Kimpisen yleisurheilugames odottaa sankkaa nuorten joukkoa, vaikka heinäkuun rajoituksista ei tiedä kukaan – Koulumajoituksilla on tiukat raamit, mutta mihin pannaan vanhemmat

Lappeenrannan kesän suurimman tapahtuman ilmoittautuminen alkoi, mutta kilpailunjohtaja Ari Jussila ei ole vielä lukuja tuijotellut. "Nuorten innostus on valtava, kun he ovat kuitenkin treenanneet koko ajan."

YAG:n osallistujajoukko on 9-15-vuotiaat. Jos rajoituksia on pakko tehdä, karsinta aloitetaan vanhimmasta ikäluokasta. Jarmo Katila/SUL

Vesa Salminen

Kesän suurin yleisurheilutapahtuma Youth Athletic Games on ohjelmassa Lappeenrannan Kimpisellä heinäkuun lopulla. Ilmoittautumisaika tapahtumaan alkoi 15. maaliskuuta.

Edellisissä kilpailuissa Lahdessa oli mukana noin 2 000 osallistujaa, mutta nyt koronapandemia saattaa jarruttaa osallistujamäärää. Lappeenrannan YAG siirrettiin viime kesältä.

Kilpailunjohtaja Ari Jussila Lappeenrannan Urheilu-Miehistä ei ole parin ensimmäisen viikon saldoja katsellut, mutta uskoo, että kilpailut joka tapauksessa Lappeenrannassa järjestetään. Parintuhannen osallistujan määrä voi tosin olla nyt utopiaa, mutta hän kannustaa ilmoittautumaan normaalisti.

– Maailmaltakin voi ilmoittautua, mutta mikä on se lopputulema, se on sitten toinen juttu.

– Jos tapahtumaa ei päästä toteuttamaan, ilmoitusrahat palautetaan.

Vanhimmasta ikäluokasta karsitaan tarpeen mukaan

Jussila on juuri saanut valmiiksi alustavan aikataulun, jossa kaikki ikäluokat ja lajit ovat mukana.

– Viimeiset viilaukset tehdään heinäkuun alkupuolella.

Lahden YAG 2019 veti paikalle parituhatta osallistujaa. Nyt odotukset ovat varovaisemmat, sillä kesän rajoituksista ei tiedä vielä kukaan. Sami Kuusivirta

Pandemia on pakottanut järjestävän seuran Lappeenrannan Urheilu-Miehet

miettimään myös ohjelman tiivistämistä. Jos tarve tulee, karsintaa tehdään järjestyksessä 17-vuotiaiden kenttälajit, 17-vuotiaiden juoksulajit, viestijuoksut ja lisäksi osallistujamääriä voidaan rajata kaikissa lajeissa urheilijoiden ennätysten perusteella.

Jussilan mukaan vanhimman ikäluokan karsimista on harkittu jo aiemminkin, sillä YAG on ensisijaisesti vielä nuorempien eli 9-vuotiaista alkava kilpailutapahtuma.

Päätökset ohjelman kaventamisesta tehdään toukokuun loppuun mennessä.

Mihin pannaan saattajavanhemmat?

Juoksujen muokkaaminen on kenttälajeja helpompaa, minkä myös 17-vuotiaiden sarjat pyritään säilyttämään radalla.

Calling viedään ehkä Kimpisen alakentälle, jotta turvavälit saadaan pidettyä, mutta haaste on se, että nuorimmilla junioreilla on yleensä saattajat mukana, usein omat vanhemmat, mikä kuuluu karnevaalin luonteeseenkin.

– Urheilijat otetaan sisään vasta ihan viime tingassa portilta, Jussila sanoo.

Koulumajoitus pienissä ryhmissä

Majoitus on oma rastinsa, sillä perinteisesti edullinen koulumajoitus on yksi massatapahtumien vetonauloista. Lappeenrannassa koulumajoitus on mahdollinen kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen puitteissa, ja luokkiin sijoitetaan vain samasta seurasta tulevia. Viittä pienemmät seuraryhmät ohjataan suoraan hotelliin, mutta niiden kisahinnat karsivat nopeasti perheiden osallistumishaluja, jos talous on tiukalla.

Katsomossa ja kisatorilla kilpailuväkeä jaetaan tilanteen vaatiessa alueellisesti tai katsojien määrää rajataan.

Ruokailut kisapaikalla voidaan tarvittaessa porrastaa, ruokalan aukioloaikoja pidentää tai käyttöön voidaan ottaa varausjärjestelmä, joka mahdollistaa ruuhkattoman ruokailun.

– Kannattaa ilmoittautua ja ehdottomasti olla tulossa kisoihin. Ilmoittautuneille kerrotaan hyvissä ajoin, mitä rajoituksia on ja mitä niistä puretaan, Jussila sanoo.

Hänen mukaan jo viime kesä näytti, että nuorilla on kova hinku päästä kilpailemaan. Kimpisellä päästiin viime kesänä lopulta viemään läpi neljä kisaa.

– Nuorten innostus on valtava, kun he ovat kuitenkin treenanneet koko ajan.

Etelä-Karjala

Kesän kilpailukalenteri

13.05. pk Hannun heitot Parikkala

15.05. pk Piirinmestaruusmaastot Ylämaa

25.05. pk Lajipäiväkisat Lappeenranta

29.05. pk Lajipäiväkisa, moukari ja kuula Ylämaa

01.06. pk Lajipäiväkisat Imatra

12.06. pk Lajipäiväkisat Imatra

22.06. tähti Marskin kisat Lappeenranta

29.06. pk Etelä-Karjalan piirinmestaruuskilpailut 9–17v Parikkala

08.07. pk Imatran Inkeri kisat

10.07. pk Savitaipaleen uuden yleisurheilukentän avajaiskilpailut

23.-25.07. Youth Athletics Games Lappeenranta

31.07. pk Etelä-Karjalan piirinmestaruuskilpailut 9–17v

15.08. pk PM-ottelut 9–15v Lappeenranta

28.08. pk Sirkjärven ympärijuoksu Ylämaa

Lähde: kilpailukalenteri.fi

Siirtoja syksyyn

Isot juoksutapahtumat

Suurista kotimaisista juoksutapahtumista Helsinki City Running Day ja Naisten kymppi siirtyvät toukokuusta loka- ja elokuulle. Helsinki City Running Dayn uusi ajankohta on 2. lokakuuta ja Naisten kympin 28. elokuuta.

Helsinki City Running Day piti järjestää 15. toukokuuta ja Naisten kymppi 29. toukokuuta. Kumpikin tapahtuma siirtyi myös viime vuonna keväästä syksyyn.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut