Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kristian Pulli upealla hypyllä EM-pronssille – Suomelle ensimmäinen EM-hallimitali 21 vuoteen

Kristian Pulli räjäytti suomalaisriemun yleisurheilun EM-hallikisoissa Puolan Torunissa, kun hän palautti myöhään perjantaina sinivalkoiset värit EM-hallimitaleille pitkän tauon jälkeen. Pulli hyppäsi pituushypyn finaalissa viimeisellään Suomen halliennätyksen 824, joka toi EM-pronssimitalin. Samalla rikkoutui olympiaraja.

Mitali on Suomelle ensimmäinen EM-halleissa sitten vuoden 2000, jolloin Timo Aaltonen voitti kuulantyönnön. Sen jälkeen saatiin ennen perjantaista Torunin kisaa "vain" kuusi nelossijaa EM-halleissa.

Kovatasoisen kisan voitti Kreikan Miltiadis Tentoglou ponkaistuaan maailman kärkituloksen 835. Ruotsin Thobias Montler hyppäsi hopealle maansa halliennätyksellä 831. Pulli ohitti viimeisellä hypyllään pronssissa kiinni olleen Ukrainan Vladislav Mazurin (814).

Viime kesäkuussa ulkoratojen SE:n 827 hypännyt Pulli teki EM-hallifinaalistaan nousujohteisen. Kaksi ensimmäistä 769 ja 777, ja kolmannella oma halliennätys 800. Viidennellä mitta venyi lukemaan 810, neljän sentin päähän Ukrainan Mazurista ja sentin vajaaksi Eero Haapalan talvella 2013 hyppäämästä halli-SE:stä. Viimeisellä rävähti sitten vielä illan täysosuma.

– Alkuun oli taas tukkoista. Kolmannella kierroksella pääsin lankulle ja tuli sellainen olo, että ehkä tästä kuitenkin voisi tulla jotakin, Pulli kertoi tiedotteessa.

– Viidennellä kierroksella juoksin vaan täysillä lankulle ja ajattelin, että ponnistus tulee sieltä itsestään.

Ja entäpä se mitalin tuonut venytys?

– Siitä mitalihypystä en itse asiassa muista mitään. Enkä vielä edes tiedä, oliko se niin hyvä hyppykään teknisesti.

– Pojat (Tentoglou ja Montler) teki niin hirveitä tuloksia, mutta pronssikamppailu oli tiukka. Ajattelin vaan, että nyt tarvitaan täydellinen hyppy.

Palautus mitalikantaan maistui totta kai erityiseltä. Pulli oli viisivuotias, kun Aaltonen juhli EM-mitalia Gentissä helmikuussa 2000.

– Hyvältä tuntuu, että Suomen mitaliton putki katkesi. Enkä siinä edes huomannut, että olympiarajakin meni samalla rikki, Pulli iloitsi.

Junnila perusvarmalla finaaliin

Suomalaisiltaan iloa oli aiemmin tuonut Ella Junnila, joka selvitti tiensä naisten korkeushypyn finaaliin. Junnila ylitti karsinnassa korkeuden 191 ottaen sillä paikan kahdeksan hyppääjän EM-finaaliin. Finaali kilpaillaan sunnuntai-iltana.

Junnila avasi karsinnan 182:sta ja ylitti sen ensimmäisellään. Seuraavasta korkeudesta eli 187:stä hän pudotti kerran, mutta meni yli toisella. Myös 191 ylittyi toisella. Karsintaraja oli 194, mutta siihen ei rimaa korotettu, sillä 191:n ylitti vain tarvittava määrä eli kahdeksan hyppääjää.

– Aika rauhallisella mielellä olin. Tiesin, että sellaisella perussuorittamisella finaalipaikka tulee, Junnila sanoi tiedotteessa.

– Nyt pitää vain saada jalat kunnolla palautumaan, että pystyn finaalissa kunnolla voimalla tykittämään.