Tokion avajaiset kuukauden päästä, kaikkien aikojen kalleimmat kesäkisat odottavat

Tokion olympialaisia on koeteltu historiallisella vuoden viivästyksellä, mutta ongelmista huolimatta nykyaikaisen olympiahistorian 32. kesäolympialaiset ovat alkamassa kuukauden kuluttua. Tokion kisojen avajaiset ovat 23. heinäkuuta. Jo pari päivää niitä ennen kisaohjelmassa on jalkapallon ja olympialaisiin palaavan softballin otteluja.

Lähellä oli, ettei Tokion kisoja peruttu ensimmäisinä rauhanajan olympialaisina. Nyt peruminen ei enää tunnu todennäköiseltä, sillä ensimmäiset olympiajoukkueet ovat jo saapuneet Japaniin totuttelemaan kuumiin ja kosteisiin oloihin.

Alati muuntautuva ja leviävä koronavirus on silti yhä kisajärjestäjien ykköshuolenaihe. Lauantaina maahan saapunut Ugandan olympiajoukkueen jäsen antoi positiivisen testinäytteen, vaikka hänet oli rokotettu ja testattu ennen matkaa.

Kisojen siirtäminen vuodella ja viruksen torjuntaan liittyvät toimet tekevät Tokion kisoista kaikkien aikojen kalleimmat kesäkisat. Jo ennestään hurja noin 12,5 miljardin euron budjetti kasvaa noin 2,1 miljardilla.

Koronaviruksen lisäksi Tokiolla on riittänyt muitakin vastuksia. Vuonna 2015 päästadionin suunnitelmat menivät uusiksi, koska rakennuksesta olisi tullut tuhottoman kallis. Vuonna 2019 Japanin olympiakomitean johtaja erosi korruptioepäilyjen takia, ja helmikuussa olympiapomo Yoshiro Mori erosi seksististen kommenttiensa takia.

Kannustaminen kielletty

Yleinen mielipide on ollut Japanissa kisoja vastaan, mutta kisojen lähetessä kisojen puoltajien määrä on kasvanut lievästi. Japanilaisten turvallisuutta taatakseen kisajärjestäjät päättivät estää ulkomaalaisten kisaturistien saapumisen maahan. Kotimaiselle yleisölle olympiakisojen ovet sen sijaan avautuvat, ja enimmillään kisakatsomoissa voi olla 10 000 katsojaa.

Kokeneille urheilijoille kisakokemus voi silti olla hyvin erilainen kuin aiemmissa olympialaisissa. Kannustaminen on kielletty, eivätkä urheilijat saa halailla toisiaan tai jakaa "ylävitosia". Kasvomaskia pitää käyttää muulloin paitsi syödessä, nukkuessa tai urheillessa. Sääntörikkomukset voivat johtaa jopa olympialaisista sulkemiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut