Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pyöräsuunnistaja hakee tasapainoa vauhdin ja taidon välille

Kisavauhdit nousivat 40–50 kilometriin tunnissa, kun pyöräsuunnistajat ratkoivat keskimatkan maailmanmestaruuksiaan maanantaina Alajärven Lehtimäellä. Maanantaina suomalaismenestys oli aiempien kisapäivien tavoin upeaa. Asikkalan Raikkaan Samuel Pökälä porhalsi maailmanmestaruuteen 47 sekunnin erolla Sveitsin Simon Braendliin, ja naisten kisassa Tampereen Kooveen Marika Hara suunnisti MM-pronssia.

– Meno on vauhdikasta. Rastien väleillä lyhin reitti ei ole välttämättä paras, sillä pyöräsuunnistuksessa pyritään etenemään poluilla ja muilla kovilla alustoilla, kertoi kilpailujen johtaja Timo Laurila.

Laurilan mukaan rasteilla leimaaminen onnistuu noin metrin etäisyydeltä rastista.

– Seuraavalle rastille suuntaavan reitin on myös oltava jo tuolloin hallussa, sillä leimatessa saattaa vauhtia olla reippaasti.

Myös kilpavälineeltä vaaditaan laatua. Pyörien hinnat vaihtelevat tuoreen mestarin Pökälän mukaan 3 000–5 000 eurossa. Osa lajin harrastajista myös tekee pyöräänsä lisäsäätöjä.

– Varsinkin miehet tekevän usein näin. Itse olen vaihtanut esimerkiksi kiekot ja renkaat kevyemmiksi sekä säätänyt voimansiirtoa.

Lajia Pökälä luonnehtii vauhdin ja suunnistustaidon yhteensovittamiseksi.

– Osalla suunnistustaidot ovat muita parempia, mikä tuo heille pientä etua.

Pökälä juhli jo toista MM-kultaa

Keskimatkan kulta oli 30-vuotiaalle Pökälälle jo kisojen toinen, sillä hän juhli lauantaina yhteislähtökisan voittoa. Kisojen ensimmäinen mestaruus maistui hieman makeammalta kuin toinen, eikä mestarin startti keskimatkalle ollut helpoin mahdollinen.

– Hermoilin jostain syystä hieman alussa, ja minun oli pakko pysähtyä ja vilkaista kompassia, ettei tule tehtyä mitään hölmöä. Sen jälkeen kaikki sujui kuitenkin hyvin, Pökälä kertoi.

Myös Haralle, 34, mitali oli kisojen toinen, sillä sunnuntaina kaulaan ripustettiin sprintin MM-kulta. Lajin kestomenestyjä oli tyytyväinen.

– Pronssi maistuu hienolta. Ensimmäisellä kartalla tuntui, ettei lähde millään. Homma alkoi sujua toisella ja kolmannella kartalla paremmin, ja vauhti riitti mitaliin, Hara kertoi.

Lauantaina alkaneissa kisoissa on mukana suunnistajia 16 maasta. Kisat jatkuvat keskiviikkona Kuortaneella pitkillä matkoilla. Viimeinen kisapäivä on torstai, jolloin Seinäjoella suunnistetaan viestit.