Tv-kasvo hyppää lehtipuolelle – Petri Pasanen vahvistaa Etelä-Suomen Sanomien EM-futistiimiä

Entinen maajoukkuepelaaja toivoo, että Suomi lähtisi ensimmäisiin miesten EM-kisoihinsa rohkeasti pelaten ja jopa vähän riskejä ottaen. "Haluan, että Huuhkajat jättäisi jäljen", lahtelaiskasvatti linjaa.

Petri Pasanen ottaa tarvittaessa tiukasti kantaa, mutta hän on myös pyrkinyt säilyttämään leikkisän asenteen mediatöissään. Annika Pitkänen
Mikael Hoikkala

Mikael Hoikkala

Jalkapallolla ei Suomessa ole yhtä vahvaa asemaa ja perinteitä kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Siksi suomalaisessa mediakentässäkään ei ole selvää yhtenäistä linjaa siihen, miten jalkapalloa käsitellään ja esitellään suurelle yleisölle.

Tätä mieltä on entinen maajoukkuepelaaja Petri Pasanen, joka on viime vuosina toiminut asiantuntijana ja nyttemmin studioisäntänä C More -kanavan jalkapallon lippulaivalähetyksisssä.

– Fiilikseni on, että Suomessa on tavallistakin jyrkemmin kahta eri koulukuntaa. Jotkut menevät jutuissaan taktiikan, jotkut yleisemmän linjan ja fiiliksen mukaan, Pasanen vertaa.

– Korostan, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa. Tarkkailen vain sitä, mihin suuntaan kehitys menee, ja syntyykö jonkinlaista yhtenäisyyttä.

Lähiviikkoina yleisö voi tutkailla, millainen on ”Peetun” oma tapa. Tv-kasvona jo vahvat kannukset hankkinut Pasanen nimittäin tekee täsmäiskun sanomalehtipuolelle Etelä-Suomen Sanomien vierailevana kirjoittajana ja analyytikkona pian alkavan EM-lopputurnauksen ajaksi. Hän laatii ennakko- ja jälkianalyysit jokaisesta Suomen ottelusta, minkä lisäksi luvassa on pari muuta kirjoitusta, joissa korostuu kansainvälinen näkökulma.

Kansainvälisen futiksen seuraaminen on Pasaselle on päivittäistä rutiinia.

– Joka viikonloppu on sarjakierros jossain, ja joka maassa tapahtuu paljon asioita, jotka ylittävät uutiskynnyksen. Tärkeää on pysyä niistä kartalla.

Suomeen uutiset rantautuvat yleensä englanninkielisen median välityksellä. Pasanen operoi isoimman tutkan ulkopuolellakin ja seuraa tarkasti niitä maita ja kielialueita, joissa on itse pelannut.

– Osaan hollantia, saksaa ja tanskaa, joten peilaan ennen kaikkea niiden kautta. Samoja asioita niissäkin maissa käsitellään, mutta hiukan eri kulmasta.

Lahtelaiskasvatti pelasi ammattilaisurallaan ulkomailla Hollannin, Saksan, Itävallan ja Tanskan pääsarjoissa. Englannin Valioliigankin hän pääsi kokemaan lyhyellä lainapestillä Portsmouthissa.

Pasanen edusti Suomea 76 A-maaottelussa. Kuva vuodelta 2009 MM-karsintaottelusta Suomi-Saksa. Janne Ranne

Yhden ennakkopaljastuksen Pasasen kirjoituksista voi tässä vaiheessa tehdä. Häneltä ei kannata odottaa ylistyslaulua niille joukkueille, jotka tekevät tylysti tulosta armottomalla joukkuepelillä ja taitureiden vapauksia kahlitsemalla.

Suomeltakin hän toivoo historiansa ensimmäisessä arvoturnauksessa pelottomuutta.

– Tästä ei voi kukaan tippua yhtään minnekään, ei voi joutua sarjaporrasta alemmas. Haluaisin ennen kaikkea, että Huuhkajat jättäisi jonkinlaisen jäljen.

Pasanen listaa adjektiiveja, jotka hän haluaisi liittää Huuhkajiin: erittäin rohkea, jopa vähän riskejä ottava, vähän härski. Silloin joukkue voisi jäädä suuren yleisön mieleen muustakin kuin siitä, että viimeinkin pääsi ylipäätään pelaamaan kisoissa.

– Nyt kun kerrankin päästään tuonne, joukkue saisi heittäytyä, eikä niin, että vedetään 11 miestä pallon alle mahdollisimman nopeasti. Jos varman päällä pelaamalla mentäisiin jatkoon, ei se puhuttelisi minua futisihmisenä.

Kuka?

Petri Pasanen

Syntynyt 24. 9. 1980 Lahdessa. 40-vuotias.

Entinen ammattilaisjalkapalloilija. Kasvattajaseura: Kuusysi.

Ammattilaisura: FC Lahti –2000, Ajax (Hollanti) 2000–04, Portsmouth (Englanti, laina) 2004, Werder Bremen (Saksa) 2004–11, Red Bull Salzburg 2011–12), Århus (Tanska) 2012–14, FC Lahti 2014–15.

Maajoukkue: 76 A-maaottelua. Edustanut myös Suomen futsal-maajoukkuetta.

Tv-kasvona Ylen jalkapallolähetyksissä 2014–17, MTV:llä/C Morella 2018–.

Valmentaa FC Lahden P15-junioreita.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut