Pärmäkoski putosi ikävästi kahden joukon väliin ja oli kahdeksas, pronssille hiihtänyt Karlsson vietiin maalialueelta sairaalaan

Krista Pärmäkoski hiihti parhaana suomalaisena kahdeksanneksi pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen naisten päätösmatkalla. Norjan Therese Johaug voitti perinteisellä lykityn 30 kilometrin yhteislähtökilpailun yli kahden ja puolen minuutin erolla ennen maannaistaan Heidi Wengiä ja Ruotsin Frida Karlssonia.

Johaugille kultamitali oli neljäs Saksan Oberstdorfin MM-laduilla.

Johaug lähti karkuteille jo ensimmäisellä kuuden kilometrin kierroksella ja harvensi letkaa. Pärmäkoski jäi ikävästi sijoista 2–6 hiihtäneen joukon ja pääjoukon väliin ja joutui hiihtämään yksin.

Saksan Katharina Hennig putosi hopeasta ja pronssista taistelleesta joukosta, joka tarjoili takaa-ajajille mahdollisuuksia kolaroinnillaan. Karlsson, Weng ja Ruotsin Ebba Andersson kaatuivat toiseksi viimeisellä kierroksella alamäessä, mutta Itävallan Teresa Stadlober vältti kolarin.

Stadlober pääsi hetkeksi karkuun, mutta skandinaavikolmikko hiihti hänet kiinni ja jätti lopulta mitalitaistelun ulkopuolelle.

Pärmäkoski hävisi voittajalle yli kolme ja puoli minuuttia. Mitaliinkin jäi eroa yli minuutti.

Pärmäkoski hiihti maaliin väsymyksestä ja energiavajauksesta täristen.

– Yhdeksän kilometriä. En tiedä, missä se oli, uupunut Pärmäkoski vastasi kysymykseen mitalikamppailunsa käännekohdasta.

Pärmäkosken sanat ja koko olemus kertoivat kovasta uupumuksesta perinteisen hiihtotavan yhteislähdön maalissa.

– Kylmä, kramppia joka paikassa. Kaikkeni annoin, Pärmäkoski kuvasi oloaan.

– Haluaisin tietenkin olla kolmen joukossa, mutta siihen ei ollut tänään rahkeita. Taistelin loppuun, mutta tulosta ei saa muutettua.

Viestimitali pelasti paljon

Reitti ja latu tiedettiin ennalta raskaiksi. Auringonpaiste ja radan sohjoutuminen vaikeuttivat hiihtämistä entisestään.

– Latu vettyi koko ajan, ja laskuissa oli pahoja paikkoja. Piti olla tarkkana, Pärmäkoski vahvisti.

Syksyllä sairastellut Pärmäkoski oli MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa 13:s, samoin kympin vapaalla. Päätösmatka meni niitä paremmin, mutta viestipronssi jäi kisojen ylivoimaiseksi kohokohdaksi.

– Viestimitalin merkitys näkyi varmaan siitä tuuletuksesta. Se oli kova hiihto ja osoitti, että pystyn hiihtämään kovalla tasolla, ankkurina viestin hiihtänyt Pärmäkoski totesi.

– Tässä kaudessa voin olla tyytyväinen myös siihen, että sain korjattua peliliikettä vaikean alun jälkeen.

Johanna Matintalo oli päätösmatkalla 13:s, joka on hänen paras arvokisasijoitus. Laura Mononen oli 16:s ja kohensi parasta MM-tulostaan pisimmällä hiihtomatkalla. Vilma Nissinen hiihti arvokisojen pitkän matkan ensi kertaa ja tuli maaliin sijalla 29.

– OK tulos kauden aiempiin verrattuna, muttei oltu kärkitaistelussa, naisten vastuuvalmentaja Ville Oksanen tiivisti kokonaisuuden.

Laskut kävivät raskaiksi

Matintalo vahvisti Pärmäkosken puheet tavallista raskaammasta kolmekymppisestä.

– Oli raskas kisa, rata ja keli. Mutkaiset ja sohjoiset laskut lisäsivät rasitusta. Lisäksi suksi nappasi laskujen aurinkopaikoissa kiinni, Matintalo kertoi.

– Itseltä suhteellisen hyvä veto silti. Tuli kisojen loppuun kiva onnistuminen edellisten henkilökohtaisten kilpailuiden epäonnistumisten jälkeen.

Myös Mononen kärsi krampeista eikä ollut aivan tyytyväinen hiihtoonsa.

– Olisi ollut mahdollisuudet parempaan. Ehkä seiska arvosanaksi, Mononen sanoi.

– Matkalla oli muutama heikko hetki, mutta välillä helpotti.

Nissinen ei meinannut saada nestettä imeytymään ensimmäisten juottopaikkojen jälkeen.

– Meinasi työntää nesteet ylös. Tuli sen takia pitkä kolmekymppinen. Olisiko ollut keltanokan virhe, Nissinen kertoi.

Karlsson lähti maalialueelta sairaalaan

Pronssille hiihtänyt Frida Karlsson ei osallistunut palkintoseremonioihin kilpailun jälkeen. Uutistoimisto TT:n mukaan hänet vietiin maalialueelta sairaalaan. Televisiokuvissa näkyi, että hän piteli tuskaisena rannettaan maalialueella.

Karlsson ilmeisesti loukkasi kättään kaatuessaan Norjan Wengin ja Ruotsin Anderssonin kanssa. Ruotsalaisista Charlotte Kalla keskeytti kilpailun vatsaongelmien vuoksi.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut