu Räty (NY Islanders), Samuel Helenius (Los Angeles) ja Oliver Kapanen (Montreal), joiden jälkeen kuulutettiin vielä kymmenen suomalaisen nimet.

Kokonaissaldoksi muodostui 16 pelaajaa, mikä on linjassa edellisvuosien kanssa.

Heimosalmi yllätyskärkenä

Heimosalmen nousua suomalaisten ykkösnimeksi voi pitää yllätyksenä, mutta toisaalta puolustaja antoi väkevät näytöt keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Hyökkääjät Tuomaala ja Koivunen olivat turnauksen tehokkaimmat suomalaiset ja nousivat hekin ohi Rädyn, josta povailtiin viime vuonna jopa koko varaustilaisuuden ykkösnimeä.

Rädyn piti kelvata ainakin avauskierroksella, mutta repaleinen viime kausi heikensi osakkeita niin paljon, että Kärppien pelaaja kelpasi vasta koko tilaisuuden 52. numerolla. Rädyn pelit Kärppien liigajoukkueessa sujuivat nihkeästi ja peliaikaa piti hakea oululaisten A-nuorista. Hän ei päässyt alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin, vaikka pelasi siellä vuotta aiemmin vain 17-vuotiaana.

Rädyn pudotus oli raju, mutta nuoren pelaajan ollessa kyseessä käännös parempaan voi tapahtua nopeasti.

Avauskierroksen varaus ei takaa yhtään NHL-peliä, ja alemmiltakin kierroksilta voi nousta mittavalle NHL-uralle. Viikonloppuna varattujen lähipiirissä on siitä hyviä esimerkkejä.

Samuel Heleniuksen isä Sami Helenius varattiin viidennellä kierroksella ja pelasi NHL:ssä kuudella kaudella. Oliver Kapasen setä Sami Kapanen varattiin neljännellä kierroksella ja pelasi 12 kauden aikana peräti 831 NHL:n runkosarjaottelua. NHL:ään voi nousta myös ilman varausta kuten esimerkiksi maailmanmestarit Joel Kiviranta ja Mikko Lehtonen ovat viime vuosina osoittaneet.

Kaikkien aikojen pelaaja Wayne Gretzkyäkään ei varattu koskaan NHL:ään, kun hän nousi sarjaan WHA-liigasta liitetyn Edmontonin mukana.

Piikki puuttui

Viime vuonna suomalaisia varattiin 17, joista Anton Lundell kelpasi avauskierroksella. Vuonna 2019 varattiin 22 ja 2017 peräti 23 suomalaista, mutta ajanjaksoon 2015–20 mahtuu myös lukemat 16 (2018), 15 (2016) ja 13 (2015). Tämän vuoden kokonaismäärä 16 on linjassa perustason kanssa, mutta vain kirkas kärki jäi puuttumaan.

Viime vuosikymmenen alusta lähtien suomalaisia ykköskierroksen varauksia riitti Mikael Granlundin, Joel Armian, Teuvo Teräväisen, Aleksander Barkovin, Julius Hongan, Mikko Rantasen, Patrik Laineen, Miro Heiskasen, Jesperi Kotkaniemen ja Kaapo Kakon johdolla. Lundell oli Granlundin, Armian sekä Rantasen tavoin varausvuotensa ainoa ykköskierroksen suomalainen.

Lundellin varausta edeltäneinä vuosina peräti neljänä kesänä peräkkäin suomalainen pelaaja varattiin kärkikolmikossa. Kakko oli koko varaustilaisuuden kakkonen 2019, Kotkaniemi kolmonen 2018, Heiskanen kolmonen 2017 ja Laine kakkonen 2016.