Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pärmäkoski ja Niskanen voittajina kesälomille – Suomen cup päättyi Rukalla

Krista Pärmäkoski hiihti ylivoimaiseen voittoon maastohiihdon Suomen cupin kauden päätöksessä Kuusamossa. Vapaan hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähdössä Pärmäkoski karkasi muilta jo ensimmäisellä kilometrillä.

– Toivoin koko aamun, että kisat perutaan, sillä olen sen verran väsynyt. Mutta töihin oli lähdettävä, Pärmäkoski kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Hän myönsi kaiken toimineen ladulla yllättävän hyvin, vaikka pitkä kausi jo painoi. Voimia tuli ladun varrella kannustaneesta yleisöstä.

– Pitää saada hyvä loma, ja sitten kohti uutta kautta, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkosken kauden huippuhetki oli Oberstdorfin MM-hiihtojen viestissä, jossa hän ankkuroi Suomen yllätyspronssille 4x5 kilometrillä. Ensi talvena odottavat 1 800 metrin korkeudessa hiihdettävät Pekingin talviolympialaiset. Niissä menestyminen edellyttää terveenä pysymistä, sillä viime syksyn sairastelu verotti Pärmäkosken virettä nyt päättyvällä kaudella.

– Pekingin kisat ovat tosi korkealla, joten korkean paikan harjoittelu on avainasemassa, Pärmäkoski ennakoi tulevaa.

Roponen hiihti kakkoseksi

Rukan kärkikuusikon kaikki hiihtäjät olivat mukana Suomen MM-joukkueessa. Toiseksi hiihti Riitta-Liisa Roponen, joka hävisi Pärmäkoskelle vajaan minuutin.

– Krista oli tänään ylivoimainen mestari, Roponen sanoi Ylelle.

Toukokuussa 43 vuotta täyttävä Roponen tähyää myös ensi talven olympialaisiin.

– Meillä on hyvät suunnitelmat tulevaan, Roponen kertoi.

Rukalla kolmas oli loppukiritaistelun voittanut Johanna Matintalo. Naisten kokonaiscupin nimiinsä vienyt Anne Kyllönen oli neljäs ennen Laura Monosta ja Jasmi Joensuuta.

Kymmenennen kerran järjestettyyn Suomen cupiin kuului yhdeksän henkilökohtaista kilpailua. Kyllönen voitti niistä ensimmäisen, mutta varmisti cupin ykkössijan keräämällä kauden aikana tasaisesti pisteitä. Cupin pisteissä toinen oli Matintalo.

Kyllönen ei päässyt MM-laduilla vauhtiin, mutta kotimaan cup-kausi lämmitti.

– Olen tykännyt siitä, että on ollut paljon kisoja eri paikkakunnilla ja monipuolisesti, Kyllönen sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Niskanen päätti hiihtokauden voittoon Rukalla, Mäki voitti Suomen cupin

Puijon Hiihtoseuran joukkuetaktiikka toi Iivo Niskaselle voiton, Perttu Hyväriselle nelossijan ja Petteri Koivistolle kuutossijan Kuusamossa. Koivisto pääsi alkumatkalla karkuteille, kun Niskanen ja Hyvärinen pidättelivät pääjoukkoa hiihtämällä rinnakkain ryhmän kärjessä.

– Sanoin viisi minuuttia ennen lähtöä Pertulle ja Petterille, että kokeillaanko. Annoimme Petterille ruutuaikaa ja hyvää nostetta ensi kauteen, Niskanen kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Niskanen kuvasi Koivistoa yhdeksi Suomen lahjakkaimmista tulokkaista, vaikka Koiviston kilpailukausi meni vähän mönkään. Niskanen veikkasi Koivistosta maailmancupin tason hiihtäjää parissa vuodessa.

Koiviston karkumatka ei kestänyt loppuun asti, sillä Niskanen otti hänet kiinni ja meni ohi. Niskanen lisäsi vauhtia noin 12 kilometrin kohdalla, irtosi pääjoukosta ja hiihti lopulta voittoon.

– MM-kisojen pettymyksen jälkeen oli vaikea motivoida itseään loppukauteen, Niskanen kertoi Ylelle. Hän oli iloinen, että onnistui pari viikkoa sitten voittamaan 50 kilometrin Suomen mestaruuden ylivoimaisesti.

Ensi talvena Niskanen toivoo olevansa terävämpi ja parempi, kun panoksena ovat olympiamitalit Pekingissä.

Rukalla toiseksi hiihti lopulta Joni Mäki 20 sekunnin erolla Niskaseen. Mäki voitti cupin kokonaiskilpailun.

– Pääsin kovaan joukkoon. Voitto kertoo, että myös normaalimatkat ovat menneet eteenpäin, sprintterinä paremmin tunnettu Mäki sanoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Hän nousi talven aikana arvokisamitalistiksi, sillä Oberstdorfin MM-kisoista tuliaisina oli hopeamitali pariviestistä Ristomatti Hakolan kanssa. Hakola oli lauantaina Rukalla kolmas.