KymiRingille rakennetaan 180 hehtaarin kokoinen yksityinen langaton verkko, tiedotustilaisuudessa ei kommentoitu investoinnin hintaa tai aikataulua

Anne Penttinen, ESS

KymiRingin moottoriurheiluradalle rakennetaan teollisuustason yksityinen langaton verkko, jonka on tarkoitus tarjota yhteydet koko 180 hehtaarin kokoiselle moottoriurheilurata-alueellaan.

KymiRingin rakentamiskustannukset nousevat kevääseen mennessä yli 30 miljoonaan euroon – tapahtumajärjestäjä Lahti Events ponnistelee ylös talousahdingosta

Yksityinen 5G-langatonverkko valmistuu vuonna 2021. Sen rakentaa EDZCOM, joka on Euroopan markkinajohtaja yksityisissä langattomissa yhteysratkaisuissa. Uuden teknologian hyödyntäminen täyttää sekä kansainvälisten kisalähetysten tarpeet että tarjoaa autoteollisuudelle turvallisen ja varman testiympäristön.

– Verkkoinvestoinnin myötä kapasiteettimme riittää useiden livelähetysten lähettämiseen samanaikaisesti. Radalla mikään ei jää enää kattavuuden ulkopuolelle ja kaikkea voidaan seurata ja hallita reaaliaikaisesti, kertoo KymiRingin toimitusjohtaja Markku Pietilä tiedotteessa.

Osana sopimusta Nokia tarjoaa KymiRingille yksityisen langattoman verkko- ja paikallislaskenta-alustan.

5G-verkosta järjestettiin erillinen tiedotus- ja julkistamistilaisuus. KymiRing lähetti medialle ennakkoon pitkän listan aiheista, joita tiedotustilaisuudessa ei kommentoida. Tällaisia ovat muun muassa investoinnin hinta, miten se rahoitetaan sekä mikä rahoitustilanne on tällä hetkellä.

Niin ikään tilaisuudessa ei kommentoida, milloin 5G-verkko on valmis tai miten varmistetaan, ettei verkosta ole haittaa ympäristölle tai ihmisille.

Avoimeksi jää myös se, onko kaikilla tapahtumajärjestäjillä ja heidän alihankkijoillaan jo itsellään laitteet, joilla he pystyvät hyödyntämään 5G-verkkoa.

Tilaisuudessa ei myöskään kommentoida, milloin Kymiringillä nähdään F1-kisoja sekä miten radalla on valmistauduttu koronaan ja mahdollisiin yleisörajoituksiin tänä keväänä.

Tietoa ei myöskään anneta siitä, mitkä autonvalmistajat ovat osoittaneet kiinnostustaan tulla KymiRingille tai onko jo olemassa alustavia sopimuksia.

Toimitusjohtaja Markku Pietilä myöntää, ettei kyseisen listan laatiminen ollut ehkä "ihan moderni tapa". Hänen mukaansa taustalla oli se, että julkistamistilaisuudessa haluttiin keskittyä 5G-verkkoon.

– Tiedotustilaisuus oli lähinnä Nokian ja Edzcomin tilaisuus. Olimme siinä vain yksi osapuoli. Muuten olisi helposti käynyt niin, että 5G jää tilaisuudessa sivuasiaksi.

Julkistamisessa ei haluttu kommentoida myöskään kaikkia investointiin liittyviä seikkoja, kuten sen hintaa, rahoitustilannetta ja aikataulua. Pietilän mukaan tämä johtuu siitä, että kaikista yksityiskohdista ei ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa.

– Meillä on puoli metriä lunta maassa. Esimerkiksi lopulliseen valmistumisaikatauluun ei voida vielä ottaa kantaa. Luulen, että kuukauden puolentoista sisällä asiat alkavat seljetä 5G-verkon lopullisen toteutuksen ja aikataulujen suhteen.

Sen jälkeen yksityiskohdista tiedotetaan julkisuuteen, hän sanoo.

– Mitä ylipäätään tulee rahoitustilanteeseemme, kerroimme syyskuussa, millainen rahoituspaketti meillä on. Totesimme silloin, että se riittää radan loppunviemiseen. Meillä ei ole siitä mitään uutta kerrotavaa.

Olisiko julkistamistilaisuus kannattanut pitää vasta sitten, kun hankkeen yksityiskohdat ovat tarkemmin tiedossa?

– Sekin on varmaan totta. Mutta tähän liittyvät myös laitteiston toimittajat. Tämä on heille iso ja tärkeä asia. Halusimme suoda julkistamistilaisuuden heille, Pietilä sanoo ja viittaa Nokiaan ja Edzcomiin.

Juttua päivitetty 10.3. kello 13.57 kauttaaltaan.

KymiRingin Moto GP -kisan lipunmyynti alkoi seisomapaikoista – koronasyksynä varikkorakennukseen on tehty kaikessa hiljaisuudessa 3 000 neliötä lisää tilaa

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut