Yli 2000 tuomitun ottelun kokemuksella

-Tein päätöksen lopettaa huipputasolla viime vuoden elokuussa pitkän harkinnan jälkeen. Halusin kuitenkin päättää itse milloin ja mihin otteluun lopetan. Viimeinen huipputason erotuomaritehtäväni oli Veikkausliigaottelu FC Lahti-MYPA.

- Tänä vuonna kävin erotuomaritoiminnan vaatiman koulutuksen ja kuntotestin paikallisella tasolla, koska halusin kuitenkin jatkaa tuomarointia junioriotteluissa ja nauttia lasten pelien positiivisesta fair play -hengestä. Tänä kesänä minulla on ollut yksi erotuomaritehtävä E-10 poikien pelissä Lahti-Soccerissa. Se oli todellinen nautinto, kun pääsi näkemään poikien ilon, yrittämisen ja rehdin pelin junioriottelussa. Se oli todellista jalkapallon juhlaa pojilla ja ottelun erotuomarilla yhdessä. Jalkapalloa parhaimmillaan missä kaikki voittivat.

B-junioreihin asti jalkapalloa itse pelannut Kotinurmi aloitti tuomariuransa muutamaa vuotta myöhemmin. Kesäkuussa sattuneen tappouhkauskohun tapaiset ylilyönnit ovat hänen mukaansa lisääntyneet omien aktiivivuosiensa aikana.

- Kaikki eivät välttämättä ymmärrä mitä jokin pienikin tilanne voi aiheuttaa. Ihmiset ovat aiempaa välinpitämättömämpiä, eivätkä aina ymmärrä tekojensa vakavuutta. Otteluissa tunteet nousevat herkästi pintaan ja joskus kritiikki voi olla aika raakaa. Jossain määrin sitä pitää ymmärtää ja sietää, mutta mikäli sitä jatketaan tai se ylittää kohtuuden rajan, pitää siihen puuttua, huomauttaa urallaan kolme A-maaottelua liputtanut Kotinurmi.

Omakohtaisia ilkivallan kokemuksia Kotinurmella on muutamia. Vakavimmilta ylilyönneiltä hän on kuitenkin selvinnyt.

- Joitakin vuosia sitten Veikkausliigaottelussa katsomosta heitettiin tupakansytytin, joka osui reiteeni. Tein tapahtumasta raportin, koska jalkaan tuli selkeä iskun jälki. Järjestävä seura tuomittiin tilanteesta sakkoihin.

Jalkapallo-otteluissa linjatuomarit saavat usein osakseen yleisön suurimmat arvostelut. Suosionosoituksia harvemmin kuullaan. Paitsioliputukset ovat usein vääriä, varsinkin jos oma suosikkijoukkue ei sen vuoksi pääse maalintekoon. Kotinurmi suhtautui huuteluihin neutraalisti.

- Uran alkuaikoina kuuntelin sitä enemmän, mutta kokeneempana huutelut menivät saman tien toisesta korvasta ulos. Ei huutelu ole minua koskaan häirinnyt, koska olen keskittynyt erotuomaritehtävän hoitamiseen. Ei niitä ole aikaa kuunnella tai jäädä pohtimaan.

Tuomareiden arvostelu on todella yleistä sarjatasosta riippumatta. Junioriotteluissa kentänlaidalla tuomioita arvostelevat pelaajien vanhemmat. Aikuisten otteluissa tuomarit ovat koko paikalla olevan väen silmätikkuina. MM-finaalissa satatuhatpäisen yleisön lisäksi otteita seuraa kriittisesti sadat miljoonat television katselijat. Tuomarin tehtävässä paineet ovat valtavat, siksi jokaiseen rajumpaan ylilyöntiin tulee suhtautua riittävällä vakavuudella.

- Korostaisin kaikkien laji-ihmisten vastuuta, olkoon sitten kyseessä erotuomari, valmentaja, joukkueenjohtaja, huoltaja, vaihtopelaaja, joukkuetoveri, järjestysmies tai katsoja, luettelee Kotinurmi jokaisen pelin parissa toimivan henkilön omaa vastuuta käytöksestään.

Kotimaan huipputasolla pisimpään olleella tuomarilla on ohjeita vakavien ylilyöntien ratkaisemiseksi.

- Erotuomareita tulee kouluttaa tilanteiden varalle etukäteen. Tuomareiden tulee raportoida tapahtumat toimintaa hallinnoivalle organisaatiolle, jolla on vastuu rangaistusten määräämisessä. Vakavissa tapauksissa käsittely etenee mahdollisesti siviilioikeuteen asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut