Jousiampuja Antti Vikström sai tähtäimen lopulta kohdalleen

Antti Vikström summasi tuloksen 649. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Tapio Keskitalo / STT

Jousiampuja Antti Vikströmin tunnelmat olivat perjantaina vahvan kaksijakoiset Tokion olympialaisissa.

Välinemurheet sotkivat Vikströmin urakkaa rankingkierroksella, jolla haettiin askelmerkkejä pudotusammuntoihin. Toisaalta hän oli tyytyväinen ammuntaansa sen jälkeen, kun välineongelmat saatiin kuriin.

Suomalaisurheilijoiden kisaurakan Tokiossa avannut Vikström ampui tuloksen 649 ja sijoittui 45:nneksi. Välineongelmat alkoivat jo torstaina.

– Virallisissa harjoituksissa minulta halkesi toisen pääpyssyni alalapa. Jouduin ottamaan harjoitusten päätteeksi varajouseni käyttöön. Näin voi käydä, mutta minulle ei ole käynyt 20 vuoteen eli koko urani aikana. Ensimmäistä kertaa lapa halkesi, Vikström kertoi hikisen rankingurakkansa päätteeksi.

Kilpailussa Vikström ampui varajousellaan, josta irtosi heti alussa tähtäin hieman.

– Siitä tuli korkeushajontaa. Kiristimme tähtäimen, mutta ensimmäisen puolikkaan loppuun alkoi tulla taas korkeushajontaa. Sen jälkeen valmentaja katsoi jokaisella sarjalla, että tähtäin pysyy varmasti kiinni, Vikström sanoi.

Varapyssy on Vikströmille vanhastaan tuttu.

– Tämä on edellinen pyssyni, ja olen ampunut tällä enemmän kuin pääpyssylläni. Tämä jäi varapyssyksi, kun sain uuden.

Vikström ampui lopulta vahvasti

Vikström arvioi, että ongelmat veivät kokonaistuloksesta suunnilleen 15 pistettä.

– Ikävää, että olympialaisissa käy tällaista, mutta parempi nyt kuin otteluissa. Ammuin toisella puolikkaalla tosi hyvin ja olin sillä 12:s. Siksi jäi ehdottomasti hyvä mieli otteluihin, hän sanoi.

Rankingkilpailun pisteiden perusteella muodostetaan parit pudotusotteluihin. Vikström kohtaa Malesian Khairul Anuar Mohamadin, joka ampui perjantaina tuloksen 661 ja oli 20:s. Kaksikko ottaa toisistaan mittaa Suomen aikaa varhain keskiviikkona. Otteluparin voittaja etenee seuraavalle kierrokselle.

– Varmistellaan nyt, että välineet ovat varmasti kunnossa otteluihin, Vikström lupasi.

Helle sai pyyhkimään hikeä

Rankingkilpailu ammuttiin Yumenoshiman tekosaarella paahtavassa helteessä, joka liimasi paidat hiestä selkiin kiinni.

– Kilpailu oli nopea, sillä yleensä ammutaan kahdessa vuorossa ja nyt yhdessä. Piti käydä aina pikaisesti juomassa ja pyyhkimässä naamaa, Vikström sanoi.

Rankingkilpailun näyttämönä oli avonainen jousiammuntakenttä, mutta pudotusottelut ovat viereisellä stadionilla, jossa puitteet ovat hulppeammat.

– En kokenut enempää jännitystä kuin vaikka MM- tai EM-kisoissa. Varmaan ottelut ovat hienommat, kun ne ovat erillisellä stadionilla, olympiadebytantti Vikström mietti.

Miesten rankingkisan ykkönen oli Etelä-Korean Kim Je-deok tuloksella 688. Lajin mahtimaan ampujat hallitsivat myös naisten rankingkisaa, jossa An San ampui tuloksen 680. Se on olympiaennätys.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut