Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Silja Kososen Suomen ennätys Vaasan kisojen harvoja valonpilkahduksia – "Itkin ja tärisin"

Yleisurheilun olympiaranking-kilpailuiden avauspäivä Vaasassa toi mukanaan yhden uuden Suomen ennätyksen. Silja Kososen moukari lensi pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin suomalaisen naisen kädestä.

Koska Kalevan Kisat ovat vasta olympialaisten jälkeen, saa Vaasan kilpailut rankingpisteytyksessä Kalevan kisojen aseman. Siitä johtuen Vaasan kisojen osanottajalistassa on joukko merkittäviä urheilijoita, joilla on vielä mahdollisuus Tokion olympialaisiin.

Vaasan kisat ovat urheilijoiden viimeinen mahdollisuus kerätä rankingpisteitä Tokion olympialaisia varten ja ensimmäinen mahdollisuus kerätä rankingpisteitä vuoden 2022 MM-kisalippua varten.

Olosuhteet tulosten tekemiselle olivat hyvät, joskin myötätuuli kiusasi hieman naisten pituushyppyä. Taika Koilahdelta odotettiin pitkiä siivuja, mutta kuuden metrin ylitys jäi vielä tällä kaudella tekemättä.

Päivän yksi odotetuimmista lajeista oli naisten moukarinheitto. Tasosta odotettiin kovaa, sillä sekä Kosonen että Krista Tervo olivat mukana. Eikä tarvinnut pettyä: Kosonen heitti viidennellä kierroksella 73,43, joka on Suomen ennätys ja rikkoo lähes metrillä Tokion tulosrajan 72,50. Tervo sijoittui toiseksi tuloksella 71,60.

– Heitin toisella 71,64. Kun se jo käytännössä varmisti olympiapaikan, kävin valmentaja Jani Pihkasen luona. Itkin ja tärisin sen verran, että jätin kolmannen heiton väliin, Kosonen sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

"Juoksu oli hyvä välipala"

Tuore 110 metrin aitojen SE-mies ja olympialaisiin jo valittu Elmo Lakka keräsi pisteitä vuoden 2022 MM-kisoihin. Hän oli tyytyväinen aikaansa 13,64.

– Kunto on ihan ookoo. Olen ollut Kuortaneella harjoitusleirillä, ja tämä juoksu oli hyvä välipala tähän. Mukavahan se oli, että oli yksi kirittäjä, Lakka viittasi Tarmo Savolaan, joka hävisi Lakalle runsaan sekunnin.

Miesten moukarissa Aaron Kankaalta odotettiin heittoja hänen ”normaaleille lukemilleen” ja sitä kautta jopa olympiapaikkaa. Niitä ei kuitenkaan nähty, sillä paras noteeraus kantoi vain 72,70 metriä. Kangas oli kisassa vasta kolmas.

Naisten 7-ottelussa Suomen viidenneksi parhaan tuloksen vuonna 2019 otellut Miia Sillman johtaa ensimmäisen päivän jälkeen pistein 3 541 ollen runsaat sata pistettä jäljessä ennätyssarjastaan. Korkeushypyssä Sillman hätkähdytti yleisöä ylittämällä aloituskorkeutensa 175 vasta kolmannella yrityksellä.