Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Jääkiekko ja maastohiihto jatkavat talvilajien ytimessä – Pekingin 2022 talviolympialaisista toivotaan mitalimenestystä myös yhdistetyssä ja lumilautailussa

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkisti maanantaina talvilajien tehostamistuet olympiakaudelle 2021–22 ja totesi samalla Pekingin talviolympialaisten mitaliodotusten kohdistuvan neljään lajiin. Jääkiekko ja maastohiihto ovat Olympiakomitean kärkilajeja, ja viime talvena MM-tason mitalimenetystä tuli myös yhdistetyssä sekä lumilautailussa.

– Muissa talvilajeissa realistinen mitalinäkymä Pekingiin vaatii kehitystä seuraavan kahdeksan kuukauden aikana, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi.

Talvilajien ensi kauden tehostamistuki on yhteensä 2 215 000 euroa kymmenelle talviolympialajille ja 83 000 euroa neljälle talviparalympialajille. Jääkiekko sai suurimman tuen eli 480 000 euroa ja maastohiihto lähes saman eli 420 000 euroa.

Tehostamistuki on suunnattu lajeihin, joissa on menestysnäkymät ja toiminta arvioitu sen mukaiseksi.

Talviparalympialaisissa menestysodotukset kohdistuvat ennen muita lumilautailija Matti Suur-Hamariin ja alppihiihtäjä Santeri Kiiveriin.

Lumilajeissa uskotaan yhteistyöhön

Tukipäätökset kuuluvat talvilajien kehitys- ja tukiprosessiin, jota on edistetty nykyisessä muodossaan kuluvan olympiadin ajan.

– Lajit tekevät huippu-urheilusuunnitelmansa ja vastaavat niiden toteuttamisesta. Huippu-urheiluyksikön rooli on tehostaa tätä kokonaisuutta ja myös seurata kehityksen suuntaa, Lehtimäki selvitti toimia Olympiakomitean tiedotteessa.

– Lumilajeissa on päästy tilanteeseen, jossa on itsestään selvää, että suunnitelmat syntyvät yhteistyössä toimintaympäristön eli pääosin olympiavalmennuskeskus Vuokatti–Rukan kanssa. Kaikki toimijat tekevät yhteistyötä sovitussa suunnassa.

Myös Olympiakomitean tukea jaetaan aiempien linjausten perusteella. Painopisteet arvioidaan perusteellisemmin Pekingin 2022 talvikisojen ja parakisojen jälkeen.

– Isomman tarkastelun paikka on vasta vuoden päästä, Lehtimäki vahvisti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön talvilajien urheilija-apurahat jaetaan kesällä. Kesälajien tehostamistuista päätetään seuraavan kerran syksyllä.