Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Henri Lehto tarjoaa Huuhkajien pelaajille ja valmennukselle portin pureksittuun tietoon – videoanalyytikon rooli on merkittävä ennen pelejä, niiden aikana ja loppuvihellysten jälkeen

Videoanalyytikko Henri Lehdon nimi näkyy harvoin lehtien otsikoissa, vaikka hän on yksi tärkeistä palasista Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa. Lehdon rooli näkyy hyvissä ajoin ennen pelejä, otteluleireillä, pelien aikana ja niiden jälkeen.

Lehdon työnä on auttaa valmennusta ja pelaajia. Analyysin lisäksi hän kerää tietoa muun muassa pelaajien fyysisestä kuormituksesta.

– Tämä on pikkuhiljaa vähän kuin tieteiselokuvaa. Kaikki tulee silmien eteen, ja kaikki näkevät oman toimintansa saman tien. Nämä ovat hyvää aputoimintaa, mutta pelaajan on myös opittava tuntemaan itse, milloin on vireessä, Huuhkajien fysioterapeutti ja kuntoutusvalmentaja Jari-Pekka Keurulainen sanoo hyväntahtoisesti.

Kun edessä häämöttää ottelu, Lehto tutkii vastustajan ja Suomen pelaamista.

– Ennen leiriä työni koostuu pitkälti vastustajan tarkkailusta. Teen sitä scouttien (tarkkailijoiden) kanssa. Koostan materiaalipaketin siitä, mitä vastustaja todennäköisesti tekee. Hyödynnämme sitä ja käymme pelaajille läpi, Lehto kertoo.

Otteluleireillä Lehto kuvaa ja analysoi joukkueen harjoitukset. Sama tapahtuu peleissä.

– Tuotan valmennukselle videomateriaalia ja dataa. Olen yhtenä valmennusryhmän jäsenistä suunnittelemassa päätöksiä ja auttamassa Riveä, Lehto sanoo viitaten päävalmentaja Markku Kanervaan.

Tietoa valmennukselle ja pelaajille

Lehdolla on merkittävä rooli otteluissa. Hän on katsomossa jommankumman apuvalmentajan eli Kari Martosen tai Mika Nurmelan kanssa. Hänellä on radiopuhelinyhteys vaihtopenkillä olevaan apuvalmentajaan, joka välittää tarvittaessa tietoa Kanervalle.

– Pelin aikana kuvaan ja tägään tapahtumia eri teemoista. Puoliajalla näytämme yleensä viidestä kuuteen klippiä pelaajille, Lehto sanoo.

Lehdon työ ei lopu päätösvihellykseen. Ottelun jälkeen alkaa datan ja videomateriaalin analysointi. Pelaajat saavat henkilökohtaiset palautteet, joita käydään valmennuksen kanssa läpi. Valmennusta analyysi auttaa hahmottamaan pelaamisen ongelmakohtia.

Pelaajissa on eroja siinä, miten kiinnostuneita he datasta ovat.

– Varmasti on edelleen mahdollista pelata huipputasolla, vaikkei olisi näistä asioista niin kiinnostunut. Nämä ovat työkaluja pelaajan auttamiseen ja valmistamiseen. On hyvin rajattu, mietitty ja pureskeltu määrä asioita, jotka pelaajille annetaan.

Joukkueen valmennus saa pelaajia huomattavasti enemmän tietoa.

– Meidän täytyy tietää enemmän ja suodattaa asioita. On nuoralla taiteilua, ettei pelaajille tule liikaa informaatiota.

Korona-aika vaikuttanut tarkkailuun

Huuhkajien urakka EM-lopputurnauksessa alkoi lauantaina dramaattisella ja voitokkaalla Tanska-pelillä Kööpenhaminassa. Keskiviikkona Suomi kohtaa Pietarissa Venäjän. Alkulohkon päätöspelissä vastaan tulee Belgia 21. kesäkuuta Pietarissa.

EM-pelejä on edeltänyt pitkä leirijakso ja ottelut Ruotsia sekä Viroa vastaan. Korona-aika on vaikuttanut vastustajien tarkkailuun.

– Suurin muutos on ollut, ettei otteluita ole päässyt hirveästi livenä katsomaan. Yleensä meillä on yksi scoutti katsomassa tulevia vastustajiamme livenä. Parin viime vuoden aikana sitä ei ole pystytty tekemään oikeastaan ollenkaan, Lehto sanoo.

EM-kisoissa tilanne on toinen, mikä tarjoaa myös Lehdolle lisää työkaluja.