Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kanerva ja Huuhkajat uuden unelman perässä – odotettu EM-turnaus koittaa vihdoin

Tällä viikolla se sitten koittaa. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue päättää lähes tarkalleen 84 vuotta sitten alkaneen odotuksen, kun joukkueen historian ensimmäinen arvoturnaus alkaa EM-lohkopelillä Tanskaa vastaan lauantaina Kööpenhaminassa.

Kesäkuun 16. päivä vuonna 1937 Ruotsia vastaan pelatun ensimmäisen MM-karsintaottelun ja Suomea silloin luotsanneen saksalaisen Ferdinand Fabran jälkeen arvokisapaikan kanssa karsinnoissa kokeili onneaan 18 päävalmentajaa, kunnes Markku Kanerva täytti odotukset. Ja nyt ikiaikaisen unelman toteutuessa Kanervalla on uutta unelmoitavaa.

– Unelmana on totta kai päästä pudotuspeleihin. Ensimmäinen maali, ensimmäinen nollan pitäminen, ensimmäinen voitto. Näitä kun täytetään, silloin voimme saavuttaa tuon unelman, Kanerva paalutti hiljattain pitämässään tiedotustilaisuudessa ulkomaisille toimittajille.

Tuo toki oli ennen EM-turnaukseen valmistavia maaotteluita Ruotsia ja Viroa vastaan, jotka venyttivät Huuhkajien tappioputken kolmeen ja voitottomien pelien putken jo kuuteen. Nuo tilastot eivät kuitenkaan muuta tai muuttaneet mitään sen faktan suhteen, joka on tiedetty puolitoista vuotta: Suomi tekee debyyttinsä vaikeassa seurassa lohkossa, jossa Tanskan lisäksi ovat vastassa Venäjä ja Belgia.

– Kyllähän tämä on jonkinlainen altavastaajan tilanne. Kaikki voivat nähdä sen eron (Suomen ja lohkon muiden maiden välillä), Kanerva myönsi ulkomaiselle medialle.

– Ne meidän mahdollisuudet? Mennään matsi kerrallaan. Emme ole suosikkeja, mutta uskomme itseemme ja katsotaan miten käy.

Historiasta jo kokemusta

Ulkomailla muistetaan myös Kanervan ”alkujuuria”, jotka koto-Suomessa saattavat unohtua viime vuosien huumassa. Kanerva teki historiaa jo vuonna 2008 valmentamalla Suomen alle 21-vuotiaat ensimmäisen (ja yhä ainoan) kerran ikäluokan EM-lopputurnaukseen.

Kuinka tärkeä tuo 12 vuoden takainen kaksykkösten EM-turnaus oli, jos ajatellaan Kanervan ja Suomen nousua tähän missä nyt ollaan?

– No joo, tietää miltä se (lopputurnaus) tuntuu, vaikka totta kai nyt kaikki on niin paljon suurempaa. Mutta valmistautuminen, hotellielämä (turnauksessa), mediakiinnostus ja kaikki se muu toivat ainakin minulle paljon tärkeää tietoa, Kaneva muisteli kesää 2009.

– Olen miettinyt tuota kaksykkösten turnausta siltäkin kantilta, että mihin kannattaa keskittyä enemmän ja mihin kenties vähemmän? Enkä muuttaisi tuosta 12 vuoden takaisesta niin paljon. On tärkeää muistaa levon tärkeys, turnauksen aikana on niin paljon tehtävää. Ja lepoa tarvitsee, myös valmentaja, jatkoi Kanerva, jolla on nyt ryhmässään tuosta junnuporukasta neljä pelaajaa: Tim Sparv, Teemu Pukki, Jukka Raitala ja Anssi Jaakkola.

"Tekemään suomalaiset meistä ylpeiksi"

Jos on tuo 12 vuoden takainen jollain lailla unohtunutkin, ehkä on syytä muistaa, että tämä nykyinen Kanervan inspiroima Huuhkaja-into sai osaltaan alkua tuolloin: Kanerva voitti ensimmäisen neljästä Vuoden valmentaja -palkinnostaan tuolla historian teollaan (ne kolme muuta ovat kolme tuoreinta Vuoden valmentajuutta).

Mikä sitten riittäisi neljänteen peräkkäiseen Vuoden valmentaja -valintaan? Ensimmäinen EM-maali, ensimmäinen EM-nollaus, ensimmäinen EM-voitto? Ehkä jo uuden unelman saavuttaminen eli jatkopaikka pudotuspeleihin? Oli miten oli, paljon on jo taskussa maanantaina junalla kohti Pietaria ja EM-seikkailua suunnanneella päävalmentajalla, hänen ryhmällään ja koko suomifutiksella.

– Tämä merkitsee paljon suomalaiselle jalkapallolle. Olemme unelmoineet lopputurnaukseen osallistumisesta vuosikymmeniä, ja nyt se ihan oikeasti on tapahtumassa. Tämä on meille jännittävä seikkailu ja lähdemme tekemään parhaamme, ja tekemään suomalaiset meistä ylpeiksi.