Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiira Väänänen moukaroi ennätyksellään EM-pronssia: ”Piti vain luottaa itseeni”

Suomen naisten moukarinheiton hyvä vire näkyi myös alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailuissa Tallinnassa, kun Kiira Väänänen heitti lauantaina pronssia ennätyksellään 65,98. Aiempi ennätys parani 18 sentillä.

– Olen aika sanaton. Tiesin, että ennätys pitää heittää, jos aikoo mitaleille. Niin kävi, Väänänen sanoi onnellisena.

Hän kertoi kilpailun päätteeksi purskahtaneensa itkuun, "vaikkei ole koskaan itkenyt urheilun takia”. Uransa viimeisissä nuorten arvokilpailuissa heittänyt Väänänen on ollut Tallinnassa hyvällä fiiliksellä.

– Karsinnasta lähtien minulla on ollut hyvä pöhinä päällä. Olen tiennyt olevani kunnossa, eikä mihinkään ole koskenut. Kaikki on mennyt niin hyvin, että piti vain luottaa itseeni. Niin tein.

Hyvää tunnelmaa piti yllä myös se, että jo avausheitto kantoi 64,74. Siitä oli hyvä jatkaa kilpailua, jossa kolmas heitto toi parhaan tuloksen.

– Jos hyvä heitto tulee, siitä ei muista mitään. Sanon niin, että luotin (siinä) itseeni, Väänänen kuvasi ennätysheittoaan.

Kilpailu otti henkisesti koville

Väänänen tähyilee vielä pidempiä kaaria kuin 66 metrin tuntumaan.

– Yritin heittää vielä pidemmälle. Tekniikka vaan jotenkin petti, kun heiton aikana jotenkin rupesin tunteilemaan. Tämä on minulle niin uutta, Jyväskylässä luokanopettajaksi opiskeleva Väänänen sanoi.

Väänänen on aiemmin heittänyt pronssia 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa ja hopeaa vuonna 2015 EYOF-kilpailuissa. Tuoreimmalla onnistumisella on iso merkitys tuleviin vuosiin.

– Ihan valtava merkitys, tämä oli kovan työn tulos. Jos aikuisten arvokisoihin haluan päästä, minun pitää 5–6 metrillä parantaa tasoani. Se vaatii monta vuotta treeniä, ja tämä oli sen takia tosi hyvä motivaattori.

Lisää intoa antaa naisten lajiporukka, joka on Silja Kososen ja Krista Tervon johdolla hyvässä nosteessa. Varpaisjärven Virettä edustavan pronssimitalistin kesässä riittää vielä tavoitteita:

– Tavoitteeni on heittää 68 metriä.

Euroopan mestaruuden Tallinnassa voitti Saksan Samantha Borutta tuloksella 68,80. EM-hopeaa otti Tanskan Katrina Koch Jacobsen lukemin 66,81.

Lehikoinen aitafinaalissa neljänneksi

Aitajuoksija Viivi Lehikoisen neljäs sija yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen naisten 400 metrin aitafinaalissa Suomen ennätyksellä 55,42 jätti juoksijalle kisapaikalla Tallinnassa kaksijakoisen tunnelman.

– Jäi tosi kaksijakoiset fiilikset, kun tekee kovan ennätysparannuksen ja silti on neljäs. En oikein tiedä, mitä ajattelisin. En varmaan pettynyt ole, mutta ihmetyttää vaan, Lehikoinen sanoi tiedotteessa.

Erittäin kovatasoisen finaalin voitti Slovakian Emma Zapletalova kisaennätyksellä 54,28. Lehikoisen edellä maaliin kiristivät myös Sara Gallego Espanjan ennätyksellä 55,20 ja Yasmin Giger Sveitsin alle 23-vuotiaiden ennätyksellä 55,25.

Nelosrataa Zapletalovan ja Gigerin välissä juossut Lehikoinen taisteli mitalista koko matkan loppuun asti ja kohensi alle 23-vuotiaiden SE:tään 0,35 sekuntia.

– Muistan, että he aloittivat aikaa kovaa, ja tulin takamatkalta. Muuta en hirveästi muista, kuin että siinä oli kova taistelu, Lehikoinen sanoi.

Lehikoinen voitti Tallinnassa vaivatta alkueränsä ja oli nopein myös välierässään. Finaaliin hän lähti hyvävireisenä.

– Nyt oli ihan hyvä fiilis jaloissa. Kahdessa ensimmäisessä juoksussa oli aika raskaat jalat, mutta tähän viimeiseen tuli ihan hyvät jalat, Lehikoinen sanoi.

Seuraava kilpailu olympia-Tokiossa

Toissa kesänä Lehikoinen oli alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Ruotsin Gävlessä seitsemäs. Viime vuonna alkanut yhteistyö sveitsiläisen valmentajan Laurent Meuwlyn kanssa on nostanut Lehikoisen nuorten EM-kilpailujen neloseksi ja Suomen olympiajoukkueeseen.

Lehikoinen, 21, harjoittelee Meuwlyn ohjelmilla ja pitää hänen kanssaan tiivisti yhteyttä, mutta harjoituksia valvoo Mikael Ylöstalo. Myös Meuwlyn johdolla tehty kunnon viimeistely Tallinnaan onnistui.

– Aika kovaa harjoiteltiin vielä viime viikonloppuna. Tehtiin kovat viimeistelytreenit. Mutta tuntuu, että se on toiminut koko kesän ajan, Lehikoinen sanoi.

Nopeuden kehittämistä painottavan Meuwlyn valmennuksessa Lehikoinen on ottanut melkoisen kehitysharppauksen. Vielä kuluvan kilpailukauden alkaessa hänen ennätyksensä oli vuonna 2017 juostu 56,49. Nyt se on toista sekuntia parempi.

Lehikoista nopeammin suomalaisista ovat juosseet naisten aitakierroksen vain Tuija Helander 54,62 vuonna 1987 ja Petra Stenman 55,01 vuonna 1999.

Tallinnan kilpailu oli Lehikoiselle viimeinen ennen Tokion olympiakisojen alkueriä.

– Tässä kerkiää nyt pari viikkoa lepäillä ja treenailla ja totutella sitten aikaeroon, Lehikoinen sanoi.