Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Olympiaurheilijat saavat polvistua Tokiossa ennen kilpailun alkua ja sen jälkeen

Tokion olympiaurheilijat saavat ilmaista mielipiteitään vajaan kolmen viikon päästä alkavissa kesäkisoissa tietyin reunaehdoin, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK lievensi perjantaina urheilijoiden mielenilmauskieltoa.

Uuden ohjenuoran mukaan urheilijat saavat esimerkiksi polvistua ennen kilpailun alkua ja sen jälkeen, puhua näkemyksistään medialle tai käyttää tiedotustilaisuudessa vaatteita, joissa on protestilauseita.

KOK kieltää kuitenkin edelleen kannanottojen tekemisen kisojen aikana, palkintoseremonioissa ja olympialaisten kisakylässä. Komitea linjasi, ettei mielenilmauksia saa kohdistaa ihmisiin, maihin tai järjestöihin.

Urheilijat ovat kritisoineet viime aikoina laajalti olympialiikkeen pitkäaikaista sääntökirjaa ja etenkin sen kohtaa numero 50.2. Sääntöpykälän mukaan "olympialaisissa ei saa tehdä minkäänlaisia mielenosoituksia tai levittää poliittista, uskonnollista tai rasistista propagandaa".