Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Tanskan tähtimaalivahti Kasper Schmeichel yrittää jättää Huuhkajat nollille – "Tuhlaisimme aikaamme, jos emme uskoisi menestykseemme"

Yksi asia tuskin muuttuu koskaan, vaikka tanskalaismaalivahti Kasper Schmeichel, 34, venyisi miten moneen huipputorjuntaan. Muuttumaton asia on, että hän joutuu vastaamaan kysymyksiin isästään eli maalivahtilegenda Peter Schmeichelista.

Kysymykset ovat jälleen ilmassa, kun Tanska aloittaa urakkansa jalkapallon miesten EM-lopputurnauksessa isännöimällä lauantaina Suomea. Peter Schmeichel oli isossa roolissa, kun Tanska eteni vuonna 1992 sensaatiomaisesti Euroopan mestaruuteen.

– Isäni ei ole sellainen tyyppi, joka puhuu noista asioista. Tietysti vuoden 1992 EM-kisat nousevat Tanskassa aina esille, kun suuntaamme suureen turnaukseen, Kasper Schmeichel kuittasi hiljattain kysymyksen isästään kansainvälisessä etälehdistötilaisuudessa.

Schmeichel elää hetkessä

Tanska ei ole eri puolilla Eurooppaa pelattavan lopputurnauksen suurimpia voittajasuosikkeja, mutta yllätysvalmis se on. Siitä kertovat viime vuosien vahvat esitykset ja tulokset.

Monissa papereissa Tanska on B-alkulohkon kakkossuosikki Belgian jälkeen. Lohkossa pelaavat lisäksi Venäjä ja haastajana kisoihin lähtevä Suomi.

– Tuhlaisimme aikaamme, jos emme uskoisi menestykseemme. Olemme pelanneet jo pitkään tasaisesti ja hyvin. Kun katsoo viime vuosien tuloksiamme, näkee että olemme joukkue, joka on hyvin organisoitu, kilpailullinen sekä vaikeasti voitettavissa ja murrettavissa, Kasper Schmeichel sanoo.

Hän painottaa, ettei ajatuksissa voi mennä asioiden edelle, vaikka joukkueen itseluottamus on korkealla.

– Emme voi alkaa puhua, että voitamme turnauksen, sillä on pakko elää hetkessä. Sellainen puhe veisi keskittymistä seuraavasta pelistämme. Kaikki huippujoukkueet ja hyvien joukkueiden pelaajat tekevät samoin – elävät nykyhetkessä.

Schmeichelin kausi Leicesterissä oli vahva, vaikka joukkue valahti Englannin Valioliigassa lopulta viidenneksi. Seurajoukkuekauden kruunu oli Englannin cupin mestaruus.

Schmeichel ottaa cupista esimerkin hetkessä elämiselle.

– Päätimme tavoitteeksemme cupin voiton, muttemme voineet mennä vaikka viidennelle kierrokselle miettien, kenet saamme seuraavaksi vastaamme. Ensin oli päästävä kierrokselta jatkoon.

"Siitä tulee mahtavaa"

Schmeichel vakuuttaa, että Tanskan keskittyminen on täysin Suomi-ottelussa, joka pelataan Parkenin stadionilla Kööpenhaminassa.

Täysiä katsomoita ei Parkenilla nähdä koronavirustilanteen takia. Paikalle on määrä ottaa 15 900 katsojaa eli vajaa puolet stadionin yleisökapasiteetista.

– Siitä tulee mahtavaa. On hienoa, että jonkin verran kannattajia on paikalla, vaikka tietysti unelmamme viime vuonna oli, että Parken olisi täynnä. Uskon, että koko Tanska nauttii tästä, koska emme ole kokeneet vastaavaa, Schmeichel makustelee EM-otteluiden pelaamista kotiyleisön edessä.