Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Englantilaiset jalkapallojoukkueet sopivat someboikotista – viikonlopun sometauolla halutaan vastustaa vihapuhetta

Englantilaiset jalkapallojoukkueet ovat sopineet someboikotista, jolla on tarkoitus vastustaa jalkapallon liepeille pesiytynyttä vihapuhetta ja syrjintää. Seurat sulkevat sosiaalisen median tilinsä ensi perjantaina iltapäivällä ja pitävät ne kiinni maanantai-iltaan asti.

Sometauosta ilmoitettiin lauantaina. Mukana ovat esimerkiksi Valioliigan, Englannin liigan ja naisten pääsarjan Superliigan joukkueet sekä Englannin jalkapalloliitto.

Someboikotilla halutaan vastustaa solvauksia ja vihapuhetta, joita monet pelaajat ja muut jalkapallon parissa toimivat ovat saaneet osakseen sosiaalisen median alustoilla.

Seurat ja lajijärjestöt sulkevat boikotin ajaksi Facebook-, Twitter- ja Instagram-tilinsä. Boikottiin osallistuvien mielestä sosiaalisen median yhtiöiden pitää kitkeä vihapuhetta alustoiltaan nykyistä tehokkaammin.

Sometauko osuu ajankohtaan, jossa on määrä pelata täydet ottelukierrokset sekä miesten että naisten korkeimmilla sarjatasoilla. Yleensä otteluita kommentoivat sosiaalisessa mediassa tiiviisti sekä seurat että fanit.

– Boikotti kertoo kollektiivisesta suuttumuksestamme. Sosiaalisesta mediasta on, surullista kyllä, tullut jatkuvan toksisen solvauksen väline, sanoi Kick it Out -järjestön johtaja Sanjay Bhandari Britannian yleisradioyhtiö BBC: n mukaan.

Kick it Out -järjestö pyrkii kitkemään rasismia ja syrjintää jalkapallosta.

On kuitenkin toinen kysymys, voisivatko jalkapallon liitot ja seurat olla pidempään ilman sosiaalista mediaa, sillä asialla olisi sekä taloudellisia että fanien sitouttamiseen liittyviä vaikutuksia.

"Jo oli aikakin"

Useat Valioliigan tunnetut pelaajat ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa kokemastaan rasismista. Esimerkiksi Arsenalissa aikoinaan pelannut ranskalainen Thierry Henry päätyi sulkemaan sosiaalisen median tilinsä vastalauseena rasismille.

Liverpoolin kapteeni Jordan Henderson sanoi hiljattain olevansa valmis harkitsemaan samaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Sheffield Unitedin David McGoldrick kertoi joutuneensa rasistisen solvauksen kohteeksi somekanavissaan viime vuonna. Hän kommentoi boikottia tuoreeltaan Sky Newsille lauantaina.

– Jo oli aikakin. Olen kokenut itse sen, mikä sosiaalisessa mediassa on vialla. Sen ovat kokeneet monet pelaajat. Jotakin täytyy tehdä. Rasistisen solvauksen kohteeksi joutuu siellä (somessa) liian helposti, McGoldrick sanoi BBC:n mukaan.

Seuroista Swansea sulki kolme viikkoa sitten somekanavansa, kun useita sen pelaajia oli joutunut rasistisen vihapuheen kohteiksi.

Helmikuussa jalkapallotoimijat lähestyivät Facebookin ja Twitterin toimitusjohtajia avoimella kirjeellä, jossa vaadittiin muun muassa rasistisen materiaalin kitkemistä sekä ennen että jälkeen sen julkaisun.

Rasistista viesteistä kertoi myös maajoukkuepelaaja Kamara

Skotlantilaisjoukkue Rangers puolestaan ilmoitti parisen viikkoa sitten viikon kestävästä sosiaalisen median boikotista. Joukkueen riveissä pelaava suomalainen Glen Kamara joutui Slavia Prahan Ondrej Kudelan rasistisen solvauksen kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa 18. maaliskuuta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Kamara on kertonut kohtaavansa rasismia päivittäin sosiaalisessa mediassa. Kamara kertoi kokemuksistaan huhtikuun alussa ITV Newsin haastattelussa. Kamaraan kohdistunut häirintä alkoi Slavia Praha -ottelun jälkeen.

– Olen huomannut, miten Slavian fanit ovat reagoineet tähän tapaukseen. Kohtaan rasistista häirintää Instagramissa päivittäin, Kamara kertoi haastattelussa.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa määräsi sittemmin tshekkiläiselle Kudelalle kymmenen ottelun pelikiellon rasistisen käytöksen vuoksi.