Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rohkean ratkaisun tehnyt Niskanen ryskytti 15 kilometrin SM-kultaa – "Iivo on aikamoinen kanto kaskessa"

Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen voitti odotetusti miesten 15 kilometrin perinteisen Suomen mestaruuden, kun matkan SM-mitalit ratkaistiin perjantaina Ristijärvellä. Niskanen kukisti toiseksi tulleen Jämin Jänteen Ristomatti Hakolan 35 sekunnilla. Niskasen seuratoveri Perttu Hyvärinen oli kolmas.

Kainuulaispitäjä Ristijärvi kylpi perjantaina kevätauringossa, mutta Niskanen lähti matkaan rohkeasti ilman pitovoiteita.

– Ajattelin jo eilen, että voisin kokeilla ja haastaa itseäni. Laskettelurinteen nousu oli aika kova. Eilen oli sellainen keli, ettei latu kostunut. Nyt tämä meni vesikeliksi. Uudestaan kokeiltuna olisi järkevämpi hiihtää pitovoiteiden kera, mutta olipahan kova treeni, Niskanen tuumi.

– Ihan ok kilpailu. Keli ei päästänyt helpolla. Työmiehen keli eikä 15 kilometriä tullut ilmaiseksi.

Perinteinen on myös Hakolalle vahvempi hiihtotapa, mutta mies ei löytänyt tarvittavaa lisäiskua Niskasen kukistamiseen.

– SM-mitali on aina hyvä, mutta vain mestaruudet lasketaan. Paraatimatkahan tämä on minullekin, mutta Iivo on aikamoinen kanto kaskessa, Hakola jutteli.

– Ilman pitovoiteita saa etua tietyissä kohdissa. Jos Iivo valitsee pitovoiteettoman suksen, on hän laskenut saavansa etua siitä ja olevansa nopeampi. Iivo on perinteisellä maailman parhaita menijöitä, Hakola ruoti Niskasen ratkaisua.

Viime talvena Hyvärinen voitti Vöyrillä 15 kilometrin perinteisen SM-kullan, kun Niskanen ei ollut paikalla. Hakola oli tuolloinkin toinen.

– Odottelen jo lomaa ja sitä, että pääsee valmistautumaan seuraavaan kauteen. Olympiatalvi on tulossa, tuore pariviestin MM-hopeamitalisti Hakola sanoi.

Koivisto on pettynyt kuntoonsa

Lauantaina Ristijärvellä hiihdetään viestit.

– Hiihdän kakkososuuden. Markus (Vuorela) on ankkuri, Hakola paljasti Jämin Jänteen hiihtojärjestystä.

Niskanen ja Hyvärinen ovat selvät valinnat Puijon Hiihtoseuran viestinelikköön.

– Meille tämä oli karsintakilpailu eli neljä parasta Puijon miestä pääsee viestiin, nuoriin lupauksiin kuuluva Petteri Koivisto avasi.

Koiviston paukut riittivät perinteisen kilpailussa 13:nneksi ja neljänneksi Puijon Hiihtoseuran sisäisessä mittelössä. Joonas Sarkkinen ehti edelle SM-kilpailun yhdeksänneksi.

– Aika flegmaattista hiihtoa. Ei pistä suupieliä ylöspäin. Oli minulla paljon kovemmat odotukset kuin mitä tämä päivä osoitti. Oli joukkue mikä tahansa, niin pelkästään voitto kelpaa viestistä, Koivisto paalutti.

Pärmäkoski otti omansa SM-kilpailujen perinteisen kympillä

Krista Pärmäkoski jatkoi edellisvuosilta tuttua hallintaansa maastohiihdon SM-kilpailujen perinteisen kympin kilpailuissa ja otti perjantaina Ristijärvellä Kainuussa vakuuttavan Suomen mestaruuden. Ikaalisten Urheilijoita edustava Pärmäkoski kukisti toiseksi tulleen Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalon 24,2 sekunnilla.

– Tältä kaudelta ei ollut vielä yhtään SM-mitalia, joten fiilis on hyvä. Nyt on ensimmäinen korkattu. SM-kilpailuihin on aina kiva tulla hiihtämään, vaikka on pitkä kausi takana ja on väsynyt. Näissä on rento ja leppoisa tunnelma, Pärmäkoski summasi.

– Mielestäni annoin kaiken ladulla ja olin maalissa aika väsynyt. Täällä on aika lämmin, ja pitää olla tarkkana, että muistaa juoda riittävästi. Tähänhän on totuttu kuukausi sitten, Pärmäkoski viittasi lämpimässä säässä käytyihin MM-kilpailuihin.

Pärmäkoski ankkuroi Oberstdorfin MM-kilpailuissa Suomelle MM-pronssin. Viestijoukkueen hiihtäjistä Matintalo harmitteli sitä, että ero Pärmäkoskeen venyi suureksi Ristijärven SM-laduilla.

– Erohan oli iso, mutta kaikki ovat fyysisesti ja henkisesti väsyneitä. Koronan tuomat mausteet ovat tuoneet oman lisärasituksensa muun muassa matkustamiseen. Siten on kuormittunut lisää, Matintalo jutteli.

– Viimeiset pari viikkoa ovat olleet ekstravaikeita. Yritin kuitenkin latautua näihin kilpailuihin. Olen tsempannut, vaikka mikään ei ole tuntunut hyvältä. Odotin jopa huonompaa tulosta täällä. Olen siten myös positiivisesti yllättynyt, kun hiihto kulki noinkin hyvin. Kunto ei ole enää timanttia eikä talven huippukisojen tasolla.

Joensuu jäi mitalitta, mutta oli tyytyväinen

Arvokilpailujen viestissä Matintalo otti ensimmäisen arvokilpailumitalinsa ja väläytteli maailmancupissa.

– Kyllähän tämä on ollut urani paras kausi joka mittarilla. Nyt sitä (mitalia) on vasta ehtinyt miettiä ja tajunnut sen, kun MM-kilpailuissa oli niin paljon tunnemyrskyä.

Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen jäi perjantaina voittajasta 59,9 sekuntia. Kokenut hiihtäjä ei ole huolissaan siitä, mahtuuko enää maajoukkueeseen.

– Ei huoleta. Uskon, että olen maajoukkueessa. Harjoitteluun pitää tehdä muutoksia, kun valmistautuu olympiatalveen. Pohjat ovat kunnossa, ja pitäisi osata myös levätä. Harjoittelua pitää vähentää. Tällä kaudella tulokset ovat olleet huonoja, mutta sinne ja tänne on tullut hyviä väläyksiä. Niin tuli nytkin, Kyllönen kertoi.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli neljäs ja Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu viides. Joensuu lukeutui Matintalon kanssa MM-viestin ensikertalaisiin ja on hiihtänyt hyvän läpimurtokauden.

– Tämä oli ylivoimaisesti paras normaalimatkan kilpailuni SM-tasolla. Olisin toivonut mitalia, mutta kärkiviisikkoon pääseminenkin on kova suoritus, alle puoli minuuttia pronssista jäänyt Joensuu sanoi.