Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomalaiset putosivat kärkijoukosta miesten 50 kilometrillä: Niskanen 22:s ja Hyvärinen 24:s – Krista Pärmäkoski selviytyi 17. sijalle naisten 30 kilometrillä

Suomalaismiehet jäivät kauas kärjestä maastohiihdon maailmancup-kauden päätöskisassa Sveitsin Engadinissa. Iivo Niskanen hiihti 50 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajossa parhaana suomalaisena sijalle 22.

Kauden huipennuksen voitti Norjan Simen Hegstad Krüger ennen maanmiestään Hans Christer Holundia ja Ruotsin Jens Burmania.

Niskanen jäi voittajasta reilut puolitoista minuuttia.

Perttu Hyvärinen tuli maaliin vajaat kymmenen sekuntia Niskasen jälkeen ja oli 24:s.

– Aika lailla sellaista, mitä minulta on totuttu näkemään. Melko vahvaa loppua, mutta sitäkin huonompaa alkua. Vähän paremmissa asemissa voisi olla, ennen kuin loppuratkaisuja lähdetään tekemään. Viimeinen vitonen oli rohkeaa ja hyvää hiihtoa. Ihan kiva oli taputella maailmancup loppuun, mutta toivoin että olisi tullut parempia sijoituksia. Ei mitään katastrofia, joten ihan ollaan pelissä mukana, Hyvärinen summasi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Ristomatti Hakola saapui maaliin sijalla 36 ja Lauri Lepistö viimeisten joukossa sijalla 71.

– Alkuun reilu tunti täysillä ja sitten alamäessä tipuin letkasta. Jäätiin ruotsalaisen kanssa kahdestaan ja meni kovassa vastatuulessa hiihtelyksi. Sitten lopussa tuli taas letka takaa niin sai vähän kilvanhiihtoa siihen, Lepistö summasi.

Hakola kärsi sauvarikon, mikä pilasi hänen kilpailunsa. Hän lähti kilpailuun sijalta 18, pykälän ennen Hyväristä.

– Alussa tuli iso ryhmä ja liu'uttelin eteenpäin pikku hiljaa. Kaksitoista kilometriä ennen maalia katkesi sauva, ja putosin ryhmästä. Hiihdin varmaan puolitoista kilometriä ilman toista sauvaa ja tulin yksikseni maaliin, pettynyt Hakola sanoi.

Tshervotkin hajotti letkaa

Aleksandr Bolshunov lähti kilpailuun kärkipaikalta parinkymmenen sekunnin erolla seuraaviin urheilijoihin, mutta venäläisen kaula kurottiin erittäin nopeasti umpeen. Kisan alkupuolta sävytti säyseä vauhti, ja hiihtäjäletka venyi yli 50 miehen mittaiseksi.

Lopulta Venäjän Aleksei Tshervotkin hajotti letkaa irtiotollaan noin 30 kilometrin kohdalla, eivätkä Niskanen ja Hyvärinen pysyneet pääjoukossa. Pääryhmä ajoi venäläisen kiinni reilut kymmenen kilometriä myöhemmin, ja päätöskympillä kärkisijoituksista taisteli vajaat 20 miestä.

Johannes Hösflot Kläbo ja Pål Golberg täydensivät norjalaispanoksen sijoilla neljä ja viisi. Maailmancupin kokonaiskilpailun ylivoimaisesti voittanut Bolshunov pudotettiin lopulta kuudenneksi.

Kauden pitkät päätösmatkat rikkoivat perinteistä maailmancup-kisojen reseptiä, sillä miesten 50 kilometriä ja naisten 30 kilometriä hiihdettiin yhtenä pitkänä etappina.

Miesten kilpailussa väliaikapaikkoja oli kaksi, naisten kisassa vain yksi.

Pärmäkoski: Takamatkalta liikkeelle

Krista Pärmäkoski hiihti parhaana suomalaisena sijalle 17 naisten maailmancupin päätöskilpailussa, 30 kilometrin takaa-ajossa Sveitsin Engadinissa. Pärmäkoski lähti vapaan hiihtotavan takaa-ajoon sijalta 24.

Laura Mononen kohensi lähtösijaansa kolmella pykälällä ja oli maalissa 19:s.

Pärmäkoski ja Mononen hiihtivät kisan alkumatkan kolmannessa ryhmässä, joka otti edellä menneen ryhmän kiinni 15 kilometrin jälkeen. Loppuratkaisussa suomalaiset eivät kuitenkaan yltäneet kärkikymmenikköön.

– Eilinen oli aika haasteellinen, ja tänään tietysti päästiin takamatkalta liikkeelle. Yhdessä vaiheessa päätin tehdä aika paljon työtä, että saadaan porukka kiinni, mutta ihan loppuun ei taas jaksanut. Vähän katkesi, oli varmasti vähän riskiä, että hiihti sitä porukkaa kiinni, Pärmäkoski kuvaili Ylen välittämässä tv-haastattelussa.

Norjan Heidi Weng, Ruotsin Ebba Andersson, Venäjän Julia Stupak ja Yhdysvaltain Jessie Diggins muodostivat kärkinelikon koko kilpailun ajan. Lopulta voittoon nousi Weng, joka nykäisi tarvittavan eron matkan lopussa.

Andersson oli toinen, Stupak kolmas ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Diggins neljäs. Pärmäkoski sijoittui cupin kokonaiskisassa 12:nneksi.

"Ei ollut sellainen kausi, mitä toivoin"

Pärmäkoski ja Mononen jäivät maalissa Wengille reilut kaksi minuuttia. Kaksikko lähti takaa-ajoon reilun minuutin kärkinaisena matkaan lähteneen Stupakin jälkeen.

– Kausi on ollut vaiherikas eikä lähtenyt kovin hyvin liikkeelle. Rukalla en päässyt maailmancupin pisteille, ja sitten lähdettiin rakentamaan kuntoa uudestaan. MM-kisoissa varsinkin viesti oli tosi hyvä, siitä oli kiva lähteä vielä hiihtämään kolmeakymppiä ja tänne, Pärmäkoski summasi hankalaa kauttaan.

– Kansainvälinen kausi on nyt hiihdetty, ja vielä hiihdetään muutamia kisoja kotimaassa. Ei ollut sellainen kausi, mitä toivoin, mutta saatiin suuntaa käännettyä Rukan maailmancupin jälkeen. Vuosi on aikaa olympialaisiin. Uskon, että olen siellä elämäni kunnossa.

Muista suomalaisista Johanna Matintalo hyytyi lähtösijalta 28 sijalle 51. Vilma Nissinen keskeytti kilpailun.

Kauden päätöskilpailu rikkoi perinteistä maailmancup-kisan reseptiä, sillä koko kilpailu hiihdettiin yhtenä pitkänä etappina. 30 kilometrin reitti Engadinin laaksossa kulki St. Moritzista S-Chanfiin.

Katsojille lisähaastetta kilpailun seuraamiseen toi se, että matkalla oli vain yksi väliaikapiste 20 kilometrin kohdalla.

Matintalo hiihti hetken väärään suuntaan

Muista suomalaisista Johanna Matintalo hyytyi lähtösijalta 28 sijalle 51. Vilma Nissinen keskeytti kilpailun.

Matintalo jäi kärjestä peräti kahdeksan minuuttia. Hän joutui sauvarikon uhriksi, putosi oman ryhmänsä kyydistä ja joutui hiihtämään pitkälti yksin, mikä aiheutti runsaan takamatkan.

Engadinin ladulla peesiavusta olisi ollut valtava hyöty.

– Puolivälin paikkeilla toinen tyttö polkaisi sauvani poikki. Muutaman sekunnin mietin, mitä teen, mutta onneksi noin 50 sekuntia aiemmin olimme menneet huoltoalueen läpi. Käännyin ympäri ja hiihdin vähän aikaa väärään suuntaan ja hain sieltä sitten varasauvan, Matintalo kertoi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Kauden päätöskilpailu rikkoi perinteistä maailmancup-kisan reseptiä, sillä koko kilpailu hiihdettiin yhtenä pitkänä etappina. 30 kilometrin reitti Engadinin laaksossa kulki St. Moritzista S-Chanfiin.

Katsojille lisähaastetta kilpailun seuraamiseen toi se, että matkalla oli vain yksi väliaikapiste 20 kilometrin kohdalla.

---

Korjattu jutusta Pärmäkosken cup-sijoitus klo 12.00: hän sijoittui cupin kokonaiskisassa 12:nneksi, ei 13:nneksi