Olympiatyöntekijöiden rokotukset aloitettiin Tokiossa – Japanissa pohditaan nyt kuumeisesti, otetaanko kisoihin yleisöä

Olympiajärjestäjät eivät ole vielä päättäneet, otetaanko kisoihin japanilaisia katsojia. Katunäkymä Tokion Shinjukussa 17. kesäkuuta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japanissa kesäolympialaisten virkailijoiden ja vapaaehtoisten rokottaminen aloitettiin perjantaina Tokiossa, kun kisojen alkuun on aikaa viisi viikkoa. Kansainvälinen olympiakomitea on lahjoittanut Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita noin 40 000 kisavirkailijalle, ja rokotuksen saavat myös esimerkiksi lentokenttien työntekijät, olympiatuomarit sekä Japanin paikallismedia.

Japanin olympiaurheilijoiden rokottaminen aloitettiin maassa jo aiemmin.

– Nyt kun minut on rokotettu, tunnen oloni hieman varmemmaksi tehdessäni työtäni. Tunnen suurta helpotusta siitä, ettemme ole jatkossa viruksen leviämisen lähde, olympialaisten dopingvalvonnan johtaja Chika Hirai kertoi perjantaina.

Olympiajärjestäjät eivät ole vielä päättäneet siitä, otetaanko kisoihin japanilaisia katsojia. Japanilainen lääketieteen asiantuntijaryhmä lähetti kisajärjestäjile ja Japanin hallitukselle perjantaina lausunnon, jonka mukaan kisojen järjestäminen ilman yleisöä olisi kaikkein turvallisin vaihtoehto.

– Katsojien puuttuminen aiheuttaisi pienimmän riskin tartuntojen leviämiselle kisapaikoilla, joten mielestämme se olisi ihanteellisin vaihtoehto, ryhmä kirjoitti.

Tokiossa on heinäkuun 11. päivään saakka voimassa rajoitus, jonka mukaan kisapaikoille voisi ottaa maksimissaan 5 000 katsojaa tai 50 prosenttia kisapaikan kapasiteetista. Tämän jälkeen katsojaraja nousisi 10 000 katsojaan, mutta asiantuntijaryhmä kehotti järjestäjiä asettamaan kisapaikoille tiukempia vaatimuksia.

Yleisöasiasta odotetaan päätöstä ensi viikolla. Olympialaiset järjestetään 23. heinäkuuta–8. elokuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut