Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Joni Mäellä on vielä hihaässiä venäläisten varalle – miehet yrittävät seurata naisten esimerkkiä viestimenestyksessä

Suomen miesten viestinelikkö yrittää perjantaina toistaa naisten torstaisen tempun ja ottaa mitalin Saksan Oberstdorfissa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa. Suomi lähtee miesten 4x10 kilometrin kilpailuun joukkueella Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Suomi ei lukeudu suurimpiin mitalisuosikkeihin, mutta hyvä kokonaispanos esimerkiksi Rukan maailmancupissa ja Salpausselän maailmancupin viestin kakkossija ovat nostaneet toiveita pronssimahdollisuudesta. Naiset näyttivät jo hienosti esimerkkiä 4x5 kilometrin viestin yllätyspronssillaan.

– Voitettu mitali. Studio oli tässä hotellilla ja jännitimme täällä, Niskanen kuittasi iltapäivän tapahtumat illan virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Tammikuun lopussa Salpausselällä Suomen hiihtojärjestys oli Hyvärinen, Hakola, Niskanen ja Mäki. Viesti oli alimittainen 4x7,5 kilometriä, ja kovista kilpakumppaneista puuttui esimerkiksi Ranska.

Sijoitus oli silti hyvä, mutta jäi viestin lopun tapahtumien varjoon. Ankkuri Mäki taivutti loppusuoralla Venäjän Aleksandr Bolshunovin, joka huitoi suomalaista sauvoillaan ja taklasi kumoon maaliviivan jälkeen. Venäjä hylättiin. Norja voitti ylivoimaisesti ja on perjantainakin ennakkosuosikki.

Neljä jokeria?

Oberstdorfin MM-kilpailuissakin Mäki on päässyt venäläisten ihon alle. Pariviestissä hän kukisti loppusuoralla Gleb Retivihin ja sinetöi Suomelle hopean Norjan kaksikon perässä. Hakola pysyi hyvin Bolshunovin kyydissä omilla osuuksillaan.

Vieläkö Mäellä on hihaässiä venäläisten varalle?

– Jos olemme vielä venäläisten mukana loppuratkaisussa, niin eiköhän jonkinlainen ässä vedetä sieltä esiin, Mäki vastasi STT:n kysymykseen samaan aikaan, kun vieressä istunut Hyvärinen kääri ankkurin paidan hihaa ylös.

– Neljä jokeria, joku viestinviejistä sutkaisi maskinsa takaa.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan miesten joukkue mietti muutamia erilaisia hiihtojärjestyksiä.

– Tällaiseen päädyttiin. Sääennuste lupaa vesisadetta. Kelit ovat olleet aika mielenkiintoiset muutenkin, Pasanen viittasi erittäin lämpimään säähän.

Suomen joukkue luottaa siihen, että huolto onnistuu vaikeissa keleissä.

– Naisten viestistä näimme, että huolto on tilanteen tasalla, joten meillä on mahdollisuudet mihin vaan, Hakola paalutti.

"Latu on kova"

Hyvärinen avasi kisarupeamansa keskiviikkona 15 kilometrin vapaan 17. sijalla ja kuvaili suoritusta ok-hiihdoksi. Niskasen yhdistelmäkilpailun 13. sija ja 15 kilometrin 18. sija sen sijaan herättävät paljon kysymysmerkkejä. Hän on saavuttanut urallaan paljon, mutta hänelläkään ei ole 4x10 kilometrin arvokisaviestimitalia.

– Pitkiä työpätkiä on, mutta korkeuserollisesti ei ole kaikista kovin rata, olympiavoittaja kuvaili perinteisen reittiä.

Vapaan osuuksilla Hyvärinen ja Mäki joutuvat kovaan testiin.

– Latu on kova. Pitää rytmittää hiihto oikein, ettei kuole puoleen matkaan. Lopussakin pitää olla vielä rahkeita, kun aletaan ratkaista sijoituksia. Yritän pysyä mukana siinä porukassa mikä tulee, säästää energiaa loppuun ja iskeä, kun paikka tulee, 4x10 kilometrin arvokilpailuviestin ensikertalainen Mäki suunnitteli.