Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Melojilla on totinen paikka Unkarissa – Netta Malinen, Eetu Kolehmainen ja Joona Mäntynen kauhovat Tokion-paikoista Euroopan olympiakarsinnoissa

Suomalaiset ratamelojat Netta Malinen, Eetu Kolehmainen ja Joona Mäntynen yrittävät tarttua pitävällä otteella olympiaunelmiinsa keskiviikkona ja torstaina Unkarin Szegedissä. Tarjolla on olympiapaikkoja, mutta ennakkoasetelmat ovat arvaamattomat.

– Nyt tilanne on aidosti sellainen, että lähdemme puskista kilpailuun. Meillä ei ole selkeää tietoa, missä nyt mennään, ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen pohdiskeli etäyhteyden välityksellä karsintanäkymiä.

Epätietoisuus johtuu luonnollisesti koronapandemiasta, joka on rajoittanut kilpailutoimintaa yli vuoden.

– Normaalisti harjoittelemme ryhmissä, haemme ulkomaisista vastustajista harjoitusseuraa ja vähintään kilpailemme heitä vastaan. Nyt olemme vain meloneet kilpailuharjoituksia ja tehneet harjoituksissa kellotuksia, Pitkänen jatkoi.

Maajoukkueen suunnitelmiin tuli ylimääräisi mutkia myös sen takia, että Miika Nykänen ja Pauliina Polet ovat lopettaneet uransa. Sen takia suomalaiset yrittävät Tokion kesäkisoihin vain yksiköissä.

Äkkikäännöksiä leirityksessä

Suomalaiset ovat leireilleet talven ajan ahkerasti Portugalissa, mutta koronatilanteen mukaan soveltaen.

– Päätimme vältellä harjoituskeskuksia ja pysyä pienemmillä paikkakunnilla, Pitkänen kertoi.

Leirit pystyttiin järjestämään, tosin kevääseen asti vain jokioloissa. "Sileällä vedellä" suomalaiset ovat harjoitelleet vasta maaliskuusta.

– Leiritys on ollut erilaista kuin aiempina vuosina, mutta se on onnistunut verrattain hyvin, Pitkänen tiivisti kokonaisuuden.

Kausi alkaa täydellä rähinällä Euroopan olympiakarsinnoissa. Sen jälkeen kisapaikkoja on vielä tarjolla viimeisessä maailman karsinnassa 20.–21. toukokuuta Venäjän Barnaulissa.

Kesäkuun alussa kilpaillaan Euroopan mestaruuksista kisoissa, jotka on siirretty Saksan Duisburgista Puolan Poznaniin.

Loppukauden päätavoitteet ovat olympialaisissa elokuussa tai Kööpenhaminan MM-kisoissa syyskuussa.

Mal inen lyö ässät pöytään

Poletin uran päättymisen jälkeen yksikköön keskittynyt Malinen kilpailee olympiakarsinnoissa 200 ja 500 metrillä. Suurimmat odotukset kohdistuvat pidempään matkaan.

– Olympiapaikka on tavoite, Malinen kertoi maajoukkueen etätilaisuudessa.

– Olympialaisten siirto tähän vuoteen tuli viime vuonna yllätyksenä, mutta se ei lopulta ollut minulle kauhean huonokaan juttu. Uskon, että minulla on nyt paremmat mahkut.

Olympiavoittaja Mikko Kolehmaisen 19-vuotias poika Eetu keskittyy karsinnoissa ja urallaan tuhannelle metrille. Hän saavutti viime vuonna kolme SM-pronssia ja nousi näytöillään maajoukkueeseen.

– Olympiakarsinnoissa jokainen taakse jäävä vastustaja on minulle plussaa, Kolehmainen totesi karsintanäkymistään.

Olympiakarsintoihin Kolehmainen pääsi sisäisen karsinnan perusteella.

– En odottanut, että pääsisin olympiakarsintaan, kun tulin maajoukkueryhmään. Häviän vielä kokeneemmille urheilijoille voimatasoissa, mutta karsinnassa pääsen näkemään, millä tasolla olen tässä vaiheessa, Kolehmainen jatkoi.

Kauden päätavoitteekseen Kolehmainen ilmoitti nuorten MM-kisat loppukesästä.

Joona Mäntynen on vasta siirtynyt pidemmiltä matkoilta 200 metrin sprinttiin. Hän tunnustaa olympiamahdollisuudet vielä ohuiksi.

– Aikamoista onnistumista paikka vaatisi, Mäntynen totesi.