Sata päivää Tokion kesäkisoihin – ja koronatartunnat leviävät

Japanissa Matsuyaman kaupunki ilmoitti keskiviikkona, ettei se osallistu Tokion kesäolympialaisten soihtuviestiin suunnitellulla tavalla. Olympiatuli saapuu Ehimen prefektuurin pääkaupunkiin 21. huhtikuuta, mutta yleisö ei pääse seuraamaan tapahtumaa.

Juhlallisuudet peruttiin, kun 23. heinäkuuta alkaviin kisoihin oli aikaa sata päivää.

– Perumme soihtuviestin ja otamme olympiatulen vastaan yleisöltä suljetuin juhlallisuuksin, prefektuurin kuvernööri Tokihiro Nakamura ilmoitti.

Viranomaiset perustelivat päätöstään lisääntyneillä koronatartunnoilla, jotka kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää "äärimmäisellä tavalla".

Tokion olympiajärjestäjät hyväksyivät ratkaisun, mutta eivät kommentoineet tapausta tuoreeltaan.

"Kisojen järjestäminen olympialaisten nykymuodossa on vaikeaa, jos tartuntojen leviäminen jatkuu"

Koronatartunnat leviävät Japanissa huolestuttavasti sata päivää ennen ensi kesään lykättyjä Tokion kesäolympialaisia. Maa on toistaiseksi selvinnyt pandemiasta verrattain hyvin, mutta tartunnat ovat olleet nousussa maaliskuun puolivälistä.

126 miljoonan asukkaan Japanissa todettiin maaliskuun alkupuolella noin tuhat uutta tartuntaa päivittäin. Nyt tartuntoja on paljastunut päivittäin jopa kolminkertaisia määriä verrattuna kuukauden takaiseen tilanteeseen.

Japanin terveystyöntekijöiden liiton johtaja Haruo Ozaki arvioi tilanteen huolestuttavaksi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, vaikka tartuntojen ja koronaan liittyvien kuolemantapausten määrät ovat väkilukuun suhtautettuna pienempiä kuin esimerkiksi Suomessa.

– Kisojen järjestäminen olympialaisten nykymuodossa on vaikeaa, jos tartuntojen leviäminen jatkuu, Ozaki kommentoi tilannetta.

– Se on vaikeaa, vaikka yleisö on suljettu kisoista, kun kisoihin saapuu urheilijoita eri maista.

Sata päivää ennen kisoja olympiatulta juoksutetaan Japanissa viestinä kohti Tokiota. Urheilijat harjoittelevat kisoja ja olympiakarsintoja varten. Samaan aikaan Tokiossa ja Japanin muissa osissa joudutaan kiristämään koronamääräyksiä.

Japanissa järjestettäviä olympiakarsintoja ja olympialaisten testikilpailuita on jo jouduttu perumaan ja siirtämään, koska matkustusrajoitukset tekisivät ulkomaalaisten osallistumisen tapahtumiin kestämättömän hankalaksi.

Urheilijat puhkuvat intoa

Olympiajärjestäjät vakuuttavat silti edelleen luottamustaan kisojen terveysturvallisuuteen. Kisajärjestäjät ovat laatineet kaikkia kisavieraita koskevat ohjeistukset, joita päivitetään säännöllisesti kisojen lähestyessä.

Toistaiseksi vain Pohjois-Korea on ilmoittanut, ettei se aio osallistua kisoihin koronatilanteen takia. Urheilijat kuten yhdysvaltalainen olympiavoittaja Katie Ledecky ovat puhuneet kisojen järjestämisen puolesta.

– Viime kuukaudet ovat olleet meille urheilijoille motivoivaa aikaa. Haluamme näyttää tehdyn työn tulokset koko maailmalle, kun vihdoin pääsemme kisoihin, Ledecky arvioi tilannetta Yhdysvaltain olympiakomitean tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Järjestäjien mukaan olympiaurheilijoilta ei vaadita rokotusta eivätkä urheilijat joudu olympialaisiin saapuessaan karanteeniin. Urheilijoiden liikkuminen rajoitetaan kuitenkin välttämättömään ja kaikille kisavieraille tehdään toistuvasti koronatestejä.

Lopullinen yleisöpäätös lähiviikkoina

Suurin osa japanilaisista kannattaa kisojen perumista tai siirtämistä edelleen myöhemmäksi. Kisojen järjestämistä ensi kesänä kannattaa tuoreimman kyselytutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia japanilaisista, vaikka kannatus on ollut hienoisessa kasvussa.

Ulkomainen yleisö ei pääse kisoihin lainkaan, ja päätös japanilaisten katsojien määristä on luvassa lähiviikkoina.

Keskeytetty lipunmyynti aloitetaan vasta yleisöpäätöksen jälkeen.

Terveystyöntekijöiden liiton johtaja Ozaki toivoo, että järjestäjät ilmoittaisivat mahdollisimman pian kisojen lopulliset suunnitelmat terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

– Järjestäjien pitäisi kertoa ne konkreettiset toimet, joilla koronaviruksen leviäminen estetään ulkomailla ja Japanissa. Sen jälkeen meillä olisi mahdollisuus selvittää, miten realistisia ne suunnitelmat ovat, Ozaki jatkoi pohdintaansa Facebookissa.

Worldometer- sivuston mukaan Japanissa on todettu kaikkiaan hieman yli puoli miljoonaa koronatartuntaa ja virussairauteen liittyvien kuolemantapausten määrä on alle 10 000. Suomen vastaavat lukemat ovat THL:n mukaan noin 83 000 ja noin 880.

Japanissa asukkaita on 126 miljoonaa, Suomessa 5,5 miljoonaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut