Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lakka rikkoi "rikkomattoman" – Bryggaren SE historiaan huippujuoksulla

Elmo Lakka rikkoi Arto Bryggaren nimissä olleen 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen, kun hän kellotti ajan 13,31 yleisurheilun kotimaisen gp-sarjan avauskilpailussa Jyväskylässä. Bryggare juoksi 13,35 Los Angelesin olympialaisissa 1984.

Lakan juoksussa oli vastatuulta 0,3 metriä sekunnissa. Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Lakka, 28, kohensi omaa ennätystään muhkeat 0,18 sekuntia. Samalla rikkoutui Tokion olympiaraja.

Bryggaren aikaa on pidetty jollain lailla "rikkomattomana", ja Lakkakaan ei meinannut ihan uskoa tekemäänsä.

– Valtavan iso yllätys. En olisi uskonut että tänään olisi jysähtänyt, vaikka alkukausi on hyvin mennytkin, "muutaman kyyneleen vieräyttänyt" Lakka totesi Ylen tv-haastattelussa.

– Olen haaveillut tuosta (Bryggaren) ajasta pienestä pojasta asti. Siitä asti, kun olen aitajuoksusta jotain ymmärtänyt.

Juoksua uusi ennätysmies kuvaili "melko tasapainoiseksi".

– Alku oli hyvä, pääsin hyvin vauhtiin eikä tullut sellaista hyytymistä mikä ehkä tavallisesti tulee juoksun loppupäässä. Rytmi pysyi yllä joka vaiheessa.

Ennätyksiä ja tasainen loppuhuipennus

Peruskunto oli monilla huippunimillä hyvä heti kilpailukauden alussa. Moukarihäkissä Krista Tervo heitti kaksi kertaa yli 70 metrin, Ella Junnila voitti korkeushyppykilpailun tuloksella 190, ja naisten pika-aidoissa kilpailukautensa avasivat Annimari Korte ja Reetta Hurske. Kevyessä vastatuulessa Korteen ajaksi kirjattiin 12,94, mistä Hurske jäi kahden sadasosan päähän.

Illan ennätystehtailun aloitti Viivi Lehikoinen 400 metrin aitajuoksussa karsimalla omasta ennätyksestään 16 sadasosaa. Uusi ennätysaika on nyt 56,33.

Miesten 200 metrillä 21-vuotias Samuel Purola paransi omaksi ennätyksekseen 20,79. Edellinen ennätys oli jo neljän vuoden takaa.

– Kunto on todella hyvä, mutta tämä juoksu oli hieman tukkoinen. Lopussa polvi ei enää tahtonut nousta halutulla tavalla, Purola kertasi.

Illan päätteeksi miesten 1 500 metrillä Topi Raitasen ja Joonas Rinteen taisto oli odotetun tasainen. Raitanen nappasi voiton ajalla 3.38,48, ja Rinne jäi hänestä kahdeksan sadasosan päähän. Raitasen oma ennätys parani muutamalla kymmenyksellä, Rinteen noin kahdella sekunnilla.

Kilpakausi jatkuu ensi viikolla kahdella huipputapahtumalla. Espoossa kilpaillaan GP-sarjan toinen osakilpailu ja Turussa järjestetään Paavo Nurmi Games.