Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

KORJAUS: Suomen olympiajoukkue jäämässä alle 50 urheilijaan – Ruuskanen ja Helander taistelevat viimeisestä keihäspaikasta, painonnostossa jännitetään villiä korttia

Suomen olympiajoukkue sai maanantaina lähes lopullisen muotonsa, kun Olympiakomitea valitsi Tokion kesäkisoihin 13 uutta urheilijanimeä. Suomen joukkue koostuu Tokiossa 48 urheilijasta, kun mukaan lasketaan kolmas keihäänheittäjä.

Maanantaina Tokion-koneeseen nimettiin keihäsmiehistä Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela. Vuoden 2012 olympiahopeamitalisti Antti Ruuskanen ja ensimmäistä olympiaedustustaan hamuava Oliver Helander ratkaisevat kolmannen keihäspaikan kohtalon 14. heinäkuuta Joensuun gp-kisassa.

Ruuskasen, 37, otteet ovat olleet tällä kaudella vaisuja, 24-vuotias Helander on kärsinyt jälleen vaivoista. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan kaksikko on kuitenkin halukas taistelemaan olympiapaikasta.

– Olemme olleet molempiin urheilijoihin yhteydessä ja varmistaneet sen, että he tähtäävät edelleen olympialaisiin, Lehtimäki kertoi STT:lle.

Painonnostossa Anni Vuohijoki jännittää vielä, aukeaisiko Tokio-paikka villillä kortilla. Suomella on mahdollisuus saada yllätyspaikka myös judossa, mutta oljenkorsi on hyvin pieni.

- Painonnostossa tämän hetken tieto on se, että Kolumbia ja Turkki saisivat asettaa kilpailuihin yhden urheilijan. He ovat asettamassa urheilijansa juuri Annin sarjaan, jolloin Annilla ei olisi tilaa olympialaisissa, Lehtimäki selvensi.

Yleisurheilijat onnistuneet vahvasti

Rion kesäkisoissa Suomella oli yhteensä 54 urheilijaa 17:ssä eri lajissa, nyt urheilumuotoja on 12. Lehtimäki on kuitenkin kohtalaisen tyytyväinen Suomen joukkueen kokoon.

Lehtimäki nostaa esiin etenkin yleisurheilijoiden vahvan edustuksen, sillä Suomen joukkueesta lähes puolet on yleisurheilijoita. Riossa lajin edustajia oli 16, Tokiossa heitä on 23.

– Se on osoitus hyvin tehdystä työstä, rintaman levenemisestä ja onnistuneesta sukupolven vaihdoksesta.

– Kolikon toinen puoli on se, että jäimme ilman olympiapaikkaa niissä lajeissa, joissa oli mahdollista saada kisoihin yksi tai kaksi edustajaa. Niitä lajeja oli turhan monta, Lehtimäki sanoi ja nosti esimerkkilajeiksi voimistelun, beach volleyn, soudun, karaten ja pöytätenniksen.

Joukkue koki myös viime hetken poissaoloja, kun esimerkiksi tennispelaaja Emil Ruusuvuori ei päättänyt ottaa Tokio-paikkaa vastaan ja pikajuoksija Lotta Kemppinen loukkaantui.

"Jokainen mitali on onnistuminen"

Olympiakomitea ei ole muuttanut tulostavoitettaan Tokion kisoihin. Komitea asetti yhteensä kymmenen mitalin tavoitteen Tokioon ja vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisiin, joissa Suomi nappasi kuusi mitalia.

– Tavoite jättää neljä mitalia auki, ja jokainen suomalaista huippu-urheilua seurannut tietää, että se on hurjan kova tavoite Tokioon. Jokainen mitali on onnistuminen, eikä meillä ole sellaista urheilijaa, joka normaalitasollaan mitalin ottaisi. Se vaatisi jokaiselta venymistä, Lehtimäki kommentoi.

Suomalaisurheilijat alkavat pikku hiljaa pakata laukkujaan Japanin-reissua varten. Suurin osa Suomen urheilijoista valmistautuu kisoihin Sagan kaupungissa, jossa joukkueella on harjoittelukeskus.

Tokiosta urheilijat lähtevät sitä mukaa, kun kisasuoritus on tehty.

– Ensimmäiset urheilijat menevät Tokioon 16. päivänä, jolloin olen itsekin menossa. Se on meno-paluuta koko kisojen ajan, Lehtimäki kertoi.

Kuplaoloissa järjestettävät olympialaiset alkavat 23. heinäkuuta ja päättyvät 8. elokuuta.

---

Maanantaina 5.7. lähetettyä juttua on korjattu 7.7. klo 13.23: Keihään kolmas olympiapaikka ratkeaa 14. heinäkuuta, ei elokuuta.