Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Norjan Eckhoff on tyrkyllä ampumahiihdon kestotähdeksi – "Itseluottamus on vuoristoradan jälkeen kasvanut"

Urheilulaji kuin laji kaipaa supertähtiä. Ampumahiihdossa Martin Fourcaden ja Laura Dahlmeierin lopetettua menestyksekkäät kilpauransa uuden kestotähden paikalle on tyrkyllä Norjan Tiril Eckhoff.

Toki sunnuntaina Tshekin Nove Mestossa naisten maailmancupin 10 kilometrin takaa-ajokilpailun voittanut Eckhoff, 30, on sprintin maailmanmestari jo viiden vuoden takaa kotikisoista Oslosta. Silti hänen urakehityksensä on ollut välillä mutkaista taivallusta.

– Tirilillä oli kaudella 2017–18 niin huonoja maailmancup-sijoituksia, että hänen pääsynsä Etelä-Korean olympiakisoihin varmistui viime hetkellä, sunnuntaina 37:nneksi sijoittunut Mari Eder kertoi STT:lle.

Ederillä oli kauden 2016–17 jälkeen kaksi maailmancup-voittoa, Eckhoffilla neljä. Sittemmin heidän urapolkunsa ovat erkaantuneet. Ederille ei ole tullut ykkössijoja, sitä vastoin Eckhoff tuuletteli Nove Mestossa uransa 23. maailmancup-voittoa.

Italialaisvalmentaja iskosti itseluottamuksen

Eckhoffia on kirittänyt Norjassa kivikova sisäinen kilpailu. Ulkopuolinen herättäjä oli silti tarpeen Kaisa Mäkäräisen tavoin kutomisen harrastuksekseen listaavalle Eckhoffille.

– Mitä hänen kanssaan olen jutellut, isoin muutos Tirilin kohdalla oli se, että Norjaan tuli 2018 valmentajaksi italialainen Patrick Oberegger. Hänen johdollaan Tirilin itseluottamus on vuoristoradan jälkeen kasvanut, Eder sanoi.

Maailmancupin kokonaiskilpailua 80 pisteellä johtava Eckhoff on voittanut kauden 21 kilpailusta kymmenen. Takaa-ajohiihdon viidenneksi nopeimman Eckhoffin hallintaa kuvaa se, että hänellä oli varaa ampua kolme sakkoa. Silti hän kukisti toiseksi sijoittuneen Saksan Denise Herrmannin 24 sekunnilla.

Viisi sakkokierrosta hiihtäneellä Ederillä on edessä loppuviikosta maailmancupia Nove Mestossa ja puolentoista viikon päästä cup-päätös Ruotsin Östersundissa.

– Tulokset ovat olleet viime kautta huonompia. Motivaatiota riittää juuri ja juuri pariksi viikoksi, hän kuvailee.

Miehissä ei suvereenia ykköstä

Miesten sarjassa ei suvereenia maailman ykköstä ole. Fourcaden viimeisinä kilpailuvuosina lajivaltikasta tasapäisesti kamppailleen Norjan Johannes Thingnes Bön ampumisvire on ollut hukassa, ja hänen kanssaan maailmancupin kokonaisvoitosta kisaa maanmies, cup-tulokas Sturla Holm Lägreid.

Sunnuntaina miesten 12,5 kilometrin takaa-ajon voitti Bön isoveli Tarjei Bö. Kolme sakkoa ampunut Tero Seppälä oli 33:s.