Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Superpesiksen hevostelija ei uskaltanut kertoa isälleen lopettamisaikeista

Isoja nimiä vilisevä Tampereen Manse PP on tällä viikolla käynnistyvän Superpesiksen väriläiskä. Joukkueen kotipesän kapellimestarina häärää lukkari Juha Puhtimäki, joka tunnetaan myös ravipuolella. Vaikka viime kausi Joensuun Mailassa päättyi Puhtimäen, 35, osalta pettymykseen neljännen sijan myötä, mies vakuuttaa tuskaisten asioiden olevan nyt voimavara.

– Viimevuotinen paluumatka Kouvolasta välierätappion jälkeen oli pitkä. Lopulta tullut neljäs sija oli urani pahin pettymys, asian käsittely otti aikaa, enkä ollut syksyn aikana varmasti parasta seuraa. Nyt nuo asiat ovat lisävoima.

Kaksi kultaa Joensuun vuosinaan kahminut Puhtimäki ei synkästä olostaan huolimatta kuitenkaan harkinnut uransa päätöstä. Lähimmillään se oli junioriaikana.

– Päätin viisitoistavuotiaana lopettaa pesäpallon, ja kerroin siitä äidilleni. Kantti ei kuitenkaan riittänyt sanomaan sitä pelinjohtajaisälleni.

– Se, miksen kertonut asiasta isälleni, johtui siitä, että hän oli tehnyt paljon urheilu-urani eteen, eli en halunnut tuottaa pettymystä. Ehkä sitä "oikeaa" halua lopettaakaan ei ollut.

Huippujoukkue

Koskenkorvan Urheilijoiden kasvatin treenikausi ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä hänellä diagnosoitiin marraskuussa välilevyn pullistuma.

– Se syntyi heti treenikauden alussa. Onneksi vamma ei ollut paha, kykenin olemaan koko ajan harjoittelussa mukana. Silti osa tekemisestä oli pakko jättää väliin, eli asiassa oli toki haasteita. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin kunnossa.

Vuonna 2019 valtakunnan parhaaksi pesäpalloilijaksi valittu Puhtimäki on useita tähtipelaajia vilisevän Mansen pelin sielu. Hän ei usko egojen vievän voittoa joukkuepelistä.

– En usko sellaiseen, vaikka moni niin varmasti ajatteleekin. Olemme keskustelleet ja tehneet asioita todella hyvässä hengessä, näen joukkueemme erittäin vahvana. Mukana on myös pelaajia, jotka ovat voittaneet paljon, eli se on lisävahvuus.

Hän ei myöskään koe paineita suurennuslasin alla olemisesta.

– Manse kiinnostaa varmasti niin hyvässä kuin pahassa. En koe asiasta mitään paineita, on pelkästään hyvä, että tekemisemme kiinnostaa.

Puhtimäki on käynyt luonnollisesti asioita läpi pelinjohtaja Matti Iivarisen kanssa, joka valittiin pelaajaurallaan kaksi kertaa maan parhaaksi lukkariksi.

– Olemme Matin kanssa jutelleet pelillisistä asioista. Mietimme varmasti läpi kaudenkin, mitä voisi tehdä paremmin, näen yhteistyömme erittäin hyvänä.

Hevosmies

Puhtimäki on myös intohimoinen hevosmies. Raviohjastajana ja -valmentajana operoiva lukkari on mukana kuuden hevosen omistajajoukossa. Ravipuolelle mahtui kuitenkin pari viikkoa sitten surullinen tapahtuma.

– Hevonen pääsi treenilenkillä säikähtämään jotakin päästen karkuun. Se loukkaantui tapahtumassa niin, että se oli pakko lopettaa.

– Tuolloin tuli mieleeni myös puolentoista vuoden takainen onnettomuus, missä yksi autolla kuljettamani hevonen menehtyi ulosajossa. Tuolloinkin on silti tärkeintä varmistaa, ettei eläin jää kärsimään loukkaannuttuaan vakavasti.

Hän on myös saanut pesäpallokentällä hevosiin liittyvän kommentin.

– Se liittyi siihen, että myöhästyin ensimmäisessä autostartissani satakunta metriä. Pelatessamme Kiteellä kuului katsomosta: ”Ei mitään hätää Puhtimäki, ota yhtä rauhassa kuin Riihimäen raveissa, niin kaikki menee hyvin”, Puhtimäki nauraa.