Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

"Olin varautunut olemaan koko päivän sängyssä, kun soitettiin, haluanko lähteä Itävaltaan kahden tunnin päästä" – 19-vuotias Dana Leskinen sai kutsun Helmarien riveihin pikahälytyksellä

Kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa sunnuntaina Itävallassa, kentällä saatetaan nähdä ensimmäistä kertaa Helmarien pelaajia, jotka edustivat Suomea tyttöjen MM-kisoissa Uruguayssa.

Hyökkääjä Dana Leskinen ja maalivahti Anna Koivunen olivat mukana alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa 2018 ja ovat nousseet naisten maajoukkueeseen.

Uruguayssa pelatuissa MM-kisoissa Suomi ei menestynyt, mutta muistot kisamatkasta ovat miellyttäviä.

– Oli siistiä olla MM-kisoissa ja nähdä tasoa siellä. Aika paljon olimme siellä omissa oloissamme. Harmi, ettemme menestyneet paremmin, mutta joskus käy niin, Leskinen muistelee.

MM-rupeama seurasi vahvasti menneitä tyttöjen EM-kisoja.

– Uruguaysta on ehdottomasti hyviä muistoja, vaikka turnaus ei mennyt niin loistokkaasti. Se on turnaus ja joukkue, jonka muistaa aina, Koivunen sanoo.

Ruotsin liiga Suomen pääsarjaa edellä

Leskinen, 19, siirtyi viime kauden jälkeen Hongasta Åland Unitediin ja Koivunen, 19, HJK:sta Ruotsin liigan Linköpings FC:hen. Molemmat sanovat, että sopeutuminen uuteen seuraan on sujunut hyvin.

– Olen ehkä sellainen tyyppi, että minun on helppo sopeutua, kun asiat on hoidettu ympärillä hyvin, Koivunen pohtii.

Viikon päästä alkava Ruotsin Damallsvenskan on tasokas pääsarja, jossa monet Suomen maajoukkuenaisista pelaavat.

– Ruotsissa ollaan pelinopeudessa edellä. Siellä on tosi taitavia pelaajia, ja silloin muodostuu hyviä joukkueita. Kovuus ja fyysisyys ovat asteen korkeampia. Joukkueiden keski-iät ovat keskimäärin varmaan aika paljon korkeampia kuin Suomessa, Koivunen listaa eroja Suomen Kansalliseen liigaan.

Myös Leskisellä on kokemusta ulkomaiden sarjoista. Hän suuntasi vain 15-vuotiaana saksalaisen Hoffenheimin organisaatioon. Tavoite on siirtyä ulkomaille lähivuosina, mutta tarkkaa aikarajaa Leskinen ei ole asettanut.

– Kyllä sen tietää, kun tuntuu oikealta hetkeltä lähteä ja on oikea joukkue. Ei tässä toki ole tarkoitus odotella kymmentä vuotta.

Pikahälytyksellä Itävaltaan

Kutsu naisten maajoukkueeseen on Leskiselle ja Koivuselle ensimmäinen.

– Minulla on ollut intuitio, että jonain päivänä olen maajoukkueessa. Siinä mielessä tämä tuli yllätyksenä, etten tiennyt, että se jokin päivä on nyt heti, Leskinen sanoo.

Leskinen suuntasi maajoukkuematkalle pikahälytyksellä, sillä hänet nimettiin loukkaantuneen Kaisa Collinin tilalle.

– Olin varautunut olemaan koko päivän sängyssä, kun soitettiin, haluanko lähteä Itävaltaan kahden tunnin päästä. En tietenkään kieltäytynyt mahdollisuudesta, Leskinen naurahtaa.

Helmarit kohtaa Itävallan sunnuntaina Ritzingissä maaottelussa. Suomea vastaan asettuu laatujoukkue, joka eteni edellisissä EM-kisoissa välieriin. Itävalta on lunastanut Suomen tavoin paikan ensi vuoden EM-lopputurnaukseen.

– Vastustaja varmaan prässää korkealta. Heillä on hyvin taitavia pelaajia, ja tulevat varmasti kovaa vastaan, Koivunen sanoo.