Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päävalmentaja Markku Kanerva: "Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä" – Huuhkajat kohtaa maanantaina EM-turnauksessa Belgian, panoksena on jatkopaikka

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa helteisessä Pietarissa maanantaina ottelun, joka muistetaan pitkään. Joukkue päättää EM-turnauksen alkulohkonsa kohtaamalla Belgian. Suomella on mahdollisuudet edetä B-alkulohkosta neljännesvälieriin.

– Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu on edessä, päävalmentaja Markku Kanerva aloitti puheensa sunnuntain etälehdistötilaisuudessa.

Suuri on myös Suomelle heitetty haaste. Belgia on yksi EM-turnauksen voittajasuosikeista ja täynnä huippupelaajia.

Belgia on varmistanut jatkopaikkansa, joten se saattaa lepuuttaa muutamia avainpelaajiaan. Lohkovoittoa se ei ole varmistanut, joten Roberto Martinezin miehistö janoaa tulosta.

Martinez on vahvistanut, että nimekkäät Axel Witsel, Kevin De Bruyne ja Eden Hazard tarvitsevat pelituntumaa ja ovat avauksessa.

EM-turnauksessa kustakin lohkosta kaksi parasta etenee neljännesvälieriin, joihin pääsee myös neljä parasta lohkokolmosta. Voitto veisi Suomen varmasti ja tasapeli todennäköisesti jatkoon. Tappiollakin Huuhkajat saattaisi yltää neljän parhaan lohkokolmosen joukkoon.

Mikäli Suomi on lohkokolmonen, se saattaa joutua odottamaan mahdollista jatkopaikkaansa vielä oman pelinsä jälkeen. Alkulohkovaihe päättyy keskiviikkona.

"Olemme altavastaajia"

Kanerva ja pelaajista Jere Uronen muistuttivat, ettei Suomi voi keskittyä pelkästään esimerkiksi De Bruyneen.

– Totta kai tiedämme, että olemme kaikkien silmissä altavastaajia ja miten hyvä vastustaja on. Siellä on 26 hyvää pelaajaa, joten ei voi valita vain yhtä. Muutoin 25 muuta rankaisee, wing-backina eli voimakkaasti hyökkäyksiin nousevina laitapuolustajana kisoissa pelannut Uronen sanoi viitaten Belgian koko miehistöön.

Urosen mukaan pelaajat odottavat ottelua luottavaisina.

– Olemme kaikki todella voitontahtoisia futaajia. Voin taata, että jokainen jätkä lähtee voittamaan peliä täynnä itseluottamusta ja uskoa.

Kanervan mukaan kaikkien pelaajien pitäisi olla käytettävissä Belgia-kamppailussa. Belgia on ilmoittanut, että Thorgan Hazard on ottelusta sivussa lievän loukkaantumisen vuoksi.

Suomi luultavasti jatkaa ryhmityksellä 3–5–2, jonka voi yhtä hyvin kirjoittaa muotoon 5–3–2. Voi myös olla, että Huuhkajat pelaa vain yhdellä selkeällä kärjellä.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanlistalla ykkösenä majailevan Belgian ryhmitys lienee 3–4–3. Pelin kuva lienee selvä: Belgia pitää palloa, ja Suomi yrittää puolustaa tiiviisti sekä kytätä vastaiskuja. Suomelle tärkeää olisi, että joukkue pystyisi pitämään edes jonkin verran palloa, jotta pelaajat saisivat välillä hieman aikaa hengähtää.

"Pystymme parempaan"

Suomi aloitti EM-urakkansa voittamalla Tanskan 1–0. Toisessa pelissään Huuhkajat hävisi Venäjälle 0–1. Suomen pallollinen pelaaminen on toiminut vain hetkittäin. Puolustuspelaaminen on ollut pääosin kunnossa.

– Välillä kun puolustaa syvällä, ei sieltä ulostuleminen ole niin helppoa. Luotan, että pystymme parempaan. Iso unelmamme oli päästä kisoihin. Heti kisapaikan varmistuttua aloimme unelmoida, että pääsemme alkulohkosta jatkoon, Uronen sanoi.

Suomen ja Belgian välinen ottelu alkaa Pietarin stadionilla maanantaina kello 22. Ottelupäiväksi Pietariin on luvattu yli 30 asteen hellettä, joten myös illalla on kuuma. Venäjä ja Tanska pelaavat samaan aikaan Kööpenhaminassa oman B-lohkon päätösottelunsa.

Belgialla on kahden kierroksen jälkeen kuusi, Venäjällä sekä Suomella kolme ja Tanskalla nolla pistettä.

Eden Hazard: En ole sataprosenttisessa iskussa

Belgian Eden Hazardilla on takanaan loukkaantumisten ja vähäisen peliajan sävyttämä kausi Real Madridissa. Hazard myönsi sunnuntai-illan lehdistötilaisuudessa, ettei välttämättä pysty pelaamaan 90 minuuttia Huuhkajia vastaan. Hazard on tullut molemmissa Belgian EM-otteluissa vaihdosta kentälle.

Hän sanoi, ettei aio varoa kentällä.

– Jos alan miettiä kontaktien välttämistä, minun ei pidä olla kentällä. Kontaktit ovat osa pelaamistani. En tiedä, tuleeko nilkkani koskaan samaan kuntoon kuin, mitä se oli kymmenen vuotta sitten, Hazard sanoi ja myönsi, ettei ole vielä aivan sataprosenttisessa iskussa.

Hazard ottaa mahdollisesti paikan Belgian hyökkäyksen vasemmalta laidalta.

Maailmanlistan ykkösenä komeileva Belgia on yksi EM-turnauksen suurimmista mestarisuosikeista.

– Real Madridissa on valtavat paineet, mutta niitä on myös Belgian maajoukkueessa. En ajattele paineita kentällä ollessani, Hazard sanoi.

Eden Hazard ei pääse Suomea vastaan kentälle veljensä kanssa, sillä Thorgan Hazard on ottelusta sivussa lievän loukkaantumisen takia.

Tanska toivoo kotiyleisöltään Belgia-ottelun kaltaista hurmiota

EM-lopputurnauksen isäntämaihin lukeutuva Tanska hallitsi alkulohkon otteluitaan Suomea ja Belgiaa vastaan, mutta punavalkoisten kannalta tulos on ollut karu: pisteitä pyöreä nolla ja vain yksi tehty maali. Jos Tanska mielii saavuttaa jatkopaikan, sen on kukistettava maanantaina Kööpenhaminassa Venäjä ja toivottava samalla, että Belgia lyö Suomen Pietarissa.

– Olen kyllästynyt puhumaan siitä, että pelaamme hyvin, mutta lopulta häviämme. Nyt meidän on saatava voitto, Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand ilmoitti uutistoimisto Ritzaun mukaan.

Tanskan kannalta turnaus alkoi traagisesti, kun joukkueen suurin tähti Christian Eriksen lyyhistyi Suomea vastaan kentän pintaan sydänpysähdyksen takia. Tanska sai Belgiaa vastaan torstaina kotiyleisöltään hurjan tuen ja teki turnauksen avausosumansa jo ottelun toisella peliminuutilla. Vire ei kuitenkaan pitänyt loppuun saakka.

Eriksen pääsi sairaalasta perjantaina ja kävi katsomassa Tanskan ryhmää. Keskikenttäpelaaja Christian Nörgaard korostaa, että joukkue voi keskittää nyt täyden energiansa urheiluun.

– Osoitimme Belgiaa vastaan, että olemme henkisesti vahvoja ja voimme pelata korkealla tasolla.

Aktiivinen mutta tehoton

Uefan kisatilastojen mukaan tehottomuudesta kärsinyt Tanska hyökkäsi kahden ensimmäisen kierroksen aikana toiseksi eniten kaikista joukkueista, 122 kertaa. Vain Espanjalla oli enemmän hyökkäyksiä, kaikkiaan 151.

Alkulohkoon jääminen olisi Tanskalle jättipettymys, sillä joukkuetta pidettiin kisojen alla mustana hevosena.

– Toivon, että ihmiset antavat meille samanlaisen tuen kuin Belgiaa vastaan, sillä kaikki näkivät, mitä se merkitsi meille. Jos aloitamme ottelun samanlaisella kaasulla kuin Belgia-ottelussa, venäläisten on puolustettava erittäin laadukkaasti pitääkseen meidät poissa maalipaikoilta, Hjulmand ennakoi.

Venäläinen Sport-Ekspress kertoi sunnuntaina, että Suomea vastaan loukkaantunut laitapuolustaja Mario Fernandes on palannut joukkueen harjoitusvahvuuteen. Kolme pistettä haalineelle Venäjälle suoraan jatkopaikkaan riittää tasapelikin, jos Suomi ei yllätä ja voita Belgiaa.

Sivusto: Suomen jatkomahdollisuus 48 prosenttia

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on huiman historian äärellä maanantai-iltana, kun EM-alkulohko päättyy kohtaamiseen Belgian kanssa. Avausottelussa otetun Tanska-voiton myötä Suomi kamppailee pääsystä pudotuspeleihin eli 16 parhaan joukkoon.

Voitto kivikovasta Belgiasta veisi Suomen varmasti jatkopeleihin. Tasapeli riittäisi todennäköisesti jatkopaikkaan ja tappiokin saattaisi riittää. Urheilutilastoja tiuhaan setvivä ja todennäköisyyksiä ahkerasti laskeva Gracenote-sivusto ennusti sunnuntaina, että Suomen mahdollisuus jatkoon on 48 prosenttia. Ennustus annettiin ennen sunnuntain EM-otteluita, A-lohkon päättäviä pelejä Sveitsi–Turkki ja Italia–Wales.

Sivuston laskelmissa jatkopaikka tulee 100 prosentin todennäköisyydellä paitsi jo paikkansa sinetöineille Belgialle, Italialle ja Hollannille, myös Englannille, Tshekille ja Ranskalle. Wales, Ruotsi, Saksa ja Portugali ovat 90 prosentissa tai sen yli. Ennuste lupaa hyvää myös Ukrainalle (89 prosenttia), Itävallalle (87) ja Espanjalle (83). Prosenteissa 45–54 ovat puolestaan Suomen lisäksi Tanska, Sveitsi, Slovakia ja Venäjä.

Sivusto ennustaa myös Euroopan mestaria, ja siinä korkein mahdollisuus on Belgialla (19 prosenttia). Seuraavina ovat Ranska (13 prosenttia), Italia (12) ja Englanti (11). Ruotsille mestaruusmahdollisuus on sivuston mukaan neljä prosenttia, Tanskalla kaksi ja Suomella pyöreä nolla.