Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Kemppinen ja Junnila juhlivat EM-mitaleita: "Tuntuu ihan uskomattomalta"

Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan mukana ollut Lotta Kemppinen juoksi naisten 60 metrin EM-hopeaa ja Ella Junnila ponnisti Suomen ennätyksellä 196 naisten korkeushypyn EM-pronssin.

Suomalaisurheilijat hakivat EM-kisoista yhteensä kolme mitalia. Kristian Pulli ponnisti miesten pituushypyn pronssia.

Kemppisen hopeamitali oli ensimmäinen suomalaisen voittama aikuisten arvokisamitali 60 tai 100 metrin sileillä matkoilla.

– Ajattelin ennen finaalia, että tämä on kolmas juoksu kaikille. Kaikki ovat väsyneitä, nyt vaan niin paljon kuin pystyy, Kemppinen kommentoi ajan 7,22 tuottanutta finaalijuoksuaan tiedotteessa.

Euroopan mestaruuteen pyyhälsi Sveitsin Ajla Del Ponte ajalla 7,03, joka on Euroopan kaikkien aikojen tilaston viidenneksi paras noteeraus.

– Juoksusta ei paljon jäänyt muistikuvia. Sain hyvän lähdön ja tuntui kuin olisin tullut Ajlan imussa, Kemppinen kertasi.

Kemppisen hopea varmistui sekunnin tuhannesosien vertailussa Hollannin Jamile Samuelin kanssa. Samuel sai Kemppisen kanssa saman ajan 7,22.

– Aika tiukaksi tuo mitalikamppailu meni. Etukäteen ajattelin, että jos kaikki menisi todella hyvin, voisi päästä pronssille, Kemppinen sanoo.

Kemppinen, 22, on ollut läpi talven uransa parhaassa kunnossa. Hän pudotti 60 metrin Suomen ennätyksen helmikuun alussa Helsingissä aikaan 7,19 ja kohensi sen Jyväskylän SM-kilpailuissa aikaan 7,16.

Junnila ylitti 194 kolmannellaan ja Suomen ennätyksen 196 heti ensimmäisellään. 198 oli hänelle kolme kertaa liikaa, ja kisan voitti Ukrainan Jaroslava Mahutsikh tuloksella 200 ja kakkoseksi hyppäsi Ukrainan Irina Herastshenko tuloksella 198.

Junnilan äiti Ringa Ropo-Junnila voitti pituushypyn EM-hallipronssin 1989 Haagissa.

– Olen haaveillut aikuisten arvokisamitalista pienestä pitäen. Tämä tuntuu ihan uskomattomalta, Junnila tunnelmoi.

Junnilan pronssitulos puhkaisi myös Tokion olympiakisojen tulosrajan.

– Se oli vain tosi hyvä hyppy, jossa onnistui kaikki. Vauhdinjuoksun rakenne, ponnistuksen paikka ja se, että ponnistus jatkui tarpeeksi pitkään ja oli tilaa nousta ylös, Junnila sanoi.

– Olympiarajan ylitys oli tärkeä apu ensi kesän suunnitellussa, kun nyt tiedän, että raja on tehty.