Leijonien ja Huuhkajien menestys perustuu yhdessä sovittuihin arvoihin – "Se ei riitä, että suostuu arvoihin, vaan niihin pitää sitoutua"

Kolmesti peräkkäin Urheilugaalassa vuoden valmentajaksi valittu Kanerva (vas.) ja moninkertainen maailmanmestarivalmentaja Jalonen avasivat maajoukkueiden arvopohjaa yhteistyökumppaninsa tilaisuudessa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Antti Salmensaari / STT

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historiallinen arvokisapaikka ja miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-kulta rakentuivat joukkueiden yhteisen arvomaailman pohjalle, linjaavat menestysjoukkueiden luotsit Markku Kanerva ja Jukka Jalonen. Kolmesti peräkkäin Urheilugaalassa vuoden valmentajaksi valittu Kanerva ja moninkertainen maailmanmestarivalmentaja Jalonen avasivat maanantaina maajoukkueiden arvopohjaa yhteistyökumppaninsa tilaisuudessa.

– Siitä lähdetään liikkeelle, että luodaan yhdessä ilmapiiri tai joukkuehenki, joka antaa eväät onnistua. Meillä on ollut tapana käydä aina maajoukkuetapahtuman ensimmäisessä palaverissa Leijona-arvot läpi, Jalonen aloitti.

Jalosen mukaan niin kutsuttuja Leijona-arvoja on kymmenkunta ja arvojen sijasta kyseessä on enemmänkin eräänlainen huoneentaulu. Arvoja ovat muun muassa ylpeys (edustaa Suomea), rohkeus olla oma itsensä, epäitsekkyys, kyky sietää vaikeita hetkiä ja luottamus.

– Täytyy luottaa itseensä ja vieruskaveriin. Hoidetaan ensin oma homma ja autetaan kaveria, kun tarvitsee.

Huuhkajien arvot tulevat sisältä

Jalkapallohuuhkajien arvot rakentuvat Kanervan mukaan Palloliiton arvojen (iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys) päälle. Sen lisäksi niitä on viime keväänä tehdyn kyselyn perusteella muovattu joukkueen näköiseksi.

– Halusin päivittää joukkueen arvoja ja osallistaa pelaajia. Ei tehdä niin, että arvot tulevat ylhäältä päin. Sieltä nousivat esiin menestyminen, yhteisöllisyys, voitontahto, avoimuus, luotettavuus ja toisten kunnioittaminen, Kanerva kertoi.

– Sitä joutuu itsekin miettimään, miten tuon näitä arvoja esille tai miten ohjeistan muita tuomaan näitä esille? Kanerva pohdiskeli.

Jalosen mukaan yhteinen arvomaailma luo raamit onnistumisille ja hänen kokemuksensa Leijonien käytännöstä kerrata arvot jokaisessa maajoukkuetapahtumassa on ollut hyvä. Jalonen haluaa joukkueen, joka sitoutuu arvoihin.

– Se ei riitä, että suostuu arvoihin, vaan niihin pitää sitoutua, siinä on ero, Jalonen sanoi.

Tasa-arvo keskiössä

Yhteinen nimittäjä kahden suurlajin maajoukkuepukukopeissa on keskinäinen arvostus. Niin Jalosen kuin Kanervan mielestä on tärkeää, että kaikki ovat tasa-arvoisia.

– Riippumatta siitä, oletko kapteeni tai pelaaja, joka ei saa niin paljon peliaikaa, tai huoltaja, niin kaikkia arvostetaan ja kunnioitetaan yhtä lailla. Se on aika usein johtoryhmän, päävalmentajan ja johtavien pelaajien tehtävä osoittaa, että näin tapahtuu, Jalonen painotti.

– Mielestäni Huuhkajia voisi verrata kaveriporukkaan, joka voisi pelata aladivareissa jotain lajia. Kaikki ovat ystäviä keskenään ja ottavat uudet ihmiset avoimesti mukaan. En tiedä kuuluuko se suomalaisuuteen, mutta ei ole isoja egoja tai hierarkiaa, kiteytti tapahtumassa jalkapallomaajoukkueen joukkueenjohtaja Joonas Vilkki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut