Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ylen Ylä-Anttila pahoittelee: Ottelusta välittyi liikaa lähikuvia sairauskohtauksesta – kamerat kuvasivat, kun Tanskan Christian Erikseniä elvytettiin

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila toteaa Twitterissä , että Suomen ja Tanskan välisessä jalkapallon EM-ottelun kansainvälisessä kuvasignaalissa välittyi liikaa lähikuvia tanskalaispelaaja Christian Eriksenin sairauskohtauksesta.

– Siitä on syytä olla pahoillaan, Ylä-Anttila kirjoittaa.

Yle Urheilun päällikön Joose Palosen mukaan EM-kisojen kansainvälisestä signaalista vastaa kansainvälinen ohjaaja, jolle tilanne tuli yllättäen.

– Kukaan ei halua nähdä tällaisia tilanteita ja on tärkeää, että hengenvaarallisia loukkaantumisia ei näytetä lähikuvissa. Poikkeuksellinen tilanne käydään varmasti kaikkialla tarkasti läpi ja siitä otetaan opiksi, Palonen sanoo Ylen tiedotteessa.

"Olen ylpeä siitä, miten tiimi hoiti tilanteen"

Joose Palonen kertoo STT:lle, että Yle on saanut eilisillan lähetyksestään runsaasti sekä myönteistä että kielteistä palautetta.

– Palautteessa on osin kritisoitu, että miksi on näytetty tiettyjä tapahtumia. Paljon on tullut myös positiivista ja ymmärtävää palautetta siitä, miten Yle on hoitanut hankalan tilanteen sekä kertonut siitä.

Palonen sanoo ymmärtävänsä, että poikkeuksellisen dramaattiset tilanteet ja kuvat ovat järkyttäneet osaa katsojista.

– Varmasti kansainvälinen ohjaaja tekisi jälkikäteen tiettyjä kuvavalintoja toisin. Totta kai tilanne on hänellekin tullut yllätyksenä. Ylellä on sitten heti mietitty, miten tilanteessa toimitaan ja kuinka siitä kerrotaan. Tilanne oli hyvin yllättävä ja epävarma, Palonen sanoo.

Osaa katsojista on kummastuttanut, että Eriksenin äkillinen lyyhistyminen kentälle näytettiin ottelun jälkeen uudestaan illan Urheiluruudussa. Palonen vetoaa tapahtuman uutisarvoon ja yleisön oikeuteen saada tietoa.

– Kyseessä oli päivän dramaattisin urheilun uutistapahtuma. Yleisöllä on oikeus tietää, mitä on tapahtunut. Se halutaan tietenkin kertoa mahdollisimman totuudenmukaisesti, mutta myös tyylikkäästi ja tahdikkaasti, Palonen toteaa.

Urheiluruudussa näytettiin pelitilanne, jossa Eriksen kaatui. Hoitotoimenpiteitä tai lähikuvia ei esitetty.

– Tälle oli journalistinen peruste, ja näin toimimme jatkossakin, Palonen sanoo.

Ottelulähetyksen hoitamisesta Ylellä hän kertoo olevansa kokonaisuudessaan ylpeä.

– Ei ole varmasti kenellekään helppoa jatkaa suoraa lähetystä tuollaisessa tilanteessa. Olen ylpeä siitä, miten Ylen tiimi hoiti todella poikkeuksellisen ja harvinaisen, yllättävän tilanteen, Palonen summaa.

Ottelulähetyksellä oli Yle TV2:ssa keskimäärin 1,2 miljoonaa katsojaa. Ennen ottelun keskeyttämistä Eriksenin lyyhistymisen vuoksi sitä seurasi keskimäärin 1,4 miljoonaa ihmistä. Ottelun jatkuttua katsojia oli keskimäärin 1,3 miljoonaa.

Somessa nousi äläkkä kuvaamisen jatkumisesta

Sosiaalisessa mediassa reagoitiin tuoreeltaan voimakkaasti lauantai-illan järkyttäviin tapahtumiin Tanskan ja Suomen välisessä ottelussa. Ihmiset niin Suomessa kuin ulkomailla ovat kritisoineet, että televisiokanavat eivät katkaisseet lähetystä kentältä tarpeeksi pian.

TV-kamerat jatkoivat kuvaamista, kun Erikseniä elvytettiin hänen lyyhistyttyään yllättäen nurmen pintaan. Lähetyksessä myös poimittiin kuviin Eriksenin vaimo, joka oli saapunut kentän laidalle seuraamaan tilannetta.

Eriksen kannettiin kentältä elossa sairaalaan, jossa hänen tilansa on viime tietojen mukaan vakaa. Tanskan jalkapalloliitto kertoi sunnuntaina Twitterissä , että Eriksen oli lähettänyt sairaalasta tervehdyksen joukkuetovereilleen. Tiedotteen mukaan Eriksenin tila on vakaa, ja hänelle tehdään sairaalassa jatkotutkimuksia.

Ruotsin TV4 vetosi kansainväliseen signaaliin, BBC pyysi anteeksi

Ruotsissa kritiikkiä on saanut osakseen ottelun näyttänyt TV4-kanava. Kanavalta kerrotaan Ruotsin uutistoimisto TT:n mukaan, että kansainvälisen ottelulähetyksen sisältöön ei pystytty itse suoraan vaikuttamaan.

– Katkaisimme kuvat kentältä kuitenkin heti, kun näimme, että tapahtumista alkoi ilmestyä lähikuvia. Siirryimme niiden sijasta näyttämään kentältä yleiskuvaa, kanavan tiedottaja Ludvig Ternstedt kertoo TT:n mukaan.

Lopulta TV4 katkaisi lähetyksen kokonaan ja siirtyi näyttämään muita ohjelmia. Uutistoimisto TT:n mukaan ratkaisua on Ruotsissa sekä kehuttu että moitittu. Jotkut ovat sanoneet lähetyksen lopettamisen olleen tahdikasta Eriksenin omaisia kohtaan. Toisten mielestä katkaiseminen kuitenkin vain lisäsi katsojien hämmennystä epävarmassa tilanteessa.

Britanniassa vastaavaan ryöpytykseen joutui yleisradioyhtiö BBC. Yhtiö julkaisi lauantaina lausunnon, jossa se pahoitteli tapahtumien näyttämistä lähetyksessään. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian .