Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Huuhkajien jatkotoiveet jo hyvin ohuet – Glasgow'sta ei tullut apua

Suomen ohuita mahdollisuuksia jatkopeleihin jalkapallon EM-lopputurnauksessa olisi auttanut tasapeli D-lohkon ottelussa Skotlannin ja Kroatian välillä, mutta toiveisiin ei vastattu Glasgow'n illassa. Kroatia voitti 3–1 ja otti lohkokakkosena paikan EM-neljännesvälieriin. Lohkovoittaja Englannille 0–1 hävinnyt Tshekki on lohkon kolmas ja Suomen edellä kolmosten vertailussa.

Suomi kokosi lohkostaan kolme pistettä. Kuudesta lohkokolmosesta neljä parasta etenee jatkopeleihin, ja Suomen edellä kolmosten vertailussa ovat lohkopelinsä päättäneistä Tshekki, Sveitsi ja Ukraina.

Huuhkajat odottelee kohtaloaan EM-tukikohdassaan Kuokkalassa (Repinossa), sillä jatkopaikka ratkeaa lopullisesti vasta keskiviikkoiltana kahden viimeisen lohkon päätöspeleillä. E-lohkossa pelataan Slovakia–Espanja ja Ruotsi–Puola, F-lohkossa Portugali–Ranska ja Saksa–Unkari.

Suomen kannalta Puola ei saa voittaa Ruotsia, ja lisäksi Slovakian on voitettava Espanja tai Espanjan on voitettava Slovakia vähintään kolmella maalilla. F-lohkossa Ranskan on voitettava Portugali neljällä maalilla tai Unkarin on voitettava Saksa neljällä maalilla.

Skotlannilla ei edelleenkään jatkopaikkaa

Kolme vuotta sitten MM-finaalissa Ranskalle hävinnyt Kroatia aloitti EM-turnauksensa tappiolla Englannilla ja oli takaa-ajajana myös toisessa pelissään, mutta nousi Tshekkiä vastaan 1–1-tasapeliin.

Tiistai-iltana Glasgow'ssa niin Kroatia kuin Skotlanti pelasivat jatkopaikasta, tasapeli olisi auttanut vain Suomea (ja Ukrainaa). Nikola Vlasic iski lähietäisyydeltä Kroatian johtomaalin 17. minuutilla, mutta kotiyleisön raivokkaasti kannustama Skotlanti kuitenkin nostatti varmasti riemua Huuhkajien keskuudessa Callum McGregorin tasoituksella ennen taukoa.

Kroatia ei yleisön pauhussa kuitenkaan hermostunut. Ottelun 62. minuutilla maan suurtähti Luka Modric iski upealla osumalla joukkueensa 2–1-johtoon, ja 77. minuutilla Ivan Perisic viimeisteli loppuluvut 3–1. Kroatia jatkoon, Skotlanti puolestaan jatkoi surullista arvokisahistoriaansa: yhteensä 11 MM- ja EM-turnausta ja niissä kaikissa karsiutuminen jo lohkovaiheessa.

Lontoossa Englanti sai lohkovoiton tuoneen voittomaalin jo 12. minuutilla Raheem Sterlingin osuessa. Englanti selvitti lohkon tarkalla tavalla: kaksi 1–0-voittoa ja ainoana kauneusvirheenä maaliton tasapeli hegemoniapelissä Skotlantia vastaan.