Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiina olympia-avauspäivän kultarohmu – Sammelvuon Venäjä avasi kisat voitolla

Tokion kesäolympialaisten ensimmäinen täyden tohinan kisapäivä toi ensimmäiset vuodella siirrettyjen kisojen kultamitalistit, ja kolme kultaa kertyi Kiinan laariin. Ecuador ja Kosovo puolestaan nauttivat toisen kerran kultajuhlaa olympiahistoriassaan.

Ilmakivääriampuja Yang Qian otti Kiinan ja koko kisojen ensimmäisen olympiavoiton, kun Venäjän Anastasia Galashina taipui 10 metrin kisassa dramaattisesti viimeisellä laukauksella.

– Kiinan kommunistisella puolueella on satavuotisjuhla. Olen niin iloinen siitä, että tämä kultamitali on lahja maalleni. Olen niin ylpeä, Yang sanoi.

Kiinalle kultaa toivat myös painonnostaja Hou Zhihui nostettuaan naisten 49 kilon sarjassa olympiaennätyksen 210 kiloa sekä miekkailija Sun Yiwen naisten kalpakisassa.

Avauspäivän odotetuimpia lajeja oli pyöräilyn miesten maantieajo. Raskas kisa kuumuudessa toi riemua Ecuadorille, kun Richard Carapaz oli vahvin. Ecuadorin ensimmäisen olympialaisen kultamitalin otti kävelijä Jefferson Perez Atlantassa vuonna 1996.

Judoka Naohisa Takato voitti Japanin ensimmäisen kultamitalin kisoissa, kun hän kukisti miesten judon 60 kilon sarjan loppuottelussa Taiwanin Yang Yung-wein.

Aiemmin Japani sai judohopeaa, kun Funa Tonaki taipui naisten 48 kilon olympiafinaalissa Kosovon Distria Krasniqille. Kosovo sai ensimmäisenkin olympiavoittonsa (ja -mitalinsa) judosta, sillä Majlinda Kelmendi oli voittaja Kosovon olympiadebyytissä 2016. Japanilla on judon olympiamitaleita 86.

Viron mitalitili aukesi, naisten kalpamiekkailussa pronssia

Viron Tokion-mitalitili aukesi sekin heti kisojen ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä, kun Katrina Lehis ylsi naisten kalpamiekkailussa pronssille.

Miesten lentopallossa suomalaisvalmentaja Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjän olympiakomitean joukkue hävisi avauserän Argentiinalle, mutta nousi 3–1-otteluvoittoon. Sammelvuon porukka kohtaa seuraavaksi maanantaina Yhdysvallat, joka kaatoi avauspelissään Ranskan 3–0.

Kisoissa ilmoitettiin seitsemästätoista uudesta koronavirustapauksesta. Kaikkiaan tapauksia on heinäkuun alusta lukien kertynyt 123, joista 12 on urheilijoiden positiivisia testejä.