Viikonloppuna EM-mitaleille yltäneet korkeushyppääjä Ella Junnila ja pituushyppääjä Kristian Pulli ovat mukana Suomen olympiajoukkueessa Tokiossa kesällä. EM-hallikisoissa pronssille hypänneet Junnila ja Pulli rikkoivat mitalisuorituksillaan Tokion olympialaisten tulosrajan.
Olympiakomitea julkisti tänään viiden urheilijan olympiapaikan. Junnilan ja Pullin lisäksi valituiksi tulivat uimari Ida Hulkko, purjehtija Tuula Tenkanen ja kouluratsastaja Henri Ruoste.
Tenkanen valittiin purjehdukseen, vaikka Monika Mikkola hankki Laser radial -luokan olympiamaapaikan. Lajiliiton kanssa sovittu karsintajärjestelmä käänsi kuitenkin valinnan Tenkasen eduksi.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan keskiviikkona julkistetut valinnat keskittyvät urheilijoihin, joilla on olympiaraja rikottuna ja joiden ei tarvitse kilpailla kisapaikasta muiden suomalaisten kanssa. Siksi esimerkiksi ampumaurheilun skeet-paikkaan ei vielä nimetty urheilijaa, koska maapaikan hankkineella Lari Pesosella on haastajia.
– Miesten keihäänheitossa ja naisten 100 metrin aidoissa meillä on Tokioon luvassa kova kilpailu, Lehtimäki sanoi.
Keihäänheitosta tulosrajan ovat saavuttaneet jo Antti Ruuskanen ja Oliver Helander, aitajuoksussa Annimari Korte ja Reetta Hurske.
Tokioon ehkä noin 50 suomalaista
Kaikkiaan Suomesta on valittu 12 olympiaurheilijaa. Ensimmäiset valinnat tehtiin jo joulukuussa 2019, jolloin joukkueeseen valittiin maantiepyöräilijä Lotta Henttala, uimari Matti Mattsson, trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela, 50 kilometrin kävelyyn osallistuva Veli-Matti "Aku" Partanen, purjelautailun RS:X-luokassa kilpaileva Tuuli Petäjä-Sirén, estejuoksija Topi Raitanen ja Laser standard -luokan purjehtija Kaarle Tapper. Heistä vain Raitanen on olympialaisten ensikertalainen.
Koronapandemian takia vuodella siirtyneiden Tokion kesäolympialaisten kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Lehtimäen mielestä suomalaiset saavat jopa kilpailuetua siitä, että he ovat tottuneet noudattamaan rajoituksia, sillä Tokiossa urheilijoiden elämäkin on hyvin säädeltyä.
Lehtimäki arvioi, että Tokiossa kilpailee noin 50 suomalaista. Vuoden 2016 kesäkisoissa Riossa suomalaisia oli 16 lajissa 54, mikä oli suurin määrä sitten 1952 Helsingin olympialaisten.
Lehtimäki odottaa, että yleisurheilu saa Tokioon jopa parikymmentä suomalaista. Yleisurheilijoiden lisäksi joukkueen rungon muodostavat purjehdus ja golf, josta Tokioon on pääsemässä kaksi suomalaisnaista ja -miestä.
– Näistä kolmesta lajista kertyy jo kolmisenkymmentä suomalaista, Lehtimäki sanoi.
Tokion uusista lajeista Suomi tavoittelee olympiapaikkaa etenkin karateen ja skeittaukseen. Karsintojen osalta toukokuun loppu ja kesäkuun alku ovat tiivistä aikaa.
– Noin 40 prosenttia kisaurheilijoista on vielä karsimatta, Lehtimäki sanoi.
Seuraavan kerran Suomen joukkue täydentyy 20. huhtikuuta.