Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kansallisen liigan kärkijoukkue ei yövy enää bussissa – "On hienoa olla tässä vaiheessa KuPSissa", myhäilee liki kaksi vuosikymmentä naisten liigatasolla jalkapalloillut Neea Berg

Jos Kansallisen liigan runkosarjan puolimatkasta voi mitään päätellä, saa Kuopiossa laittaa kuohuvat viilentymään. Kauden yhdeksän ensimmäistä peliä tappioitta pelanneet Kuopion Palloseuran naiset ovat nyt ylivoimaisia suosikkeja tuomaan kaupunkiin ensimmäisen naisten jalkapallomestaruuden.

Kuopion MimmiFutis oli SM-pronssilla jo 2008, mutta paljon on niistä vuosista muuttunut.

– Vieraspelimatkoilla Ahvenanmaalle yövyttiin aikoinaan bussissa. Vielä viime kaudella palasimme sieltä kello 03 lähteneellä yölaivalla. Sitä ei tehdä enää koskaan. Palautuminen vei viikon, henkäisee valmentaja Ollipekka Ojala.

– On hienoa olla tässä vaiheessa KuPSissa. Koen tämän olevan urani parasta aikaa, hehkuttaa jo 15-vuotiaana pääsarjassa esiintynyt keskikenttäpelaaja Neea Berg, 34.

Kuopio ei vedä kotimaisia tähtiä

KuPSia rasittaa vain puolustavaa mestaria Åland Unitedia vastaan vieraissa pelattu 1–1-tasapeli. Kuopiolaisten maaliero 25–4 kertoo olennaisen.

– Kolmessa otteluistamme vastustajalla ei ole ollut laukaustakaan maaliamme kohti, kehuu Ojala puolustusta.

Yhdelläkään KuPSin pelaajalla ole takanaan Suomen naisten A-maaottelua. Lähinnä kutsua lienee juuri sata pääsarjaottelua täyteen saanut ja niissä 39 maalia tehnyt hyökkääjä Aino Kröger, 22.

– Mestaruus on nyt päätavoite, mutta haluaisin toki tulevaisuudessa pelaamaan maajoukkueeseen ja kovempiin sarjoihin ulkomaille, myöntää Pieksämäeltä lähtöisin oleva Kröger.

Pohjois-Makedonian maajoukkueeseen kuuluva hyökkääjä Gentjana Rochi otettaisiin kirkuen vastaan Suomen maajoukkueeseen. Lavdije Begolli on pelannut Albanian väreissä. Kahden passin amerikkalainen Gabriella Cuevas sai tuoreella maajoukkuetauolla kutsun Dominikaanisen tasavallan maajoukkueleirille, mutta jätti menemättä paikalle.

Ojala kävi kokeilemassa muutaman kauden Tampereen Ilveksen B-junioripoikien valmentamista. Kutsu kävi takaisin Kuopioon ja päätoimiseen KuPS-pestiin. Moni saattaa katsella kateellisena KuPSin viiden ulkomaalaispelaajan nimilistaa.

– Ulkomaalaispelaajat eivät ole itseisarvo. Naispelaajat eivät ole kovin innokkaita muuttamaan perheensä luota Etelä-Suomesta Kuopioon pelaamaan, Ojala hämmästelee.

Berg panostaa jalkapalloon

Viime kauden SM-pronssimitalistien kultajahti on saanut ikänsä Kuopiossa (Kuopion MimmiFutis, Pallokissat ja KuPS) pelanneen Bergin lataamaan kaikkensa tähän kauteen. Jynkänlahden koulun liikunnanopettaja aloitti huhtikuussa opintovapaan.

– Koin viime kaudella, että aikaa on löydettävä lisää. En halunnut olla mukana 80-prosenttisella panoksella. Opintovapaa sopi minulle, koska olen ikuinen opiskelija.

Jalkapalloilu on antanut Bergille paljon. Hän on pelannut yhdessä kaikkien neljän siskonsa kanssa. Nyt KuPSin joukkueeseen kuuluu topparisisar Nanne Ruuskanen. Laji-innostus tuli aikanaan isältä, ykkösdivaria Oulussa (OTP 1983) ja Kauniaisissa (GrIFK 1984) pelanneelta Teppo Bergiltä.

Neea Bergillä on takanaan Palloliiton tilastojen mukaan 261 pääsarjaottelua ja tehtynä viisi maalia.

– Tilastoista puuttuvat neljä ensimmäistä kauttani. Missähän niiden pelien pöytäkirjat ovat, Berg naurahtaa.

Kansallisessa liigassa pelataan ensin kaksinkertainen 18 kierroksen runkosarja, jonka jälkeen kuusi parasta joukkuetta jatkavat runkosarjan pisteistä viiden kierroksen loppusarjassa.