Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Aleksi Heimosalmi kiilasi NHL-draftin suomalaiskärjeksi, myös Kärppien kolmikko varattiin toisella kierroksella

Porin Ässien jääkiekkopuolustaja Aleksi Heimosalmi kiilasi hieman yllättäenkin suomalaispelaajien ykkösnimeksi NHL:n vuotuisessa varaustilaisuudessa. Suomalaistäyteinen Carolina Hurricanes varasi Heimosalmen numerolla 44.

Kiekollisesti taitava Heimosalmi onnistui erinomaisesti Suomen maajoukkuepaidassa keväällä pelatuissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Porilaispuolustaja teki turnauksessa kahdeksan tehopistettä seitsemään otteluun.

Suomen aikaa lauantaiaamuna järjestetyllä draftin avauskierroksella ei valittu suomalaisia, mutta kakkoskierroksella valintoja ropisi odotetusti. Kärppien hyökkääjäkolmikko Samu Tuomaala, Ville Koivunen ja Aatu Räty varattiin numeroilla 46, 51 ja 52. Tuomaala päätyi Philadelphia Flyersiin, Koivunen Carolinaan ja Räty New York Islandersiin.

Etenkin Rätyä odotettin valittavaksi jo ykköskierroksella. Keskushyökkääjä kuului vielä vuosi sitten tilaisuuden kärkiehdokkaisiin, mutta hankala viime kausi romahdutti Rädyn draft-osakkeet.

Toisen kierroksen lopulla nähtiin vielä kaksi suomalaista sentterivarausta, kun Los Angeles Kings valitsi JYPin kaksimetrisen Samuel Heleniuksen numerolla 59 ja Montreal Canadiens päätyi 64. varauksella Oliver Kapaseen.

"Hullut vuodet" takanapäin?

Suomi jäi ilman ykköskierroksen varausta edellisen kerran vuonna 2009, jolloin maalivahti Mikko Koskinen kelpasi sinivalkoisista ensimmäisenä. New York Islanders nappasi hänet tuolloin toisen kierroksen alussa.

Kaksitoista vuotta sitten ilman ykköskierroksen varausta jääminen ei ollut suuri yllätys, kun edellisinäkään vuosina suomalaisten kysyntä ei ollut kova. Vuonna 2008 Jori Lehterä kelpasi ensimmäisenä suomalaisena vasta kolmannella ja vuotta aiemmin Niclas Lucenius neljännellä kierroksella. Luceniuksen varausvuosi 2007 oli synkkä, kun kaikkiaan vain neljä suomalaista varattiin eikä heistä kukaan ole pelannut NHL:ssä.

Viime vuosikymmenen alusta lähtien ykköskierroksen varauksia on riittänyt Mikael Granlundin, Joel Armian, Teuvo Teräväisen, Aleksander Barkovin, Julius Hongan, Mikko Rantasen, Patrik Laineen, Miro Heiskasen, Jesperi Kotkaniemen ja Kaapo Kakon johdolla.

Viime vuosi osoitti tasaantumisen merkkejä, kun Anton Lundell varattiin ensimmäisen kierroksen ainoana suomalaisena. Hän kelpasi 12:ntena ja oli Granlundin, Armian sekä Rantasen tavoin varausvuotensa ainoa ykköskierroksen suomalainen.

Lundellin varausta edelsivät "hullut vuodet", kun peräti neljänä kesänä peräkkäin suomalainen pelaaja varattiin kärkikolmikossa. Kakko oli koko varaustilaisuuden kakkonen 2019, Kotkaniemi kolmonen 2018, Heiskanen kolmonen 2017 ja Laine kakkonen 2016.

Power oli halutuin

Kanadalaispuolustaja Owen Power nousi odotetusti avauskierroksen kärkivalinnaksi. Buffalo Sabres nappasi hänet ennen hyökkääjä Matthew Beniersiä, joka kelpasi numerolla kaksi Seattle Krakeniin. Takavuosina SaiPassa ja Bluesissa säväyttäneen maalitykki Dale McTavishin poika Mason McTavish meni kolmantena Anaheim Ducksiin.

Minnesota Wild nappasi numerolla 26 kanadalaispuolustaja Carson Lambosin, joka pelasi viime kaudella JYPin organisaatiossa.

Kanadalaiset saivat eniten varauksia etäyhteyksillä järjestetyn varaustilaisuuden avauskierroksella, kun kaikkiaan 18 nikkaria kiinnitettiin seuroihin. Yhdysvallat ja Ruotsi saivat kumpikin kuusi ja Venäjä yhden varauksen.