KymiRing Running Day houkutti moottoriradan maalisuoran lähtöviivalle yli 300 osallistujaa - katso video tapahtumasta

Kymiringillä kulutettiin lenkkikenkiä lauantaina.

Juokseminen on serkusten yhteinen juttu. Näin kuvailevat yleisurheilu- ja juoksuharrastustaan nastolalainen EmmiRiissanen ja hänen Mikkelissä asuva serkkunsa IlonaPelli.

Punaposkiset tytöt tasoittelivat hengitystään mehumukit käsissään Iitissä järjestetyn KymiRing Running Day -juoksutapahtuman maalialueella.

— Olimme yhtä aikaa mummolassa, kun äitini laittoi viestin tästä tapahtumasta. Päätimme heti, että tulemme tänne yhdessä, kaksi vuotta yleisurheilua harrastanut Riissanen kertoi.

Iitissä 13-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 2,5 kilometrin matkan juosseet serkukset kertovat aiemmin osallistuneensa muun muassa Pajulahdessa järjestettyyn Valtteri Bottas -duathlontapahtumaan.

Ilona Pelli sanoo pitäneensä juoksemisesta aina ja liittyneensä vastikään kotikaupunkinsa yleisurheiluseuran kilparyhmään.

— Yleisurheilu eri lajeineen on monipuolinen harrastus. Se on myös aika edullista ja sitä voi harjoitella oman aikataulun mukaan, hän sanoo.

Kuusankosken Urheiluseuraa Kymiringillä järjestetyssä juoksutapahtumassa edustivat kuusankoskelainen TommiManninen ja kausalalainen SannaKarjalainen.

He nimeävät päälajikseen suunnistuksen. Kahden kierroksen eli noin yhdeksän kilometrin lenkki moottoriradan tuoreella asvaltilla oli heille mieleen.

— Paikka houkutti tulemaan tapahtumaan. On kiva päästä juoksemaan rata läpi ja silläkin tavalla tutustua alueeseen läheltä, Manninen sanoi.

Ennen lähtöä hän kertoi tavoiteajakseen noin 45 minuuttia. Karjalainen arveli selviävänsä kahdesta ratakierroksesta noin tunnissa. Kummankin tavoite täyttyi.

— Pitihän tänne lähteä, kun rata on ihan kodin lähellä. Toivottavasti tänne saadaan paljon erilaisia tapahtumia. Varmaan tulen MotoGP-kisojakin katsomaan, Karjalainen kertoi.

KymiRing Running Day -juoksutapahtuman järjestivät yhdessä urheiluseura Iitin Pyrintö, partiolippukunta Kymen Kotkat ja Kausalan kyläyhdistys.

Kilpailunjohtaja TeemuHuppusen mukaan tapahtumaan oli ilmoittautunut reilut 300 osanottajaa. Sarjoja oli 7-vuotiaista yli 70-vuotiaille. Lisäksi juoksusarjoja edelsi rullahiihtolähtö, johon oli ehtinyt ilmoittautua 15 osallistujaa.

Huppunen uskoo, että Iitin Tillolaan valmistunut moottorirata-alue elävöittää osaltaan Iittiä ja Kouvolaa.

— Tästä on mahdollista tehdä monipuolinen tapahtumakeskus, joka varmasti lisää seudun elinvoimaa ja vireyttä. Isoilla tapahtumilla on suuria välillisiä vaikutuksia paikalliseen talouteen.

Huppunen kertoo, että juoksutapahtumalle on tarkoitus saada jatkoa vuosittain. Ajatus moottoriradan soveltamisesta juoksutapahtuman käyttöön syntyi iittiläisillä heti, kun he saivat tietää moottoriradan toteutumisesta.

— Asia nytkähti eteenpäin noin vuosi sitten, kun ratayhtiö piti tiedotustilaisuuden Kausalassa. Ratayhtiö luovutti alueen juoksutapahtuman käyttöön, koska he halusivat tukea nuorten harrastamista.

Tapahtuman tuotto käytetään hänen mukaansa Iitin Pyrinnön nuorisotoiminnan ja Kymen Kotkien partiotoiminnan hyväksi.

Tapahtuman osallistumismaksu sisälsi lounaan, jonka oli valmistanut Vuolenkosken osakaskunta. Osakaskunnan jäsen SimoLahti jakoi soppatykistä kuumaa savulohikeittoa, jota myös runsaslukuisella yleisöllä oli mahdollisuus ostaa.

Ensimmäistä kertaa KymiRingin alueeseen tutustumaan päässyt Lahti piti moottoriradan aluetta vaikuttavana.

— Vähänhän tämä on vielä keskeneräinen, mutta muuten hieno paikka kaikinpuolin. Tästä tulee varmasti komea, kun kaikki on valmista.

Lahden mielestä KymiRingistä monipuolisine tapahtumamahdollisuuksineen voi tulla piristysruiske Kouvolalle ja Iitille.

— Paljonhan tähän on panostettu. Jatkossa kaikki on kiinni siitä, miten hyvin rataa osataan markkinoida. Ratayhtiölle toivotan onnea ja menestystä.

Teksti: Jyri Turunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.