Olympiapomo Bach huokaisee helpotuksesta, kun olympiatuli syttyy – "Teimme tämän urheilijoille"

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kertoo, että Tokion olympialaisten järjestämiseen liittyvä epävarmuus on aiheuttanut unettomia öitä. Olympiatuli syttyy kuitenkin perjantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach myönsi, että vuodella lykätyt olympialaiset ovat aiheuttaneet hänelle ja koko olympialiikkeelle runsaasti ylimääräistä päänvaivaa. Tokiolla on ollut kova tie kisaisännäksi, mutta perjantaina olympiatuli viimein syttyy – siitäkin huolimatta, että kisojen järjestäminen on japanilaisten epäsuosiossa koronatilanteen vuoksi.

– Viimeisen 15 kuukauden aikana meidän piti tehdä monia päätöksiä erittäin epävarmoista lähtökohdista. Meillä oli epäilyksiä joka päivä, keskustelimme ja keskustelimme. Oli unettomia öitä, Bach puhui tiistaina Tokiossa.

– Tämä painoi paljon mieltämme, myös minua.

Saksalaispomo Bach on saanut Japanin-vierailullaan osakseen hajanaisia protesteja. Sanomalehti Asahi Shimbunin viimeisimmän kyselyn mukaan 55 prosenttia vastaajista vastusti kisojen järjestämistä.

Japanissa on todettu tähän mennessä 71 olympialaisiin liittyvää koronatartuntaa, joista neljä olympiakylässä.

Olympialiike ja japanilaiset päättäjät ovat kuitenkin olleet vankasti kesäkisojen järjestämisen puolella. Järjestäjien mukaan kisakupla on vahva ja turvallinen, ja lisäksi 80 prosenttia olympiaurheilijoista on rokotettu.

– Näemme viimein valoa tunnelin päässä. Kisojen peruminen ei ollut koskaan vaihtoehto. Teimme tämän urheilijoille, Bach painotti.

Koronan aiheuttama kaaos olympialaisten ympärillä kiihtyi alkuviikolla, kun olympialaisten suursponsori Toyota kertoi, ettei se näytä kisoihin liittyviä mainoksia Japanin televisiossa. Japanilaista autojättiä edustava Jun Nagata viittasi mainehaittaan.

– Nämä ovat muuttumassa olympialaisiksi, jotka eivät saa ymmärrystä katsojilta, Nagata sanoi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut