Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kreikkalaisvoimistelijat kertovat karmaisevia yksityiskohtia valmennuksesta – söivät salassa hammastahnaa pakkopaaston takia

Joukko kreikkalaisia voimistelijoita syyttää valmentajiaan vuosikymmeniä jatkuneista väärinkäytöksistä ja laiminlyönneistä. Voimistelijat ovat lähestyneet kirjeitse sekä Kreikan presidenttiä että pääministeriä, ja kirje julkaistiin keskiviikkona EfSyn-päivälehdessä.

Yhteensä 22 nais- ja miesvoimistelijan lähettämässä viestissä valmentajien kerrotaan käyttäneen menetelmiä, jotka ovat "lähennelleet kidutusta".

Kirjeessä luetellaan väärinkäytöksiä vuodesta 1985 alkaen. Urheilijat kertovat pakotetusta paastosta, psykologisista ja fyysisistä rangaistuksista sekä seksuaalisesta häirinnästä.

– Voimistelijat protestoivat nyt ensi kertaa suurella joukolla kokemaansa psykologista ja henkistä väkivaltaa, urheilijoita edustava asianajaja Alexandros Adamidis tiivisti sanomalehdelle urheilijoiden viestin.

Kirjeen mukaan valmentajien menetelmiin ovat kuuluneet lyönnit, potkut ja töniminen. Sen mukaan voimistelijoita on myös heitelty esineillä ja kiskottu hiuksista.

Urheilijat kertovat myös tapauksista, joissa valmentajat aiheuttivat välillisesti heille vammoja, kun telineiltä poistettiin suojaavat matot. Lisäksi urheilijoita pakotettiin harjoituksiin loukkaantuneina ja myös korkeassa kuumeessa.

Viheliäisiin toimiin kuuluu myös kielto käydä vessassa kesken harjoituksen.

Nälkää pyörtymispisteeseen

Ankarat ruokailurajoitukset johtivat kirjeen mukaan tilanteisiin, joissa urheilijat söivät salaa hammastahnaa. Paastoa jatkettiin pahimmillaan pyörtymispisteeseen.

Kreikan voimisteluliitto sai maaliskuussa uuden puheenjohtajan ensi kertaa 14 vuoteen. Liitto ei tuoreeltaan kommentoinut urheilijoiden valitusta.

Viime kuukausina Kreikkaa ovat ravistelleet useat väitteet seksuaalisista väärinkäytöksistä taiteen, urheilun ja koulutuksen aloilla. Hiljaisuuden rikkoi ensimmäisenä purjehduksen kaksinkertainen olympiamitalisti Sofia Bekatorou viime joulukuussa.

Bekatorou kertoi joutuneensa hotellihuoneessaan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi pian vuoden 2000 olympiakarsintojen jälkeen. Bekatorou nimesi syylliseksi maan purjehdusliiton johtoon kuuluvan henkilön, joka on myöhemmin kiistänyt kaikki väärinkäytökset.