Kuuntele Hockey Time -podcast tästä: Ikuisen unen ajatuksista maailmanomistajaksi – kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään avoimesti puhuvan Taavi Vartiaisen parhaat vuodet ovat vielä pelaamatta

Pelicans-kasvatti Taavi Vartiainen avaa Hockey Time -podcastin haastattelussa suhdettaan bipolaarisen mielialahäiriön kanssa. Ilves-sopimuksensa helmikuussa purkanut asennehyökkääjä oli terveydellisellä aikalisällä myös vuonna 2015, tuolloin aivoinfarktin vuoksi.

Hokipodissa vieraileva hyökkääjä Taavi Vartiainen pelasi edellisen Liiga-ottelunsa 6. päivä maaliskuuta vuonna 2020, jolloin hänen tuolloin edustama Pelicans kohtasi Ilveksen. Perjantaina edellä mainitut joukkueet ovat vastakkain Isku Areenassa. Mirja Hussain

Aleksi Sammalisto

Hockey Time -podcastin puheenaiheet:

– Sielun Veljien lyriikoilla liikkeelle. Alkusalaattien kautta kiinni itse pihviin (00:09).

– Kevätkelien kirkastuessa myös Taavi Vartiaisen mieli muuttuu päivä päivältä positiivisemmaksi. Lokakuun lopulla Pelicans-kasvatti kertoi julkisesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. Avoin ulostulo ja ongelmista puhuminen ovat poikineet paljon positiivisia asioita, joiden avulla Vartiainen on pystynyt kehittämään itseään taistelussa persoonallista ominaisuutta vastaan. Helmikuussa Vartiainen ja Tampereen Ilves purkivat 2+1-vuotisen pelaajasopimuksen: "Oli parempi ratkaisu, että laitan itseni 110 prosenttiseen kuntoon kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa". Millainen suhde apua saaneelle, ja aiheeseen perehtyneelle Vartiaiselle on kehittynyt bipolaarisen mielialahäiriön kanssa (01:56)?

– "Luonnevikainen elukka" – Vartiainen sai diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään elokuussa 2019, mutta pelasi ongelmistaan huolimatta menneen kauden loppuun Pelicans-paidassa. Lahtelaisseura ja Ilves olivat alusta asti tietoisia Vartiaisen tilanteesta: "Se on mielestäni miehen mitta, että uskaltaa sanoa ja puhua myös vaikeammista asioista". Hän toivoo esimerkkinsä helpottavan muiden vastaavien ongelmien kanssa painivien kynnystä puhua mielenterveyteen liittyvistä asioista ajoissa (09:52).

– Vartiaisen toistaiseksi viimeistä Liiga-ottelusta on kulunut reilu vuosi. Perjantain Pelicans–Ilves-ottelua työtön jääkiekkoilija aikoo seurata mielenkiinnolla: "Varmasti mielenkiintoinen matsi tulossa. Molemmilla joukkueilla on paljon nuoria kiekkotaitavia pelaajia". Ilon ja stressittömyyden kautta päivittäinen treenaava Vartiainen ei ole asettanut itselleen tarkkaa paluuaikataulua. Tavoitteena on kuitenkin olla ensi kaudella kovemmassa kunnossa kuin koskaan: "Mulla on parhaat pelivuodet vielä pelaamatta". Viikonloppuna Vartiainen aikoo suunnata pilkkihommiin ensimmäistä kertaa liki kymmeneen vuoteen (15:55).

– Viime viikon kolmesta ottelusta täydet yhdeksän pistettä naarannut Pelicans jatkaa pelejään perjantaina Ilveksen isäntänä ja lauantaina KalPan vieraana. Kapteeni Hannes Björninen kaapii aloitusvoittoja illasta toiseen, mutta muilla lahtelaissenttereillä oli varsinkin Raumalla vaikeaa. NHL:ssä noin 40 prosenttia aloituksistaan voittanut tshekki Filip Chlapik hävisi Lukko-pelin kymmenestä aloituksestaan yhdeksän (21:27)

Tuorein jakso on kuunneltavissa myös Spotify-suoratoistopalvelussa.

Millaisia ajatuksia mielenterveysteeman ympärillä pyörinyt Hokipodi sinussa kirvoitti? Kommentteja, risuja tai ruusuja voit lätyttää tämän jutun alle tai Twitterissä tilille nimeltä Hockey Time Lahti (@HokiPodi) ja aihetunnisteella #hokipodi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut