Suomen naiset lähtevät suosikkina Pajulahden maalipallon B-sarjan EM-kisoihin

Portugalin miehiä valmentaa torstaina alkavassa turnauksessa Timo Laitinen.

Maalipallon B-sarjan EM-kilpailut alkavat Pajulahdessa torstaina. Sami Kuusivirta

ESS

Lahden Nastolassa sijaitseva Liikuntakeskus Pajulahti isännöi näkövammaisten maalipallon B-sarjan Euroopan mestaruuskilpailuja tämän viikon lopulla. Torstaina alkavien EM-kilpailujen miesten sarjassa pelaa kymmenen joukkuetta ja naisten sarjassa kuusi joukkuetta. Molempien sarjojen kolme parasta nousee EM-kilpailujen A-sarjaan. Suomen naisten maajoukkue, joka tippui B-sarjaan vuoden 2019 A-sarjan EM-kilpailuista, hakee kotikisoistaan pikaista paluuta korkeimmalle tasolle.

– Tavoitteena on ottaa A-sarjapaikka ja ihan realistiset mahdollisuudet siihen onkin, joskaan mihinkään isoihin notkahduksiin ei ole varaa, sanoo naisten päävalmentaja, vuoden 1996 Atlantan paralympialaisten maalipallon kultamitalisti Arttu Mäkinen tiedotteessa.

B-sarjan EM-kilpailut piti alun perin pelata Israelissa vuonna 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi kisat ensin siirtyivät pelattavaksi Pajulahteen alkuvuodesta ja sittemmin niitä siirrettiin vielä eteenpäin alkukesälle. Osa kisapaikkaan oikeutetuista joukkueista on jättänyt paikkansa lunastamatta ja kaikilla joukkueilla on ollut vaikeaa valmistautua täysipainoisesti turnaukseen pandemian aiheuttamien rajoitteiden vuoksi. Lopulta kasaan saatiin kuitenkin 16 joukkueen kilpailulliset ja ennen kaikkea koronaturvalliset kisat.

– Meilläkin on joitain leirejä peruttu koronan takia, eivätkä pelaajat ole pystyneet toteuttamaan arkiharjoitteluaan normaalisti, mutta olosuhteisiin nähden tilanne on ihan hyvä. Ei ole täytynyt valmistautua kisoihin treenaamatta, Mäkinen toteaa.

Suomen naisilla nousu tavoitteena kotikisoissa Pajulahdessa – mutta ei kotiyleisön edessä

Naisten joukkueen kokenein pelaaja, vuoden 2007 Euroopan mestari Krista Leppänen löysi henkilökohtaisesti koronatauosta positiivisiakin puolia, sillä hän on pystynyt parantelemaan pieniä urheiluvammojaan. Leppänen uskoo Suomen kuuluvan kotikisoissaan voittajasuosikkeihin.

– Hyvät mahdollisuudet on mennä ihan loppuun saakka. Tanska on vastustajista kovin ja meidän selkeä päävastustajamme. Unkari, Ranska ja Puola puolestaan ovat maita, joita ei hirveän usein olla kohdattu, Leppänen pohtii.

Edellisissä B-sarjan EM-kisoissa 2018 Suomi nousi takaisin A-sarjaan sijoituttuaan kakkoseksi Ukrainan jälkeen. Tuolloin Suomi voitti tulevien kisojen vastustajistaan Espanjan, Unkarin, Ranskan ja Puolan. Vuoden 2019 A-sarjan EM-kisoissa Suomi voitti Tanskan 5–2, mutta se ei lopulta riittänyt, vaan molemmat maat putosivat B-sarjaan.

Suomen miesten maajoukkue pelaa EM-kilpailujen A-sarjassa. Pajulahden B-sarjan kisojen miesten turnauksessakin nähdään kuitenkin suomalaisväriä, sillä Portugalin maajoukkuetta valmentaa Timo Laitinen, joka kuuluu lajin meritoituneimpiin luotseihin maailmassa. Hän valmensi Suomen miesten maajoukkueen paralympiakultaan vuonna 1996 Atlantassa ja 2012 Lontoossa.

Elimäkeläinen Laitinen lopetti Suomen joukkueen peräsimessä vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisten jälkeen ja aloitti seuraavana vuonna Portugalin nuoren joukkueen valmentajana. Jotain Laitisen tekemän työn laadusta kertoo se, että hän oli ehdolla Portugalin vuoden valmentajaksi sen jälkeen, kun Portugali oli voittanut Pajulahdessa vuonna 2019 pelatun European Para Youth Games -kisojen maalipalloturnauksen.

– Portugalissa on kaksi isoa yleisseuraa Sporting CP ja FC Porto, joissa on viime vuosina ryhdytty panostamaan myös maalipalloon. Se nuori joukkue, jolla voitettiin Pajulahden EPYG-kisoissa 2019, on käytännössä nyt miesten maajoukkue. Eli kehityskelpoinen nuori joukkue on kyseessä. Jos ei koronaa olisi ollut, niin sanoisin, että meillä on hyvät mahdollisuudet nousuun, mutta koronan vuoksi on vähän epävarmuutta, Laitinen sanoo.

Maalipallo

B-sarjan EM-kilpailut

Pajulahdessa järjestetään maalipallon B-sarjan EM-kilpailut 3.–6. kesäkuuta.

Naisten sarjaan osallistuvat maat: Suomi, Unkari, Tanska, Puola, Espanja ja Ranska.

Miesten sarjaan osallistuvat maat: Kreikka, Romania, Ruotsi, Italia, Portugali, Venäjä, Puola, Montenegro, Israel ja Iso-Britannia.

Suomen naisten maajoukkue: Susanna Halme, 24, Espoo, Krista Leppänen, 36, Tampere, Azra Tayyebi, 33, Espoo, Iida Kauppila, 28, Espoo, Jasmin Mikkola, 18, Kotka, Miina Grönroos, 21, Riihimäki. Päävalmentaja Arttu Mäkinen.

Suomen naisten ottelut

Torstai 3.6. klo 10 Suomi–Unkari, klo 16 Puola–Suomi.

Perjantai 4.6. klo 13 Suomi–Tanska, klo 17.30 Ranska–Suomi.

Lauantai 5.6. klo 13 Suomi–Espanja.

Naisten välierät pelataan lauantai-iltana, pronssiottelu sunnuntaina klo 11 ja loppuottelu sunnuntaina klo 13.

Kaikki ottelut on katsottavissa kisasivuilta. Otteluissa on englanninkielinen selostus.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut