Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Korona paha haitta ja hidaste – frisbeegolfin parhaimmisto mielii jo maailmalle

Frisbeegolfin suomalaiset kärkinimet toivovat hartaasti, että maailmanlaajuinen koronaviruspandemia hellittäisi. Etenkin Yhdysvallat vetää heitä puoleensa, sillä se on lajin ehdoton ykkösmaa.

– Viimeksi kävin Yhdysvalloissa keväällä 2020, muun muassa New Yorkissa. Kiinnostaisi taas päästä testaamaan itseään sinne, arvioi Suomen ykköspelaajiin kuuluva Väinö Mäkelä.

Hän on kisannut ja harjoitellut Yhdysvalloissa kuudesti. Jyväskyläläinen Mäkelä on kuitenkin realisti.

– Korona on haitta ja hidaste. Vielä hetkeen en suuntaa valtameren taakse, Mäkelä sanoo.

Naisten ykköspelaaja Eveliina Salonen on päässyt viidesti kilpailemaan Yhdysvaltoihin ja kaipaa takaisin.

– Onneksi Suomessa on frisbeegolfissa naiskilpailijoiden määrä lisääntynyt ja taso noussut, joten täälläkin saadaan jo kelpo kisoja aikaan, valkeakoskelainen Salonen selvittää.

Salonen, 21, huuhtoi frisbeegolfin EM-kultaa jo vuonna 2016. MM-hopeaa hän otti kaksi vuotta sitten,

– Keskityn nyt Suomessa puttipelin hiomiseen, monipuolisuutta parhaana avunaan pitävä Salonen kertoo. Salonen on kerännyt eri turnauksista palkintorahoja vuosien aikana yli 30 000 dollaria.

Mäkelän tavoin Suomen ykköspelaajan tittelistä kilpaileva Lauri Lehtinen ei ole vielä Yhdysvaltoihin ennättänyt.

– Halu päästä Yhdysvaltoihin on kova. Siellä liikkuvat isot rahat, joista olisi mukava saada osuus, jyväskyläläinen Lehtinen kertoo ja sanoo saaneensa kansainvälistä lajituntumaa Virossa ja Espanjassa.

Räjähtävyys saa kiekon lentämään

Huipulla heittävältä frisbeegolffarilta vaaditaan taidon ja kylmähermoisuuden lisäksi väkeviä fyysisiä ominaisuuksia.

– Liikunnallista lahjakkuutta tarvitaan paljon, ja myös valmiutta monipuoliseen treenaamiseen. Kropan on oltava kuosissa, keskivartalon pitää olla vahva, selän kunnossa, ja jaloissa on oltava kosolti voimaa. Räjähtävyys on tärkeää, Mäkelä valottaa.

Voisi ajatella, että kiekonheittäjästä ja keihäsmiehestä tulisi kelpo frisbeegolfin pelaaja. Lajin parissa onkin jo nähty arvokisatason keihäsmies Teemu Wirkkala.

– Teemulla on räjähtävyyttä, ja hän saa kiekon lentämään tosi kauas. Teknisiä puutteita hänellä vielä on, mutta kyllä Teemu on sangen kyvykäs mies lajiimme, Mäkelä arvioi yli 87 metriä heittänyttä keihäsmiehestä.

Korona on tuonut sisälajien harrastajia frisbeegolfiin, jossa kilpalisenssien määrä on kasvanut sadoilla viime vuodesta. Kilpalisenssejä on nyt 3 365, ja Suomen frisbeegolfliiton jäsenmääräkin kasvaa.

– Meillä on nyt 6 258 aikuisjäsentä ja 1 449 juniorijäsentä. Yhteiskunnan eri sektoreiden kiinnostus lajia kohtaan on kasvussa, selvittää Frisbeegolfliiton toiminnanjohtaja Tapani Aulu.

Aulun mukaan frisbeegolfilla on yhteistoimintaa muun muassa Suomen Ladun kanssa.

– Usealla jalkapallon A-maajoukkuepelaajalla on kiinnostusta lajiimme, ja käsittääkseni Huuhkajien kuplassa on käytössä frisbeevälineistöä, Aulu kertoo.