Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Olkinuoran torjunnat auttoivat Leijonat voittoon avausottelussa

Suomi on edelleen jääkiekkoilun maailmanmestari, pelaa edelleen äärimmäisen tarkkaa puolustuspeliä ja pystyy kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi, vaikka vastustaja kuinka pyörittäisi peliä Suomen päädyssä. Se tuli todistetuksi, kun Suomi avasi kahden vuoden takaisen maailmanmestaruutensa puolustaminen 2–1-voitolla Yhdysvalloista Riiassa pelattavissa MM-kisoissa.

– Vastassa oli kova joukkue. Tämä oli tämän kauden kovin peli. Mentiin aika haipakkaa, jouduttiin painamaan ihan nappi laudassa. Taisteltiin hyvin ja napattiin voitto. Nyt ruvetaan laittamaan parempaan kuosiin peliä. Tämä oli hyvä peli, kivempi tästä on jatkaa kuin nollalla pisteellä, päävalmentaja Jukka Jalonen summasi ottelun.

Koronakisojen haastattelut järjestettiin etäyhteydellä. Kisojen poikkeuksellisuutta alleviivasi myös kisamaskotti, harmaaturkkinen susi, joka sisukkaasti viihdytti lehtereitä kansoittaneita kartonkikatsojia.

"Vaikea muiden vetää ohi"

Ottelun kaikki maalit syntyivät toisessa erässä. Puolustaja Atte Ohtamaa vei Suomen 1–0-johtoon, kun hänen lyöntilaukauksensa hajotti Brian Boylen mailan ja lensi Yhdysvaltain maalivahdin Cal Petersenin taakse.

– No joo, saatiin hyvä suora hyökkäys ja Saku (Mäenalanen) vei kiekon hyvin syvälle. Tarkoitus oli vain saada kiekko maalille saakka jotenkin. Saatiin hyvä pomppu, hyvä niin, Ohtamaa kertasi maalia.

Iiro Pakarinen laukoi Suomen 2–0-johtoon erän lopulla.

– Maalilla oli sotkua. Joskus täytyy mennä maalille maalin saamiseksi, Pakarinen virnuili.

Erän loppuun Ville Pokka otti kaksiminuuttisen, jonka ensimmäiset 115 sekuntia Suomi selvitti loistavasti, mutta sitten Christian Wolaninin pitkä avaussyöttö ohitti Suomen puolustuksen ja päästi Jason Robertsonin läpi. Hänen laukauksensa liukui Jussi Olkinuoran jalkasuojien välistä maaliin.

Kolmannessa erässä Suomi ei tahtonut päästä millään ilveellä kiekon kanssa omalta puolustusalueelta pois. Suomi kuitenkin puolusti tarkasti eikä sortunut jäähyihin. Yhdysvallat joutui pääosin laukomaan kaukaa eikä päässyt suomalaisten ohi paluukiekkoihin.

Loput hoiteli herra Olkinuora, joka torjui 29 laukausta.

– Peli kerrallaan mennään, mutta kyllä Olkinuora veti alkuun sellaisen pelin, että vaikea muiden on vetää ohi. Toki se oli vain yksi peli, Jalonen kommentoi maalivahtien kilpailutilannetta.

"Yksi vaikeimpia asioita jääkiekossa"

Jalonen myönsi, että Suomelle jäi kehitettävää. Suomella oli vaikeuksia saada kiekkoa maalille hyökkäyssiniviivan ylityksen jälkeen, ja viimeisessä erässä omalta alueelta pois pääseminen oli ylivoimaista.

– Oli kyllä sellainen paine, ettei sieltä helposti lähdetä. Totta kai meidän pitää yrittää miettiä keinoja, millä se murtuu, mutta kyllä me ollaan jatkossakin kusessa. Se on yksi vaikeimpia asioita jääkiekossa, kun vastustaja lyö tuollaisen paineen päälle. Jenkit olivat tosi hyvässä tikissä, Jalonen tunnusti.

Jalonen nosti parhaiten onnistuneeksi hyökkäysketjuksi Suomen nelosketjun, jossa hyökkäsivät Saku Mäenalanen, Hannes Björninen ja Marko Anttila.

– Björnisen ketju oli kohtuullisen vahva tänään. Hyvä startti heiltä kaikin puolin. Osa ketjuista toimi paremmin, osa huonommin, Jalonen sanoi.

Suomen MM-turnaus jatkuu sunnuntaina iltapäiväpelillä Kazakstania vastaan.

– Joitakin asioita pitää parantaa, mutta taistelu oli mahtava, Jalonen sanoi.

Ruotsi sai oppitunnin Tanskalta

Tanska vastasi MM-kilpailujen toisen pelipäivän suurimmasta yllätyksestä, kun se kukisti Ruotsin maalein 4–3. Tanskalle voitto oli ensimmäinen Ruotsista miesten MM-kilpailuissa.

Helsingin Jokereita itäliiga KHL:ssä edustava Nicklas Jensen oli Tanskan sankari, kun hän teki lauantaina kolme maalia ja nappasi syötön Emil Kristensenin maaliin.

– Olin vaihtopenkillä viimeiset 30 sekuntia ja pystyin tuskin katsomaan peliä. Katsoin vain ajan kulumista loppuun ja sitä, että se antaa meille voiton. Juuri nyt tuntuu uskomattomalta, Jensen tunnelmoi Kansainvälisen jääkiekkoliiton verkkosivuilla .

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun voitamme Ruotsin (miesten MM-kilpailuissa). Voitimme heidät harjoitusotteluissa, kun valmistauduimme näihin kisoihin. Niinpä tiesimme, että meillä oli mahdollisuus ja voisimme tehdä sen, ja se antoi meille toivoa.

Ruotsi johti ottelua 1–0 ja 2–1, mutta Tanska venyi toisessa erässä rinnalle ja ohi. Ruotsin Carl Klingberg teki ottelussa tehot 2+1.

– Tämänpäiväinen on meille todella kallis oppitunti. Epäonnistuimme ensimmäisessä erässä, ja sitten toinen erä oli pikkuisen parempi. Pidimme enemmän kiekkoa ja jopa johdimme, mutta neljällä neljää vastaan -tilanne tappoi pikkuisen vauhtiamme, Klingberg viittasi toisen erän lopun tapahtumiin, kun pian Ruotsin 2–1-maalin jälkeen molemmilta yksi pelaaja komennettiin jäähyaitioon.

Venäjä riepotteli brittejä

Venäjä sen sijaan jatkoi varmaa voittokulkuaan Latviassa pelattavissa MM-kilpailuissa. Punakone nujersi jo perjantaina Tshekin maalein 4–3 ja jatkoi lauantaina 7–1-voitolla Britanniasta. Venäjä iski pelin selväksi avauserässä ja karkasi 4–0-johtoon ennen Liam Kirkin kavennusta.

Toisessa erässä Pavel Karnauhov (1+1) kasvatti johtoa eikä Britannia löytänyt potkua päätöseräänkään. Andrei Kuzmenko (1+1) ja Anton Slepyshev yllättivät vielä brittimaalilla urakoineen Jackson Whistlen (35 torjuntaa). Venäjän maalivahti Ivan Botsharov selvisi kymmenellä torjunnalla. Anton Burdasov oli Venäjän tehomies pistein 2+1.

Iltaotteluissa Sveitsi nujersi Tshekin 5–2 ja Kazakstan Latvian 3–2. Ratkaisu syntyi vasta voittolaukauskilpailun seitsemännessä parissa.